Mýty a fakty o politickom pozadí

transformácie Lesov SR

Jozef MARKO

Nie raz, nie dva razy sa vrcholní predstavitelia SDKÚ vyjadrili na tému tichých dohôd a spoločných postupov s HZDS ako o umelo vyvolávaných a živených mýtoch. Vývoj v kauze posudzovania a schvaľovania projektu transformácie Lesov SR najskôr v koaličnej rade vládnej štvorky, potom v expertnej skupine koaličných strán, vo vláde, v parlamente, následne opäť vo vláde a najnovšie pokusy o posun vo veci v gestorskom výbore pre pôdohospodárstvo a v pléne Národnej rady SR nasvedčujú tomu, že takéto spojenectvo vôbec nemusí patriť do kategórie mýtov. Naopak.

Stačí nechať prehovoriť fakty. Keď už bola celá reštrukturalizácia a transformácia Lesov SR komplexne pripravená k 1. októbru minulého roka, SDKÚ na čele so svojím nominantom a súčasne štátnym tajomníkom Jánom Golianom vytiahla do otvoreného boja proti projektu. V expertnej skupine koaličných strán jedine SDKÚ projekt nepodporila ani po akceptovaní vznesených pripomienok. Protiargumenty však boli natoľko nepresvedčivé, že aj keď sa ich snažil obhájiť v médiách samotný premiér, odporcom začalo byť jasné, že potrebujú podporu mimo vládnej koalície. A tak koncom októbra SDKÚ úplne stiahla z masmédií J. Goliana a vlajku odboja voči projektu vysoko zdvihol ostrieľaný politik, poslanec za HZDS Miroslav Maxon. Parlament práve na jeho návrh 2. novembra požiadal vládu o okamžité zastavenie projektu reštrukturalizácie a transformácie Lesov SR. Predseda SMK Béla Bugár ešte v ten deň označil hlasovanie poslancov SDKÚ za tento opozičný návrh za podraz voči koaličnému partnerovi.

Po rokovaní Vlády SR 15. decembra minulého roka sa mohlo niekomu zdať, že ministrami odsúhlasený projekt v pripravenej podobe predsa len dostane zelenú. S novým rokom však optimistov najskôr vyviedlo z omylu januárové zasadnutie Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a potom februárové plénum Národnej rady SR. Za deklarovanou nespokojnosťou poslancov s obsahom projektu sú rôzne zdôvodnenia: vraj je len akousi víziou, vraj najskôr musia byť prijaté nový lesný zákon a zákon o transformácii štátneho podniku na akciovú spoločnosť. Ale čo ak je skutočný dôvod niekoľkomesačného odďaľovania politického požehnania projektu úplne iný? Opäť si zoberme na pomoc fakty. Roľnícke noviny po januárovom zasadnutí parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo napísali, že podľa M. Maxona, opakujem poslanca za HZDS, by súčasní aktéri transformačného procesu mali dať v tomto volebnom období už od problému radšej ruky preč. Členka výboru a poslankyňa za SDKÚ Jarmila Tkáčová si zasa na februárovom výjazdovom zasadnutí výboru v Banskej Bystrici položila rečnícku otázku, či je správne robiť transformáciu štátneho podniku Lesy SR k 1.1.2006, keď už na jeseň budúceho roka nás čakajú parlamentné voľby...

Čo k tomu treba dodať? Ak vidia zástupcovia SDKÚ a HZDS problém v schválení transformačného projektu Lesov SR ešte v tomto volebnom období, sami by mali odpovedať na otázku: PREČO? Ak by sme sa to snažili urobiť za nich, vrátili by sme sa z roviny faktov do roviny mýtov.