Slovensko bránou budúcnosti

Janka GEROVÁ

Nič nie je nemožné. Je to ako v prírode – výzvy prinášajú nové riešenia. Som večný optimista – to, čo sa dnes javí ako utópia, bude o niekoľko rokov realitou - realizácia nových, zmysluplných pracovných postupov v strmých a ťažko prístupných terénoch...Je nádherným poslaním vytvárať nové produkty, optimalizovať a následne sa spolu so zákazníkmi tešiť z nových riešení. Idea sama o sebe sa stáva realitou oveľa skôr, ako by si človek pomyslel. To, čo je ešte dnes považované za nemožné, stáva sa už zajtra pevnou súčasťou nášho života. Takto začal náš rozhovor Josef Konrad, majiteľ a zakladateľ rakúskej firmy KONRAD Forsttechnik GmbH.

Josef Konrad

Pán Konrad, ako ste vlastne prišli na myšlienku založiť si vlastnú firmu, ktorá je momentálne jedným z najväčších producentov lesnej techniky a lanovkových technológií v Strednej Európe?

Toto rozhodnutie sa vo mne rodilo ľahko i ťažko zároveň. Uvedomenie si skutočnosti, že pre ťažko dostupné terény neexistovali v tom čase takmer žiadne vhodné metódy, ktoré by odbremenili namáhavé a nebezpečné manuálne spracovanie dreva, bolo pred 15 rokmi jedným z kľúčových faktorov, ktorý stál za týmto rozhodnutím. K tomu sa pridala i skutočnosť, že myšlienky, ktoré som už dlhší čas nosil v hlave, mi môj vtedajší zamestnávateľ neumožnil uskutočniť. Preto ľahko. A prečo ťažko? Začať úplne odznovu a takmer z ničoho v štyridsiatke nie je až také jednoduché. No odvaha a túžba čeliť novým výzvam, ísť za svojimi snami a aj ich uskutočniť, mi nikdy nechýbali. A tak uzrela svetlo sveta firma Konrad Forsttechnik.

Ako sa na svoje vtedajšie rozhodnutie pozeráte s odstupom času?

Spokojnosť našich zákazníkov je pre mňa dostatočným zadosťučinením. Zároveň však aj hnacím motorom, ktorý mi nedovolí zostať na tomto istom mieste a posúva ma neustále dopredu. No a to, že ťažba dreva v strmých a ťažko dostupných terénoch môže byť tiež úspešná, ekonomická a ekologická, toho presvedčivým dôkazom je kombinovaný lanovkový systém MOUNTY, ktorý sa medzičasom stal jedným z našich najpredávanejších produktov. Takže nielen dobrý pocit, ale aj niečo hmatateľné ma presviedča o tom, že to bolo správne rozhodnutie.

V minulom roku sa prvýkrát výrobky vašej firmy objavili aj na Slovensku. Prečo práve naša krajina?

Myslím, že Východná Európa je symbolom budúcnosti. A práve Slovensko považujem za bránu k nej. Nasadzovanie moderných ťažbových technológií v  krajinách západnej Európy je už bežnou vecou. Ich nedostatok vo východoeurópskych krajinách je naopak očividný. A práve tu vidím priestor pre uplatnenie sa našej firmy. Ďalším dôvodom bola podobnosť vašich podmienok s podmienkami u nás, v Rakúsku a náš spoločný problém. A síce vysoké zastúpenie terénov so sklonom nad 40 %, ktorých obhospodarovanie si vyžaduje špeciálne lanovkové technológie. V neposlednom rade to bola i skutočnosť, že Slovensko sa od mája 2004 stalo členom EÚ, čo v mojich očiach predstavuje stabilitu a právny systém, ktoré spolu vytvárajú priaznivé podnikateľské prostredie.

Myslím, že Východná Európa je symbolom budúcnosti. A práve Slovensko považujem za bránu k nej.

V tomto rozhovore už spomínaný produkt MOUNTY bol prvý raz slovenskej odbornej verejnosti i našim zamestnancom predstavený na OZ Rožňava v auguste minulého roku. Mohli by ste nám priblížiť počiatočné reakcie ľudí, ktorí prišli po prvýkrát do styku s touto technológiou?

Osobne som pri realizácii tohto projektu nebol prítomný celý čas, ale z rozhovorov s mojimi kolegami vyplynul jednoznačný záver - obrovská skepsa, ktorú bolo možné vidieť na tvárach všetkých prítomných. Skepsa, ktorá sa po týždni práce s touto technológiou zmenila na poznanie, že práve toto je cesta, ktorou by sa Slovensko malo uberať v budúcnosti. Najťažšou úlohou bolo vysvetliť ľuďom systém práce A najjednoduchším a najefektívnejším spôsobom, ako to dosiahnuť, bolo jednoducho im to ukázať.

