Nový Pracovný poriadok

- jeden z nosných pilierov

podnikovej kultúry Lesov SR, š.p.

Ivan RUSKO, Martin ŽILKA

Dňom 1. marca 2005 nadobudol v našom podniku účinnosť nový dokument, ktorý zásadným spôsobom upravuje vzťahy medzi zamestnancami a zamestnávateľom a podľa osobitných podmienok nášho podniku ich bližšie ich konkretizuje v súlade s ustanoveniami Zákonníka práce. Týmto dokumentom je nový Pracovný poriadok Lesov SR, š. p.

Proces tvorby a implementácie nového pracovného poriadku bol a je ponímaný ako samostatný projekt, ktorý je v súlade s víziou a projektom novej podnikovej kultúry nášho podniku. Zatiaľ čo nedávno prijatý Etický kódex Lesov SR, š. p. definuje a určuje to, čo považujeme za dobré a správne v našom správaní a konaní, nový Pracovný poriadok tieto myšlienky a tézy konkretizuje.

Proces tvorby

Vízia vytvorenia nového Pracovného poriadku, ako dokumentu stanovujúceho pravidlá správania sa zamestnávateľa a zamestnancov bola prijatá v októbri 2004. Následne bola ustanovená komisia pre návrh a implementáciu nového Pracovného poriadku, ktorá pracovala v nasledovnom zložení: RNDr. Ivan Rusko – vedúci odboru riadenia ľudských zdrojov (predseda komisie), JUDr. Ondrej Kmeťko – vedúci odboru právnej služby a Ing. Martin Žilka – špecialista pre pracovnoprávne vzťahy. Okrem toho do komisie boli prizvaní aj externí členovia - JUDr. Mária Trubanová, PhD., JUDr. Miroslav Kriška a JUDr. Pavel Halaj. Úlohou komisie bolo

analyzovať súčasný pracovný poriadok Lesov SR, š. p. v kontexte aktuálneho právneho stavu v Slovenskej republike,

zohľadniť pri návrhu nového Pracovného poriadku celoslovenské, ako aj medzinárodné skúsenosti z tzv. „najlepšej praxe“ v oblasti riadenia ľudských zdrojov,

vypracovať návrh paragrafového znenia nového Pracovného poriadku,

zabezpečiť pripomienkovacie konanie k návrhu textu Pracovného poriadku,

odsúhlasiť definitívnu verziu Pracovného poriadku so zástupcami zamestnancov a

vypracovať akčný plán implementácie nového Pracovného poriadku do vnútropodnikovej praxe.

Po vypracovaní návrhu Pracovného poriadku, bol jeho text za účelom čo najvyššej akceptácie zo strany zamestnancov, ako aj s cieľom dosiahnutia čo najvyššej odbornej úrovne predložený na široké pripomienkovacie konanie. V rámci tohoto pripomienkovacieho konania k navrhovanému textu Pracovného poriadku sme oslovili rôzne skupiny zamestnancov. Na úrovni odštepných závodov to boli riaditelia OZ a personalisti a na úrovni generálneho riaditeľstva sme materiál nechali na pripomienkovanie vedúcim odborov. Samozrejme, do procesu prípravy nového dokumentu sme vo finálnej fáze prizvali aj zástupcov zamestnancov - predsedov ZO OZ odštepných závodov. Osobitne aktívna spolupráca bola s predsedom ZZV OZ DLV Bc. Františkom Suchanovským. Celkovo bolo k navrhovanému textu Pracovného poriadku vznesených približne 85 pripomienok, z ktorých väčšia časť bola akceptovaná a zapracovaná do textu. Formálne náležitosti tohto dokumentu, ktorý bol vypracovaný v súlade s novou smernicou „Riadenie organizačných noriem“ sme konzultovali s pani Bc. Máriou Sámelovou, internou adítorkou na Odbore manažmentu kvality a kontroly. Pracovný poriadok bol v zmysle Zákonníka práce odsúhlasený so zástupcami zamestnancov – ZZV OZ DLV vo februári 2005.

Pracovný poriadok je záväzný pre zamestnávateľa a všetkých jeho zamestnancov. Bližšie definuje pracovnoprávne vzťahy v súvislosti so zamestnávaním fyzických osôb v Lesoch SR, š. p. v súlade so všeobecnými záväznými právnymi predpismi. V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že neoddeliteľnou súčasťou Pracovného poriadku je Etický kódex Lesov SR, š. p. Nový pracovný poriadok má nasledovnú obsahovú štruktúru:

Zamestnávateľ Zákaz diskriminácie Pracovný pomer Predzmluvné vzťahy Skončenie pracovného pomeru Postihy za porušovanie pracovnej disciplíny Pracovný čas Dovolenka Mzda a motivácia Ochrana práce Sťažnosti, oznámenia a podnety zamestnancov Pracovné spory Zastupovanie Súvisiace dokumenty Záverečné ustanovenia

Napriek skutočnosti, že Pracovný poriadok ako organizačná smernica bol zverejnený na intranete Lesov SR, š. p. a distribuovaný v zmysle platných interných predpisov, považujeme za dôležité, aby bol tento významný dokument k dispozícii každému zamestnancovi vo forme brožúrky.

