Komentár experta spoločnosti Transform PhDr. Petra Baleja:

„Pilotný projekt ukázal: Keď sa chce, tak to ide!“

 

Výrazný podiel na tom, čo sa podarilo dosiahnuť v rámci pilotného projektu obchodno – logistického systému, majú aj odborní kontultanti z expertnej skupiny Transform. O komentár k tejto problematike sme preto požiadali člena tejto skupiny PhDr. Petra Baleja:

„V priebehu jesene 2004 bola spracovaná koncepcia a hlavné princípy systému, ktorý prepája doteraz nedostatočne prepojené jednotlivé časti - plánovanie ťažby, predaj dreva, nákup kapacít, riadenie nákladov a výnosov a rieši ich ako celok vo výrobno – obchodno – logistickom systéme. Potom bolo rozhodnuté, že na odštepnom závode Prievidza budú skúšané jednotlivé časti celého tohto obchodno – logistického systému.

Dnes môžem povedať, že na OZ Prievidza urobili veľký kus práce, pretože prepojili tabuľky, výkazy, dáta, ktoré doteraz používali alebo začali používať do jedného celku a podporili to výpočtovou technikou, konkrétne Excelom. Vytvorili tak precedentný systém, ktorý mohol na konkrétnych dátach v konkrétnej praxi ukázať, že tieto prepojenia sú možné a môžu výrazne napomôcť efektivite a produktivite, výrobe, ekonomickým prehľadom, koordinácii ťažobných kapacít a optimalizáciu spotreby nákladov.

Tento precedentný systém, ktorý je po odskúšaní vo forme pilotného projektu funkčný, je jedným z hlavných častí celkovej dátovej a procesnej analýzy, ktorá bude slúžiť pre spracovanie informačného systému. Ten bude rozdistribuovaný do celého podniku a bude napomáhať nielen odštepným závodom, ale aj generálnemu riaditeľstvu koordinovať a riadiť výrobno – predajné a ekonomické väzby v ťažbe dreva.

Čo sa týka ďalších krokov, v súčasnosti je celý systém zachytený v dátovo – procesnom rozpracovaní a je postupne dopracovávaný do ďalších väzieb na ďalšie subsystémy – týkajúce sa modulov ERP systému, t.z. účtovníctvo, financovanie, sklady, logistika presunu materiálu atď. Predpokladáme, že prvá verzia informačného systému, ktorý by mal byť opäť pilotne preskúšaný, bude zrealizovaná na jeseň tohto roka. Veľkou výhodou je, že už máme k dispozícii metodiku a modul vyznačovania a sortimentácie ťažby, že celá problematika je už vyskúšaná a že sa môže plniť dátami. Myslím si, že to, čo sme doteraz spoločne dokázali je ukážkou toho, že keď sa chce, tak to ide.“