júl

LESNÉ PORASTY

OCHRANA

Podkôrny hmyz:

 

Najdôležitejšou činnosťou je stála ochrana proti lykožrútovi smrekovému, prípadne ďalším významným druhom podkôrneho hmyzu. Ustavične prebieha vyhľadávanie a asanácia napadnutých stromov. Ukončuje sa asanácia lapákov I. série aj vo vyšších polohách. Prebieha príprava lapákov II. série a kontrolujú sa lapáky založené už v júni. Trvalú pozornosť si vyžaduje kontrola feromónových lapačov, v ktorých sa doplnia odparníky pre letné rojenie (lapače pôvodne určené na odchyt drevokaza sa preorientujú na lykožrúty). V ihličnatých výsadbách je potrebné sledovať výskyt tvrdoňa smrekového a v prípade potreby zasiahnuť proti nemu kuratívnym postrekom sadeníc.

V prípade, že v tomto mesiaci vzniknú vetrové polomy a vývraty v smrečinách (ako dôsledok charakteristických letných búrkových smrští), je nevyhnutné v postihnutých územiach pripraviť a realizovať komplexný program boja s podkôrnikmi. Lesnícka ochranárska služba poskytuje pri príprave a realizácii týchto programov odbornú pomoc všetkým subjektom obhospodarujúcim les.

Zvyšky po ťažbe v dubových porastoch je nutné rozložiť na slnkom osvetlené miesta v tenkej vrstve, aby dochádzalo k jej rýchlemu zaschnutiu. Rovnako je dôležité vyznačovať práve uhynuté stromy alebo stromy v poslednom štádiu hynutia (perspektívny zdroj rozvoja populácie podkôrnika dubového).

Listožravý a cicavý hmyz:

V júli dochádza k miernemu poklesu ochranárskych aktivít aj pri listožravých a cicavých škodcoch. V prípade premnoženia štetinavca orechového v nižších polohách sa ošetrovanie napadnutých porastov vykonáva približne v polovici mesiaca (v závislosti od priebehu počasia). Ošetrujú sa porasty výrazne oslabené, najmä napadnuté hubovými patogénmi. Proti škodcovi sa aplikujú iba biologické a biotechnické prípravky.

Od polovice mesiaca sa začína monitorovanie mníšky veľkohlavej feromónovou metódou (sexuálne feromóny) v hlavných gradačných centrách škodcu. Túto činnosť zabezpečujú pracovníci LOS SR.

V borovicových mladinách poškodených obaľovačom mládnikovým treba vykonať kontrolu rojenia (feromónovými pascami). Ak je to potrebné, možno vykonať obranný zásah tesne po rojení (koncom júla, resp. začiatkom augusta). V tomto prípade sa využívajú najmä dotykové insekticídy.

Boj s burinou:

Ak je to nutné, pokračuje aj v tomto mesiaci vyžínanie kultúr. Krovitý podrast, výmladky a nežiaduce dreviny sa odstraňujú vypiľovaním, s bezprostredným ošetrením rezných plôch pníkov arboricídmi a glyfosátmi. Na zamedzenie pňovej a koreňovej výmladnosti je vhodné takto ošetrovať pne listnáčov aj v porastoch po rubných ťažbách.

V júli možno začať s chemickou prípravou plôch pre nasledujúce jesenné alebo jarné zalesňovanie. Pri očakávanej úrode semena je vhodné vykonať prípravu prostredia na prirodzenú obnovu. Prípravkami na báze glyfosátu sa ošetruje v pruhoch alebo plošne, podľa stavu zaburinenia plôch. Nežiaduce dreviny, pňové a koreňové výmladky a kry možno likvidovať postrekom na list. Pri výške nad 1,0 m ich treba najprv spíliť (prípadne ošetriť rezné plochy) a postrekujú sa až vymladzujúce výhonky.

Škody zverou:

Počas celého vegetačného obdobia, ale najmä v letných mesiacoch, po ukončení náporu jarných prác, je vhodné sústrediť pozornosť na ochranu kmeňov proti obhryzu, lúpaniu a na výstavbu oplôtkov.

V prebierkových porastoch treba individuálne chrániť len perspektívne, nepoškodené stromy, tzv. cieľové stromy alebo čakatele. K dispozícii je viacero metód mechanickej ochrany aj ošetrenie repelentmi. Zásadne treba používať taký typ mechanickej ochrany (pletivá, špirály a pod.), ktorý nebráni hrúbkovému rastu stromov.

Dlhodobo sa osvedčuje plastická sieťovina polynet na obalenie bázy kmeňa do výšky 2-2,5 m. Sieťovina má životnosť 8-10 rokov, potom sa rozpadne. Klasická ochrana kmeňov suchými konármi (suchý oväz) alebo sklápanie zelených konárov ihličnanov (zelený oväz) sú náročné na pracovné sily a majú krátku životnosť.

