Ročná účtovná závierka /RÚZ/

odštepných závodov za r. 2004

Janka JAGERČÍKOVÁ

Tento záber je z RÚZ v Turčianskych Tepliciach, ktorá bola v dňoch 7. – 9.2. 2005 v našom hoteli „Lesník“. Zúčastnili sa jej pracovníci účtarní 26 OZ, OZLT, Semenolesu, odboru účtovníctva a informatiky a odboru usmerňovania ekonomiky GR. Nemohli chýbať tiež pracovníci OIT Banská Bystrica – p. Kostúrová a OIT Košice – p. Ing. Turzák a p. Turzáková ako aj pracovníci OIT Žilina, ktorí zabezpečovali technické funkcie /mailová pošta, tlač dokumentov/. Za niektoré OZ boli prítomní aj ekonomicko-obchodní námestníci, a to hlavne z dôvodu doriešenia mimoriadnych účtovných prípadov, akými sú napr.tvorba opravných položiek k pohľadávkam, tvorba rezerv a podobne.

Táto RÚZ bola oproti iným zvláštna aj tým, že okrem uzavretia účtovníctva závodov za rok 2004, bola vykonaná aj účtovná delimitácia majetku k 1.1.2005 medzi OZ a novovzniknutými strediskami – Biomasa, Stredisko PDV a Turizmus. Z každého OZ bola tiež delimitovaná hodnota majetku lesných škôlok a škôlkárskych stredísk, ktoré sa od 1.1.2005 stali súčasťou Semenolesu Liptovský Hrádok.

Úloh, ktoré bolo treba vykonať a dokončiť na RÚZ bolo naozaj mnoho a hodiny odbili polnoc, keď unavení účtovníci vypínali počítače a odchádzali od pracovných stolov. Pracovníci GR potom ešte spracovávali tieto údaje až do tretej hodiny rannej. Poniektorí by možno pomysleli aj na posedenie pri poháriku, ale čo keď už aj ten „bar na Pande“ bol zavretý. Neostalo nič iné, len si oddýchnuť a ešte vydržať aj 9.2. byť zavretý v miestnosti plnej ľudí a výpočtovej techniky. Je pravda, že niektorí z nich neboli už celé 3 dni na čerstvom vzduchu, pretože väčšina z nich bola ubytovaná v hoteli „Lesník“, kde RÚZ prebiehala.

Už dávno sa minuli tie časy, keď RÚZ bola spojená aj s neformálnym posedením a zabavením sa, ako to bolo v š.p. Stredoslovenské lesy B. Bystrica na hoteli „Tajov“ za čias p. Krnáča a p. Vaníka. V tom čase sa spracovanie účtovníctva a tlač účtovných zostáv zabezpečovala centrálne vo výpočtovom stredisku /VS/ v Banskej Bystrici na sálovom počítači a tak na 2. deň RÚZ po odovzdaní natypovaných údajov na disketách sa čakalo až z VS budú k dispozícii zostavy na odkontrolovanie údajov. Vtedy bolo možné pomyslieť aj na relax po práci. Dnes, keď máte so sebou počítač, ktorý okamžite poskytuje spracovanie údajov v účtovníctve a všetkých podsystémoch, máte postarané o prácu vždy. Účtovník oproti minulosti okrem natypovania údajov musí ovládať aj postup spracovania údajov a tvorby účtovných zostáv, ich tlač a samozrejme výstupné kontroly, nehovoriac o tom, ako sa zmenila a stále mení legislatíva v oblasti daní. Iste je to už dávno čo prestala platiť „Daň z obratu“ a bola nahradená zložitou „Daňou z pridanej hodnoty“, pri ktorej hrozia za chyby vysoké sankcie.

 

Už dávno sa minuli tie časy, keď RÚZ bola

spojená aj s neformálnym posedením

a zabavením sa,...

 

Tiež „Lesy“ v podstate do roku 2002, kedy bola 1. krát zaplatená daň z príjmov PO, neboli platiteľom tejto dane, lebo dotácie na pestovnú činnosť a iné dotácie nevstupovali do základu dane. Dnes účtovníkovi nestačí vedieť postupy účtovania dané zákonom a opatreniami MF SR, ale pokiaľ neovláda DPH a daň z príjmov PO, nemôže vedieť správne používať analytické účty účtovného rozvrhu a tým aj správne vykazovať hospodársky výsledok a daňový základ. Lesy majú okrem toho veľké množstvo výkonov a sledovanie nákladov a výnosov podľa stredísk, čím sa vnútropodnikové /VP/ účtovníctvo javí ako zložité v porovnaní s inými výrobnými podnikmi. Avšak pri jeho správnom vedení možno získať užitočné informácie o rentabilite výkonov, o kalkuláciách VP cien a predajných cien výrobkov a služieb.

 

Dnes účtovníkovi nestačí vedieť postupy účtovania dané

zákonom a opatreniami MF SR,...

 

Keďže nie všetky údaje je možné zistiť zo sumárnej hlavnej knihy, alebo výkonových zostáv, hlavne pre potreby auditu a daňových kontrol, je potrebné viesť rôzne pomocné evidencie, čím sa zvyšuje záťaž na personál. Nie je to len vplyvom informačného systému, ktorý používame, ale hlavne z dôvodu stále zložitejšej legislatívy. Preto je potrebné vystavovať všetky účtovné doklady s potrebnými náležitosťami, overovaním správnosti a nechápať to ako zbytočnú požiadavku zo strany učtární. V súčasnosti sa už aj daňové kontroly od roku 2003 zaoberajú tým, či je účtovníctvo vedené správne a preukazne, a môžu subjekt pokutovať za nedostatky vo vedení účtovníctva.

Na záver by som chcela za odbor účtovníctva a informatiky GR poďakovať všetkým tým, ktorí sa podieľali na „bezproblémovom“ spracovaní RÚZ. Jedná sa hlavne o všetkých účtovníkov OZ a pracovníkov OIT, ktorí svojim príkladným prístupom ku spracovaniu RÚZ a delimitácií majetku, umožnili ukončiť účtovné obdobie roku 2004 na OZ.

Na GR bude účtovný rok 2004 skončený po vykonaní auditu a podaní daňového priznania na daň z príjmov PO v termíne do 31.3.2005.

Účtovníci OZ toto cestou ďakujú celému tímu odboru účtovníctva a informatiky ako aj Ľubke Kostúrovej, Ing.Turzákovi a Monike Turzákovej za ich nekonečnú trpezlivosť a pomoc pri riešení všetkých možných aj nemožných problémov, ktoré sa vyskytli nielen počas RÚZ, ale aj počas celého roka.

Ing. Janka Jagerčíková pracuje na GR ako metodik pre interný audit