Ministrove miliardy

Ján MIČOVSKÝ

„My deti musíme mať s dospelými veľa trpezlivosti...“, povzdychol si Malý Princ keď spoznal, že dospelí často nedokážu rozoznať to podstatné, ľudské. „Dospelí sú naozaj zvláštni“, pokračoval, „keď uvidia dom s červenou strechou na ktorej sedia dva biele holúbky, ani to s nimi nehne. Ale keď im poviete - videl som dom za pol milióna frankov zvolajú: To musí byť krása !!“

Ivan Mikloš naozaj nie je ledajaký politik. Formálna autorita podpredsedu vlády a ministra financií je podopretá nemalými ekonomickými vedomosťami i skúsenosťami. Navyše svoje názory dokáže brilantne formulovať. A predsa !

V závere minulého roka sa Ivan Mikloš prihováral študentom Technickej univerzity vo Zvolene. Rad prišiel aj na štátne lesy. Minister horlil za potrebu zvýšenia výkonnosti ekonomiky nášho podniku. S tým treba súhlasiť. Zamrazilo ma však, keď pokračoval. „....takýto podnik musí prinášať miliardové zisky!!!“. Počul som dobre, nehovoril o obrate, ale naozaj o zisku! Chcem veriť, že to bol len omyl na ktorý má každý, aj minister financií, právo. Horšie by bolo keby to myslel vážne. V tom prípade by bolo treba vicepremierovi pripomenúť, že miliardové zisky podniku štátnych lesov sú možné len v dvoch prípadoch. Po prvé: Ak by sa štát rozhodol uznať cenu nedrevných výstupov lesov. Ohodnotiť lesnú produkciu vody, vzduchu, pôdy a zdravia na miliardy je metodicky možné, spoločensky žiaduce a  voči lesom spravodlivé. Na to si však ešte budeme musieť počkať. Druhou možnosťou ako dosiahnuť z lesov miliardové zisky, je všetky ich vyrúbať. To však určite nik nechce, ani pán Mikloš. Takže, našťastie, naozaj ostáva len ten omyl.

My lesníci musíme mať s politikmi veľa trpezlivosti...