V súčasnosti sú na ochranu kmeňov registrované repelenty. Prípravky možno aplikovať náterom aj postrekom pomocou bežných postrekovačov s dýzou širšou ako 1,5 mm. Nanesená vrstva repelentu chráni kmene 4-5 rokov.

Výstavbu nových oplôtkov treba sústrediť do lokalít s predpokladom vysokého tlaku zveri. Výmera oplotenia by nemala presahovať 1 ha, vo výnimočných prípadoch 3 ha. Výška plota pre jeleniu zver by sa mala pohybovať od 2 do 2,5 m, pre srnčiu zver do 1,7 m. Súčasný sortiment ohradových pletív plne pokrýva potreby na výstavbu kvalitného plotenia. Špeciálne lesnícke pletivá Ursus proti rôznym druhom zveri, s rôznou hrúbkou drôtov, veľkosťou a hustotou ôk sú vhodné pre všetky druhy oplotenia. Pozornosť však treba venovať aj údržbe jestvujúcich oplôtkov.

V tomto období vrcholia prípravy na realizáciu ochrany mladých lesných porastov proti zimnému odhryzu. Výber správnej metódy ochrany závisí od viacerých okolností. Rozhodujúcimi sú druhová skladba porastov, úroveň zazverenia a s tým súvisiace predpokladané zimné koncentrácie zveri. V porastoch v blízkosti kŕmnych zariadení, na južných a juhozápadných expozíciách a výslnných hrebeňoch treba spravidla použiť účinnejšie metódy ochrany.

Dôležitou úlohou je aj doplnenie materiálových zásob mechanických prostriedkov – chránidiel a repelentov v dostatočnom predstihu.

 

Hubové ochorenia drevín:

V druhej dekáde mesiaca sa začína s vykonávaním obranných postrekov voči sypavkám na boroviciach. V tomto období je potrebné realizovať prvé postreky fungicídnymi prípravkami nielen v lesných škôlkach, ale aj v tých kultúrach, kde dochádza ku každoročnému silnému výskytu sypaviek. Prvý postrek sa vykoná v závislosti od klimatických podmienok a nadmorskej výšky od začiatku júla do 15. júla. Postreky je potrebné minimálne 2-krát zopakovať v 10-14 dňových intervaloch.

Vo výsadbách dochádza v tomto období k nárastu výskytu múčnatiek na duboch, najmä počas extrémne teplých rokov. Na silno napadnutých sadeniciach sa skrúcajú listy, ktoré zostávajú zaschnuté na stromoch aj počas zimných mesiacov. Postreky treba vykonať najmä v lesných škôlkach, ale možno ich odporučiť aj v novozakladaných výsadbách.

V dospelých ihličnatých a listnatých porastoch prebieha trvalá kontrola zdravotného stavu, ťažia a asanujú sa stromy s vonkajšími príznakmi napadnutia hubovými patogénmi.

ŠKÔLKY

Hmyzí škodcovia:

Aj v škôlkach sa naďalej venuje pozornosť žravým a cicavým hmyzím škodcom a v prípade potreby sa pristúpi k chemickému zásahu proti nim.

V tomto období môžu semenáčiky aj sadenice poškodzovať vošky, nosatce, kováčiky a húsenice siatic. Proti voškám a imágam chrobákov treba použiť roztok syntetických pyrethroidov, proti larvám škodiacim na koreňovom systéme prípravky na báze diazinonu, ktoré však treba zapracovať do pôdy kypričmi. V prípade sporadického výskytu stačí prípravok injektovať do pôdy v bezprostrednom okolí poškodených sadeníc.

Boj s burinou:

Burinu, ktorá odolala jarným postrekom a objavila sa na produkčných plochách, treba ručne doplieť, aby sa zabránilo jej vysemeneniu.

Plochy vybraté pre výsevy v nasledujúcom roku sa opakovane odburiňujú prekyprením, zeleným hnojením, opakovanými postrekmi glyfosátmi. Takto možno výrazne znížiť výskyt buriny v ďalšom roku. Rovnaký technologický postup sa používa aj na úhorovaných, nezakultivovaných plochách.

Hubové ochorenia:

Osobitná pozornosť sa venuje semenáčikom vo fóliových krytoch. Treba ich otužovať vetraním a do 15. júla sa fólie zložia, aby semenáčiky stačili zdrevnatieť a neboli ohrozené včasnými mrazmi a plesňou sivou. Pokračujú opakované postreky výsevov ihličnanov aj listnáčov fungicídmi. V polovici júla treba na záhonoch borovice vykonať prvý postrek proti sypavke. Postreky sa opakujú v dvojtýždňových intervaloch. Vhodnejšie je použiť veľkoobjemový postrek (1000 l suspenzie na 1 ha), pričom treba dbať, aby sa prípravok dostal aj na spodné ihlice.

Záhony s dubovými semenáčikmi, na ktorých sa objavila múčnatka, je nutné postriekať sírnatými prípravkami.

V tomto období je vhodné vyčistiť a dezinfikovať klimatizované sklady dostupným prípravkom (napr. vápno, sírne knôty, formaldehyd, modrá skalica).