Štefan BEŇA

Kalamitou dňa 19.11.2004 boli, i keď v menšom rozsahu, postihnuté okrem „ihličnatých“ aj „listnaté“ odštepné závody. K takým patrí aj OZ Bardejov. Prvé odhady boli veľmi opatrné, ku koncu roka sme ich uzatvárali na necelých 11 000 m3, ale postupným spresňovaním a hlavne spracovávaním sme jej objem ustálili na hranici necelých 15 000 m3. Z toho v rubných porastoch buka to je 4 600 m3, čo by nebolo nič mimoriadne, keby...

Dlhotrvajúca zima so silne zamrznutou a vysokou snehovou pokrývkou, pod ktorou spočívali aj vyvrátené stromy, odsunula proces spracovania kalamity aj v domácom prostredí na začiatok jari. Ku koncu zúčtovacieho obdobia za mesiac apríl sme z celkového objemu registrovanej kalamitnej hmoty spracovali 7 741 m3, čo predstavuje 54 %. Problémom súčasných dní v súvislosti s teplým počasím je zhoršovanie kvality hmoty, najmä v rubných porastoch s podielom výroby piliarskych výrezov. Problematickým nie je jej spracovanie v predrubných porastoch s výlučnym podielom vlákniny. Nástup teplého počasia je neúprosný, i keď ako to vidieť zo záberu, rozvoj vegetácie v tomto výškovom pásme (cca 700 – 800 m n.m.) Čergovského pohoria bol do značnej miery omeškaný (fotografia je z 12.mája).

Ako nekalamitný, ale zároveň vypomáhajúci závod, chápeme potrebu urýchleného spracovania ihličnatej kalamity na Beňuši a vytvárame preto všetky predpoklady. Svedčí o tom aj presun ďalšej techniky do oblasti Suchej, ktorá je naším dočasným pracoviskom a pre časť zamestnancov obce Bacúch či Polomka aj prechodným domovom. Veríme, že slovo dodrží aj OZLT Banská Bystrica a v čo najkratšom čase započne so sľúbenou výpomocou lanovkovou technológiou. Ale ľahostajnými nemôžeme zostať ani k domácej kalamite, najmä pri spracovaní listnatých rýchlokazných drevín, u ktorých ujma z titulu zaparenia tiež nie je zanedbateľná. V regióne je citeľný nedostatok dodávateľských subjektov, vlastné lanovkové kapacity pracujú v Beňuši a to je situácia, s ktorou sme pôvodne neuvažovali. Predpokladali sme, že s lanovkou Larix 3 T zostaneme spracovávať kalamitu doma, pretože časť hmoty leží tiež v lanovkových terénoch, ale doslova nezáujem regionálneho dodávateľského prostredia s klasickou technológiou o kalamitu v Nízkych Tatrách nás donútil toto rozhodnutie zmeniť. Napriek všetkým problémom, ktoré na oboch kalamitných frontoch máme, je našou prioritou Beňuš. Nesmieme však zabudnúť ani na kalamitný buk doma - ešte v objeme 2 000 m3, najmä ten v dimenziách guľatiny, ktorý musíme spracovať čo najskôr, aby sme z neho získali čo najvyššie výnosy.

Radi by sme svoj záväzok v Beňuši splnili bez ohľadu na harmonogram a spod hrebeňa Čertovice, krásneho kúta Slovenska, sa mohli vrátiť čo najskôr. Dúfajme, že bez ujmy na zdraví.

Ing. Štefan Beňa je riaditeľom OZ Bardejov

foto: autor