Úspešná aukcia

Ján VAVREK

V dňoch 23. - 24. 2. 2005 usporiadal Odštepný závod Rožňava, tak ako viacero ďalších odštepných závodov, aukciu dreva. Bola to už v poradí piata aukcia dreva v réžii Rožňavčanov.

Ak sa pozrieme na úspešnosť predaja jednotlivých aukcií, tá sa pohybuje v rozmedzí 80 až 90 %. Predstavuje to 1008 m3 takto predanej hmoty v cenníkovej cene 4 355 740,- Sk. Táto hmota bola predaná s 36,2 % navýšením ceny. Navýšenie ceny je vo veľkej miere závislé od konkrétnej sezóny a pohybuje sa od 12 % (3. aukcia) do 72 % (5. aukcia). Priemerné dosiahnuté speňaženie dreva je približne 6 000 Sk za m3. Najvyššie ponúkaná cena za meter kubický sa pohybuje aj nad 20 000,- Sk a niektoré kusy boli predané 3-5 násobne vyššie ako je ich cenníková cena.

Prečo v tejto činnosti pokračovať a aké ciele si Rožňavčania kladú?

Deň po vyhodnotení výsledkov predaja sa na mieste aukcie stretli tí, ktorí samotnú aukciu realizovali. Lesníci, ktorí si mohli nájsť drevo z „môjho“ úseku, ako aj predstavitelia neštátneho lesníckeho sektoru. Zúčastneným boli prezentované výsledky či už všetkých aukcií z globálneho pohľadu až po úvahy nad jednotlivými predanými kusmi dreva. Cieľom tohto stretnutia bolo vytvoriť priestor na spoluprácu s neštátnym sektorom a získať lesný personál pre realizáciu celého procesu sledovania kvalitného dreva. Zdôraznená bola potreba výchovných zásahov so zameraním na kvalitu už v prebierkových porastoch a zásady zaobchádzania s kvalitnými stromami v ťažbovom procese od evidencie z vyznačenia na ťažbu, cez samotnú ťažbu, sústreďovanie, až po predaj na aukcii.

V podmienkach intenzívneho spracovania novembrovej ihličnatej kalamity možno hodnotiť tohoročnú tristokubíkovú aukciu za úspešnú. Snom vedenia OZ Rožňava je zorganizovať tisíckubíkovú. Pomôcť tomu má neskrývaná radosť z čerstvých výsledkov aukcie, realizácia plánovaných zmien v manažovaní kvality cez obchodno-logistický úsek ústredia OZ, ako aj podchytenie zdrojov kvality v neštátnom sektore regiónu.

Ing. Ján Vavrek je riaditeľom OZ Rožňava

 

Oboznámenie s čerstvými výsledkami

a históriou aukcií

... a tento za koľko?