LESNÉ PORASTY

OCHRANA

 

Podkôrny hmyz:

 

V máji kulminuje jarné rojenie väčšiny druhov podkôrneho hmyzu. Tejto skutočnosti zodpovedá aj zvýšená aktivita lesného hospodára pri plnení úloh v boji s ním. VykoAj v tomto mesiaci musí lesný hospodár sústreďovať svoju pozornosť na boj s podkôrnym hmyzom. Vykonávajú sa pravidelné kontroly feromónových lapačov, spojené s odberom a vyhodnotením odchytov. Pokračuje asanovanie lapákov na rôzne druhy podkôrneho hmyzu a permanentné vyhľadávanie, spracovávanie a asanovanie dreva napadnutého podkôrnikmi. Podľa stupňa napadnutia lapákov I. série treba v smrekových porastoch pripraviť koncom mesiaca lapáky II. série pre letné rojenie lykožrúta smrekového a lykožrúta lesklého. Odchyt drevokaza čiarkovaného do feromónových lapačov možno ukončiť v závere mesiaca. Lapače je v prípade potreby vhodné nasadiť pre boj s lykožrútmi v smrekových porastoch.

Vo výsadbách ihličnatých drevín pokračuje kontrola výskytu tvrdoňa smrekového a v prípade potreby sa vykonáva kuratívne ošetrenie odporúčanými prípravkami.

Proti podkôrnikovi dubovému treba vykonávať rovnaké opatrenia ako v predchádzajúcom mesiaci.

Listožravý a cicavý hmyz:

Hlavnou úlohou lesného hospodára v boji s listožravým a cicavým hmyzom je vyhodnocovanie účinnosti obranných zásahov vykonaných v predchádzajúcom mesiaci. Súčasne pokračuje aj kontrola početnosti nasledovných defoliátorov:

Na začiatku tohto mesiaca sa rojí štetinavec orechový. Je viazaný výlučne na bukové porasty. V nadväznosti na rojenie možno v júni vykonať kontrolu počtu vykladených vajíčok. Sú striebristosivej farby, uložené v plochých skupinách na kmeňoch bukov. Odporúča sa zintenzívnená kontrola najmä v regiónoch, kde sa tento škodca v minulých rokoch premnožil (Prievidza, Myjava, Vihorlat).

V júni možno ešte stále vykonať kontrolu početnosti vajíčok a koncom mesiaca už aj kontrolu liahnucich sa pahúseníc hrebenárky hrdzavej na kosodrevine. Obranný zásah treba vykonať v júli.

V druhej polovici júna sa kontroluje početnosť vajíčok ploskanky smrekovej na spílených vzorníkoch. Ak sa zistí kritický počet neparazitovaných vajíčok, je nevyhnutné pripraviť letecké ošetrenie napadnutých porastov inhibítormi syntézy chitínu.

V tomto mesiaci sa tiež rojí rúrkovček smrekovcový. Húseničky, ktoré sa liahnu z vykladených vajíčok, sa priamo z vajíčok zavŕtavajú do vnútra ihlíc a stávajú sa ťažko dosiahnuteľné aj pre kontaktné insekticídy. Preto je obranný zásah potrebné vykonať na začiatku rojenia škodcu, aby samice kládli vajíčka už na ošetrené ihlice. Takýmto spôsobom sa mladé húseničky dostanú do kontaktu s insekticídom pri liahnutí a zavŕtavaní sa do ihlice. Vhodné sú prípravky s dlhým časom účinnosti, napr. inhibítory syntézy chitínu, resp. syntetické pyretroidy. Toto ošetrenie sa spravidla využíva iba v semenných sadoch ako doplnok k jarnému ošetrovaniu.

V júni sa spravidla v plnom rozsahu prejavia následky žeru spôsobeného listožravými škodcami, proti ktorým neboli aplikované obranné opatrenia. Ošetrovať napadnuté porasty je v tomto období spravidla bezpredmetné, lebo škodcovia sa už nachádzajú v štádiu kukly, resp. dospelca. Preto všetky prípadné obranné opatrenia je potrebné vopred konzultovať s LOS Banská Štiavnica.