V nadväznosti na kalamitu, ktorá postihla Slovensko v novembri 2004 by som rada poznala váš názor na výhody nasadenia lanovkových systémov práve v kalamitou postihnutých oblastiach.

Po skúsenostiach s použitím kombinovaných technológií po veterných kalamitách (napr. víchrica Lothar v roku 1999, veterná smršť v Rakúsku v novembri 2002) vo viacerých štátoch Európy možno konštatovať, že práve lanovka MOUNTY je vo väčšine prípadov tým najlepším riešením. Nejde však iba o nasadenie najoptimálnejšej technológie. Ako je všeobecne známe, spracovanie kalamity je jednou z najnebezpečnejších prác v oblasti lesného hospodárstva (podľa dostupných štatistík sa v tomto období stáva 10x viac úrazov ako obyčajne). Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci boli taktiež jedným z dôvodov, prečo som sa rozhodol vytvoriť úplne nový produkt. Chcel som vyvinúť technológiu, pri obsluhovaní ktorej by bol potrebný menší počet ľudí a ktorá by tak bola oveľa bezpečnejšia. A tak bol vyvinutý lanovkový systém MOUNTY s diaľkovým ovládaním a harvestorovou hlavicou. Možno povedať, že diaľkové ovládanie pri lanovkách je atypické. Za jeho najväčšiu výhodu považujem možnosť ovládania lanovky z miesta v poraste, čo umožňuje priamu kontrolu a zvyšuje tak bezpečnosť práce. Prostredníctvom harvestorovej hlavice je zase možné spracovať drevo ihneď po priblížení na želané sortimenty. Tento spôsob práce umožňuje úsporu pre človeka nepríjemnej a zároveň finančne náročnej manipulácie. V skratke povedané – spoľahlivosť a bezpečnosť sú najdôležitejšie atribúty, ktoré treba v tomto prípade zvažovať.

Načo sa ešte pri spracovaní kalamity nesmie zabúdať? Kde sa nachádza to najslabšie ohnivko v celom tomto procese?

Kto kontroluje logistiku, ten má moc. To je jednoduché konštatovanie, ktoré hovorí za všetko. Jednotlivé pracovné postupy tvoria reťaz tvorby hodnôt t.j. uzatvorený systém, v rámci ktorého by jednotlivé činnosti mali na seba optimálne nadväzovať. Prostredníctvom kontinuálneho odvozu je možné zabrániť neželaným časovým prestojom. Ako v mnohých prípadoch, i tu za všetkým treba hľadať človeka. Človeka, ktorý spolu s vyspelou technológiu tvorí jeden kompatibilný celok, ktorý by nemal poznať žiadne hranice a mal by fungovať nadčasovo.

Kde sú teda hranice techniky a človeka?

Pokiaľ ide o techniku, v súčasnosti už neexistujú temer žiadne hranice. Kľúčovým bodom je ale ľudský faktor - človek. Toho ja osobne pokladám za najdôležitejší článok v celom reťazci tvorby hodnôt v lesnom hospodárstve. Každý stroj je len taký dobrý, ako je človek, ktorý ho obsluhuje. To je poznanie, ku ktorému som dospel po viacročných skúsenostiach s prácou s ľuďmi a pre ľudí.

Každý stroj je len taký dobrý, ako je človek, ktorý ho obsluhuje.

Vráťme sa na záver ešte na Slovensko. Kde sa v súčasnej dobe môžeme stretnúť s technológiami firmy Konrad?

Viaceré naše harvestory boli nasadené na spracovanie kalamity v TANAP-e a lanovkové technológie sa podieľajú na spracovaní kalamity na OZ Beňuš. Situáciu nám v súčasnosti komplikuje výrazná snehová pokrývka, ktorá neumožňuje jej kontinuálne spracovanie

A teraz už celkom na záver. Aké sú Vaše plány do budúcnosti?

Naša firma sa neustále snaží o to, aby práca v strmých a ťažko prístupných terénoch bola ľahšia, bezpečnejšia, rýchlejšia a hospodárnejšia. Pritom sa riadime heslom, že “Myšlienky dneška sú kapitálom zajtrajška.“ V tejto krátkej vete je vyjadrená i moja životná filozofia, ktorá ma sprevádza už od nepamäti.

Fotografie: archív firmy Konrad