Vzhľadom na to, že práce na takejto forme Pracovného poriadku ešte neskončili (grafický návrh, sadzba, tlač dokumentu), chceli by sme na tomto mieste poukázať na úplne nové, resp. zmenené ustanovenia, a zároveň priblížiť tie okruhy problémov, ktoré považujeme za najvýznamnejšie:

Zákaz diskriminácie

Zamestnávateľ je v pracovnoprávnych vzťahoch povinný zaobchádzať so zamestnancami v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania ustanovenou pre oblasť pracovnoprávnych vzťahov osobitným zákonom o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v súlade s antidiskriminačným zákonom).

Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnanca. Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom pracovnoprávnych vzťahov prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, oznámenie o porušení Etického kódexu Lesov SR, š. p., žalobu alebo návrh na začatie trestného stíhania.

Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania, zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania, odstrániť jeho následky.

Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho práva alebo právom chránené záujmy boli dotknuté nedodržaním zásady rovnakého zaobchádzania alebo nedodržaním vyššie uvedených podmienok, sa môže obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany ustanovenej osobitným zákonom o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou, o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon).

Postup pri uzatváraní pracovného pomeru

Novým ustanovením v tejto súvislosti je problematika poistenia zamestnanca. Pokiaľ ide o poistenie zamestnanca do sociálnej a zdravotných poisťovní, určený zamestnanec Odboru riadenia ľudských zdrojov, resp.  personalista OZ zabezpečí prihlásenie zamestnanca do sociálnej poisťovne v zákonom stanovenej lehote. Zároveň informuje zamestnanca o jeho povinnosti oznámiť zmenu platiteľa poistného do príslušnej zdravotnej poisťovne a splnenie tejto povinnosti následne oznámiť zamestnávateľovi.

Všeobecné povinnosti zamestnancov

Zamestnanci sú okrem iného povinní:

dodržiavať osobitné usmernenia zamestnávateľa týkajúce sa poskytovania informácií masovokomunikačným prostriedkom o zamestnávateľovi,

dodržiavať liečebný režim, určený lekárom, počas pracovnej neschopnosti v období, v ktorom má nárok na náhradu príjmu od zamestnávateľa,

dodržiavať ustanovenia Etického kódexu Lesov SR, š. p.,

dodržiavať ustanovenia Zákona o ochrane osobných údajov,

dodržiavať zákaz fajčenia na pracoviskách zamestnávateľa,

viesť služobný denník, ak to vyplýva z pracovnej náplne.

Vzhľadom na závažnosť článkov upravujúcich konflikt záujmov definujúcich problematiku pracovnej disciplíny v kontexte jej porušovania a sankcionovania, predstavujeme tieto plnom znení:

Konflikt záujmov

a) Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná alebo obdobná s predmetom činnosti zamestnávateľa, len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom.

b) Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku a) písomne odvolať. V písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť dôvody zmeny svojho rozhodnutia. Zamestnanec je povinný bez zbytočného odkladu zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov.

c) Obmedzenia ustanovené v odsekoch a) a b) sa nevzťahujú na výkon vedeckej pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti.

d) Generálny riaditeľ, odborní riaditelia, vedúci odborov v priamej riadiacej pôsobnosti generálneho riaditeľa a riaditelia OZ nemôžu byť členmi štatutárneho orgánu alebo dozornej rady obchodnej spoločnosti, ak na ich vymenovanie do tejto funkcie nedal predchádzajúci súhlas zakladateľ.

e) Generálny riaditeľ, odborní riaditelia, vedúci odborov v priamej riadiacej pôsobnosti generálneho riaditeľa, resp. riaditelia OZ a osoby im blízke, t.j. súrodenec, manžel alebo manželka, resp. osoby v pomere rodinnom alebo osobnom, ktoré definuje § 116 Občianskeho zákonníka, ako osoby sebe navzájom blízke, nemôžu mať majetkovú účasť v obchodnej spoločnosti s podobným predmetom podnikania ako má podnik, v ktorom sú v pracovnom pomere alebo v obchodnej spoločnosti, ktorá je dodávateľom tohto podniku.

f) Pri súkromnej podnikateľskej činnosti zamestnanec v žiadnom prípade nekoná v rozpore so záujmami podniku, nevyužíva duševný a materiálny potenciál podniku pre vlastné ciele a na škodu podniku. Nesmie dosahovať svoj osobný majetkový prospech a ani iné výhody na úkor štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.

g) Zamestnanec nevyužije znalosť dôvernej informácie na osobné obohatenie alebo zvýhodnenie, ani sa nebude podieľať na zverejnení takej informácie, ktorá nie je určená pre verejnosť, je predmetom hospodárskeho a obchodného tajomstva štátneho podniku a ktorá by mohla ovplyvniť dobré meno Lesov SR, š. p.

h) Zamestnanec sa zaväzuje, že nebude prijímať provízie, rabaty, finančné prémie, či iné nepeňažné výhody v súvislosti s dodávkami alebo nákupom, sprostredkovaním alebo akýmkoľvek iným právnym aktom súvisiacim s predmetom podnikania štátneho podniku Lesy SR. Zamestnanci sú povinní informovať zamestnávateľa o každom prijatom dare, ktorého hodnota presahuje 500,- Sk.

i) Zamestnanec nesmie byť pri svojej pracovnej činnosti smerujúcej k realizácii práv a oprávnení vyplývajúcich zo zmluvných dojednaní ovplyvnený priateľstvom, partnerstvom alebo osobnými vzťahmi.

foto: archív redakcie

RNDr. Ivan Rusko, Ing. Martin Žilka

Odbor riadenia ľudských zdrojov

 

(dokončenie v aprílovom vydaní Lesníka)