JASNÉ PRAVIDLÁ, A TO PRE VŠETKÝCH

Hospodárske noviny, 2.6.2005

Hovoríme s generálnym riaditeľom Lesov SR Karolom Vinšom.

Obchod s drevom prešiel zásadnými zmenami. Ktoré z nich považujete za zlomové?

Od začiatku môjho pôsobenia v Lesoch SR presadzujem s manažmentom také zásady obchodnej politiky, ktoré smerujú k vytváraniu štandardného trhového prostredia. Snažíme sa eliminovať politické tlaky a vplyv priekupníkov, ako aj mediálne prestrelky s našimi najväčšími kritikmi, ktorí paradoxne patrili k najnedisciplinovanejším zákazníkom podniku. S tými sme sa rozlúčili, spolupracujeme už len s korektnými partnermi.

To je stručný zoznam problémov, ktoré ste ako tvrdíte zdedili po predchádzajúcom vedení. K akým konkrétnym zmenám však došlo v obchodnej politike?

V prvom rade je to kategorizácia klientov. Rozdelili sme ich na lokálnych, regionálnych, globálnych a centrálnych. Zaviedli sme ich novú bonitáciu s určením tzv. kredit limitov.

Čo je to?

Kredit limity určujú, v akých maximálnych množstvách budú môcť ročne odoberať drevo. Aby som sa však vrátil k vašej predchádzajúcej otázke, máme aj nový systém uzatvárania rámcových kúpnych zmlúv a kúpnych zmlúv s klientmi s prerozdelením kompetencií v rámci podniku. Najčerstvejšou novinkou je obchodovanie s drevom cez Komoditnú burzu Bratislava.

Čo od toho očakávate?

To, čo som už povedal: štandardné trhové prostredie s jasnými pravidlami, ktoré budú platiť bez výnimky pre všetkých. Znížime tým aj riziko neplatenia faktúr. Bonita zákazníka bude určujúca na uplatnenie aj ďalšieho kľúčového nástroja novej obchodnej politiky úverového limitu.

PRE SWEDWOOD NEMÁME DREVO

SME 26.5.2005

 

Dať záruku štátu pre drevársku firmu Swedwood o každoročnej dodávke 150-tisíc kubíkov dreva je problém pre štátny podnik Lesy SR. Isté dodávky dreva nasledujúcich desať rokov si Swedwood, kľúčový dodávateľ Ikea, stanovil ako podmienku na investíciu na Slovensku v hodnote 290 miliónov korún. Šéf Lesov SR Karol Vinš povedal, že lesníci nie sú schopní niekoľko rokov vopred uprednostňovať Swedwood pred inými dodávateľmi.

Návrh dohody štátu s investorom, ktorý obsahoval štátnu garanciu, v pondelok odmietli ekonomickí ministri posunúť na rokovanie vlády. Ministerstvo hospodárstva, ktoré so Swedwoodom rokuje, ho musí prepracovať. Hovorca ministerstva Maroš Havran povedal, že o problémoch s realizáciou sa dozvedeli v pondelok po rokovaní ministrov. “Sedíme nad týmto problémom a uvidíme, či sa s tým dá niečo urobiť,” povedal Havran. “Ak to (záruka) nebude možné, Swedwood na Slovensku nebude,” dodal.

Odporcom vládnej záruky bolo ministerstvo pôdohospodárstva. Eduard Greppel z lesníckej sekcie ministerstva povedal, že požiadavka Swedwoodu zodpovedá 80 percentám vyťaženého kvalitného smrekového dreva. “Lesy SR sa nemôžu zaviazať na dodávky takého množstva už aj preto, že na Slovensku vyťažíme ročne až takmer 40 percent kalamitného dreva, ktoré Swedwoodu nevyhovuje. Aj keď je to zaujímavá investícia, nechceme vykrádať lesy len preto, aby sme riešili problém jedného odberateľa,” vyhlásil Greppel.

Swedwood podľa Havrana potrebuje mať zabezpečené dodávky preto, aby mohol zásobovať Ikea. Išlo by o finálne spracovanie dreva, ktoré považuje za “celospoločensky významnú investíciu” aj šéf Lesov SR Karol Vinš.

Tvrdí, že je správne podporovať tento typ investícií štátom, no štátny podnik Lesy SR nemôže požiadavku firmy splniť. Kým by to vôbec mohol posúdiť, musel by štátnu garanciu odsúhlasiť Protimonopolný úrad. Ten posúdi, či by ňou neboli diskriminovaní ostatní odberatelia Lesov SR.

 

NA KOMODITNEJ BURZE SA USKUTOČNIL PRVÝ OBCHOD S DREVOM

SITA 25.5.2005

 

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky začal časť svojej produkcie dreva predávať cez komoditnú burzu. Z dreva prvýkrát zaradeného od 26. apríla medzi obchodovateľné komodity na Komoditnej burze v Bratislave sa v utorok 24. mája uskutočnil prvý kontrakt, keď sa predalo 1 000 kubických metrov bukovej vlákniny v cene 1 300 Sk za kubický meter.

Generálny sekretár Komoditnej burzy Bratislava Ivan Poliačik pripomenul, že obchodovanie cez burzu znamená automaticky tvorbu trhovej ceny komodity. Výhodou takéhoto obchodovania je aj to, že nevznikajú pohľadávky, keďže tovar sa dodáva až po zaplatení.  

 

STO ROKOV OD LESNÍCKEHO POČINU

Roľnícke noviny 20.5.2005

V Banskej Bystrici sa nedávno uskutočnilo zaujímavé podujatie. Lesy SR, š. p. v spolupráci s banskobystrickými Mestskými lesmi tam usporiadali odborno-popularizačný seminár na tému Podlavické výmole. V týchto dňoch totiž uplynulo sto rokov odvtedy, čo v Podlaviciach (dnes súčasť mesta Banská Bystrica) začali zalesňovať zničenú poľnohospodársku pôdu. Na seminári, ktorý otvoril generálny riaditeľ Lesov SR, š. p. Ing. Karol Vinš, odzneli štyri prednášky o význame ochrany pôd a prírody ako aj o súčasnom stave hospodárenia na Podlavických výmoľoch. Účastníci seminára sa oboznámili s historicky jedinečným príkladom obnovy prirodzeného lesa na spustnutých pôdach.

Príspevky sú redakčne krátené