Jozef HABARA

Na sklonku apríla sa traja zamestnanci OZ Palárikovo – Ing. Anton Molnár, Ing. Lenka Matejdesová a ja – zúčastnili workshopu, zameraného na výmenu informácii a praktických skúseností s lesným hospodárením v lužných lesoch, s osobitným zreteľom na udržateľný lesný manažment v územiach sústavy NATURA 2000 v Rakúsku.

Prvý deň bola na programe odborná prezentácia, diskusie a obhliadka Prírodnej rezervácie March-Auen (Územie európskeho významu). Táto lokalita je zaujímavá z viacerých dôvodov: je to najväčšia kolónia bocianov bielych na stromoch v strednej Európe (až 50 párov). Vlastnícke vzťahy k tomuto územiu sa menili: v minulosti ho vlastnil rod Pálfyovcov, v 70 rokoch ho odkúpilo WWF Osterreich spolu s obcou Marchegg, od obce to potom odkúpila súkromná osoba, ktorá má vo vlastnej réžii výkon práva poľovníctva. Výmera národného parku je 1150 ha. z čoho je 900 ha lesov, 160 ha lúk, 90 ha vodných plôch. V roku 1982 bolo územie vyhlásené za CHKO (chránenú krajinnú oblasť), v roku 1998 za NATURU, je súčasťou ramsarských lokalít.

Druhý deň pokračoval program odbornou prezentáciou, diskusiou a obhliadkou Prírodnej rezervácie Donau-Auen (ÚEV). Sú to lužné lesy, využívané na oddych, turizmus, nakoľko sú to lesy okolo Viedne. Navštívili sme Mestské lesy Viedeň, riaditeľstvo sídliace v Hasnberger. Zaujímavosťou je, že na susedných pozemkoch okolo lesov je intenzívne využívaná poľnohospodárska pôda. V roku 1970 bol vybudovaný nový kanál Dunaja, v roku 1990 boli dobudované hrádze a v roku 1996 boli lesy okolo Viedne vyhlásené za národný park. V spomínanej lokalite mali v minulom roku problémy s mníškou veľkohlavou. Zvolili zaujímavé riešenie: oplotili cca 20 ha, aby zamedzili prístup návštevníkom a turistom, požiarnici prúdom vody obmývali kmene stromov, hubky ničili údajne aj za pomoci plameňometov.

Na záver našej návštevy sa s nami rozlúčil  náš sprievodca dipl. Ing. Gotfried Haubenberger – riaditeľ obvodu mestských lesov Wiedeň. Svoj odkaz pre lesníkov a ochranárov zhrnul do troch bodov:

1. Lesníci nech si preberú na seba aktivity, ktoré robia teraz ochranári (ochrana prírody, zachovanie prírodných lesov, práca s verejnosťou a pod.)

2. Ochranári nech si ujasnia užívateľské a vlastnícke vzťahy

3. V období urbanizácie je udržanie zelene okolo miest prvoradá úloha a je spoločná pre lesníkov a aj ochranárov

Seminár bol zorganizovaný na do-
brej úrovni a dal nám množstvo podnetov ako sa mnoho vecí dá robiť aj inak, ale za všetkým sú peniaze a nestačí len zanietenosť niektorých ľudí. Za pozitívne pokladám, že na jednotlivých častiach národného parku, kde sme sa zastavili, ako aj počas presunov sme stretali množstvo návštevníkov, ako aj lesných pedagógov s deťmi, študentmi aj organizovanými skupinami. Všade bol poriadok bez odpadkov, orientačné tabule na svojich miestach, nepostriekané farbou, nerozstrieľané, odpadkové koše na svojich miestach a hlavne disciplinovaní návštevníci dodržujúci prikazujúce a zakazujúce tabule.

Ako sa dá dosiahnuť takáto kvalita práce s verejnosťou? Odpoveď nie je ťažká: v rámci možností nášho podniku venovať viac času práci s verejnosťou, zabezpečiť lesných pedagógov a finančne ich motivovať k práci s deťmi, spojenú s ekologickou výchovou priamo v teréne. Vstúpiť do rokovaní s mestskými úradmi o možnosti spolufinancovania projektov na ekologickú výchovu obyvateľstva, umiestňovanie náučných tabúľ, turistických značiek v najviac atakovaných lesoch okolo miest a pokúsiť sa dohodnúť s vodohospodármi o čiastočnom odvode z poplatkov za pitnú vodu pre lesy.

Ing. Jozef Habara je pestovateľ na OZ Palárikovo