Poľovníctvo - šanca pre Slovensko

Marcel LEHOCKÝ, Peter KURIC,

Jozef NIKODÉM, Jana GEROVÁ

 

foto: Ján Kán, OZ Beňuš

Organizovanie kontraktačno-predajnej výstavy Jaspowa & Fischerei má na viedenskom výstavisku už dlhoročnú tradíciu. V súčasnosti sa uskutočňuje v dvojročných periódach a predstavuje nielen najvýznamnejšie komerčné podujatie poľovníckeho zamerania vo východnej časti Rakúska, ale aj v susednom Maďarsku, Česku a na Slovensku.

Nie je to tak dávno, keď po roku 1990 túto výstavu s obľubou navštevovali aj početne organizované zájazdy poľovníkov z Českej republiky a Slovenska. S úžasom obdivovali precízne vyhotovené poľovnícke zbrane svetových výrobcov, ako aj ostatné poľovnícke potreby. Ich pozornosti však neunikli ani ponuky poľovníckych kancelárii na lov zveri v Európe i v exotických krajinách.

Čo sme ponúkli

V termíne 24. až 27. februára 2005 sa Lesy SR, š.p. Banská Bystrica, zastúpené odborom poľovníctva a rybárstva, zúčastnili tejto výstavy s  vlastnou expozíciou. Ponukou poplatkového lovu v režijných revíroch, ako aj služieb z oblasti rybárstva a turistiky, boli rovnocenným partnerom ostatným vystavovateľom. Pod rukami stolárskeho majstra Milana Pohančanika z SDV Závadka a za pomoci Mareka Mecka a Jána Kána z  OZ Beňuš vyrástol 23. februára 2005 vo výstavnej hale stánok, ktorý dôstojne reprezentoval nás podnik. Vôňa dreva už zďaleka priťahovala okoloidúcich návštevníkov a nedovolila im nepristaviť sa. Okrem trofejí, fotografií a propagačných materiálov dopĺňalo našu expozíciu aj premietanie nového videofilmu o poľovníckej turistike Lesov SR z dielne spoločnosti Anima Production, ktorá je známa ako výrobca populárnej televíznej relácie Halali.

Čím sme zaujali

Východná časť Rakúska a samotná Viedeň predstavujú veľký potenciál poplatkových poľovníckych hostí, ktorí sa početne zúčastňujú poľovačiek predovšetkým v susednom Maďarsku. Medzi prvé otázky rakúskych poľovníkov patrili tie o vzdialenosti našich poľovných revírov od Viedne resp. Bratislavy. 100 až 200 kilometrová vzdialenosť poľovných revírov, rozširujúca sa sieť diaľnic a odstránenie neprimerane vysokých poplatkov za prevoz zbraní a streliva vstupom Slovenska do EÚ, sú pre nich už sami o sebe veľmi atraktívne. Najväčší záujem bol o tie druhy zveri, ktoré v Rakúsku buď nie sú, alebo sa tu vyskytujú len v nízkej početnosti s obmedzenými možnosťami lovu. Obrovský záujem bol o lov diviačej zveri, a to tak na spoločných poľovačkách, ako aj o individuálny lov silných kancov. Zaujala aj ponuka dvojdňovej spoločnej poľovačky na vlka a diviaka. Po diviakoch, ktoré sa v alpských regiónoch Rakúska vyskytujú len v nízkej početnosti a veľmi slabej trofejovej kvalite, bol veľký záujem aj o lov muflónov na Slovensku. S tými sa v Rakúsku možno stretnúť tiež len v nižšej početnosti a v prevažne v malých zvernicových chovoch. Určitým prekvapením bol aj celkom slušný záujem o lov bažantov v našich bažantniciach, ako aj o možnosť kombinovaného viacdňového lovu bažantej a diviačej zveri.

Ako ďalej v budúcnosti

Počas výstavy sme absolvovali aj pracovné stretnutia s našimi stálymi obchodnými partnermi – sprostredkovateľmi poplatkového lovu ako napr. s firmou Kettner. Záujem o spoluprácu prejavili aj viaceré nové poľovnícke kancelárie. Príkladom je firma Artemis s pobočkou v Španielsku, kde je veľký záujem hlavne o bažantie a diviačie poľovačky. Viacero rakúskych poľovníkov, ktorí už v minulosti lovili na Slovensku, v dobrom spomínalo na pekné zážitky pri poľovačkách u nás, čo nám samozrejme padlo veľmi dobre. No boli aj takí, ktorí si zo Slovenska žiaľ odniesli negatívne skúsenosti, čo nás tešilo už menej. Práve tomu sa musíme v budúcnosti vyvarovať.

Počas výstavy stánok Lesov SR navštívilo aj viacero našich zamestnancov. Prišli kolegovia z OZ Smolenice, OZ Levice, OZ Bardejov, OZ Topoľčianky a iní, ktorí sa výstavy zúčastnili individuálne alebo vo forme organizovaných zájazdov.

S potešením musíme konštatovať, že záujem rakúskych poľovníkov na výstave Jaspowa & Fischerei 2005, ako aj požiadavky sprostredkovateľských kancelárii, výrazne prevyšujú reálne možnosti a ponuku súčasných režijných revírov Lesov SR. Slovensko sa vďaka polohe, prírodnej hodnote a kráse poľovných revírov stáva vyhľadávaným cieľom poľovníckej turistiky.