Celoštátna poľovnícka výstava v Nitre

Marcel LEHOCKÝ

Najvýznamnejším poľovníckym podujatím v roku 2005 bola bez pochyby Celoštátna poľovnícka výstava s medzinárodnou účasťou, ktorá sa konala v dňoch 15. – 19. júna na výstavisku v Nitre. Celoštátne poľovnícke výstavy sa na Slovensku organizujú v päť ročných intervaloch a ich cieľom je aj zhodnotenie a prezentácia výsledkov poľovníctva za uplynulé obdobie ako aj zamyslenie sa nad jeho ďalším smerovaním.

Celkove bolo na výstave prezentovaných vyše 1 100 poľovníckych trofejí z obdobia rokov 2000 – 2004 a ďalšie medailové trofeje, ktoré sa nedostali na výstavu boli uvedené v katalógu. Niektoré z nich sa pritom zaradili na popredné miesta slovenských tabuliek. Spomenúť je treba nový národný rekord srnca z revíru Ďulov Dvor, okres Komárno, ktorý s hodnotou 214,10 b. CIC je zároveň 6 najsilnejšou trofejou na svete. Je potešiteľné že viaceré špičkové trofeje prezentované na výstave, alebo v katalógu trofejí pochádzajú z revírov Lesov SR. Takou to je aj trofej muflóna uloveného v r. 2002 v revíri Vojnice, OZ Palárikovo ktorá s hodnotou 239,65 je národným rekordom Slovenska. Ďalej je treba spomenúť trofej jeleňa uloveného v revíri Minčol, OZ Bardejov, ktorá s hodnotou 231,23 je druhou najsilnejšou trofejou jeleňa na Slovensku za ostatných 5 rokov.

Výstava v Nitre však nebola len o trofejach a rekordoch. Organizátorom sa podarilo veľmi vkusne a pútavo zaranžovať hlavný pavilón, kde sa expozície trofejí striedali s diorámou zveri v jej prirodzených biotopoch a s výstavnými priestormi organizácií a inštitúcii, ktorých činnosť súvisí s poľovníctvom a ochranou prírody. Pozornosť návštevníkov výstavy pútala aj expozícia Lesov SR. V nej Lesy SR na pomerne rozsiahlej ploche prezentovali výsledky chovu jelenej zveri v CHPO Poľana z príležitosti jej 40. ročného jubilea. Ďalej sme tu mali aj vlastný stánok s výstavnými panelmi, na ktorých bola prezentovaná ponuka turizmu a ubytovania v zariadenia Lesov SR, poľovníckej turistiky a možností poplatkového lovu v režijných revíroch Lesov SR. Expozíciu Lesov SR počas výstavy navštívilo viacero významných hostí, ako prezident SR Ivan Gašparovič, prezident medzinárodnej poľovníckej organizácie CIC Dieter Schram.

Zaujímavý bol aj program sprievodných podujatí výstavy. Štvrtok bol venovaný deťom a mládeži, ktorí mali vstup na výstavu zdarma. Počas tohto dňa aj Lesy SR názorne prezentovali doterajšie aktivity v oblasti práce s deťmi a verejnosťou. V piatok 17. júna sa konal celoštátny odborný seminár „Poľovníctvo na Slovensku“, ako aj medzinárodná súťaž vo vábení jeleňov. Rovnako zaujímala bola aj novinka na poľovníckych podujatiach a to súťaž „MISS LESNÁ VÍLA“ na ktorej bodovali predovšetkým pôvabné študentky lesníckych škôl.

Celoštátna poľovnícka výstava v Nitre umožnila aj porovnanie jednotlivých užívateľov poľovných revírov zabezpečujúcich výkon poľovníctva na Slovensku. Lesy SR v tomto porovnaní nezaostávajú, práve naopak, profesionálne vykonávaným poľovníctvom sa podieľajú vo významnej miere na dosiahnutých celoslovenských výsledkoch a prispievajú k dobrej prezentácii nášho poľovníctva aj na medzinárodnej úrovni.

Ing. Marcel Lehocký je referent na Odbore poľovníctva a rybárstva, GR LESY SR, š.p.