 

Boj s burinou:

 

Jún je vhodným obdobím na ochranu lesných kultúr proti burine klasickými metódami, t. j. vyžínaním okolo stromčekov, v medziradoch, alebo plošne, podľa zaburinenia a druhu kultúry. Založenie kultúry v pravidelnom spone uľahčuje a zrýchľuje následnú starostlivosť, vytvára predpoklady na využitie mechanizácie (vyžínačov, krovinorezov, drvičov nárastov atď.). V trávnatých spoločenstvách plošné vyžatie stimuluje ďalší rast tráv, čo zvyšuje ich konkurenčný tlak najmä v odbere vlahy a živín. Preto sa zasahuje len v bezprostrednom okolí stromčekov. Začiatkom mesiaca možno trávy, najmä smlzy potlačiť ešte graminicídnymi herbicídmi, ktoré sú efektívne voči lesným drevinám. Ošetrenie má zmysel iba v počiatočnej fáze rastu tráv (pred začiatkom klasenia). Nižšie dávky rast tráv zabrzdia, pri vyšších dávkach uvoľnenú plochu rýchlo zaberajú širokolisté buriny. Pokračuje aj chemická ochrana kultúr glyfosátmi, ošetrená burina nesmie prísť do kontaktu s drevinou.

 

Škody zverou:

Vykonávajú sa rovnaké opatrenia ako v máji. Do konca júna je potrebné ukončiť hodnotenie a výpočet škôd zverou a vyplnené tlačivá L 115 „Škody zverou“ zaslať Lesníckej ochranárskej službe.

 

Hubové ochorenia drevín:

V topoľových oblastiach (najmä v hlavových škôlkach a vo výsadbách) sa dokončuje letná kontrola výskytu dotichízy topoľovej.

Rovnako pokračuje kontrola zdravotného stavu dubín a zisťovanie prírastku odumretých stromov v dôsledku tracheomykóz. V tomto období je vhodný čas na vykonávanie revitalizačných zásahov (prípravky na báze kyseliny boritej, doplnené výživovými komponentmi) najmä v porastoch do 50 rokov. Vo výsadbách treba venovať osobitnú pozornosť výskytu múčnatiek. Pri silnom napadnutí sa vykonáva postrek fungicídnymi prípravkami na báze síry.

V tomto období ohrozuje kultúry pleseň šedá, ktorá poškodzuje najmä tohtoročné výkony. jej silný výskyt je podmienený dlhotrvajúcim vlhkým počasím v období rašenia. Pri silnom výskyte uvedenej huby sa odporúča vykonať v novozakladaných kultúrach postreky fungicídnymi prípravkami.

 

ŠKÔLKY

Hmyzí škodcovia:

V prípade potreby pokračuje ošetrovanie záhonov proti pandravám chrústov, tvrdoňom a lykokazom ako v predchádzajúcich mesiacoch.

 

Boj s burinou:

V škôlkach možno na záhonoch celoplošne použiť iba Velpar 90 WSP v boroviciach alebo prípravky s účinnou látkou simazine na čerstvo vypletých záhonoch, čo zabráni ich ďalšiemu zaburineniu. Tieto prípravky možno použiť aj na zaškôlkovaných plochách po výdatnej závlahe, ktorá zacelí skyprený povrch pôdy (aby prípravok neprenikol ku koreňom drevín). Ostatné plochy treba plieť alebo ošetrovať opakovanými medziriadkovými postrekmi s využitím listových herbicídov.

 

Hubové ochorenia:

Ťažiskovou úlohou je pravidelná kontrola zdravotného stavu vzídených výsevov. Opakovane, spravidla v dvojtýždňových intervaloch, treba robiť postreky a zálievky proti hubám. Intervaly postrekov sa volia v nadväznosti na priebeh počasia.

 

Rubriku pripravuje Ing. Ján Kovalčík, CSc.