Pod Kráľovou hoľou o príprave energetického

dreva pre štiepkovanie

K. Vinš: „Otázka neznie či, ale ako!“

Jozef MARKO

Sedem desiatok pracovníkov ústredí odštepných závodov, vedúcich lesných správ, odborných lesných hospodárov a lesníkov z 20 odštepných závodov Lesov SR, u ktorých sa ráta s výrobou energetickej štiepky pre regionálne programy využitia biomasy, sa stretli v prvý letný deň v kalamitných porastoch na území Lesnej správy Červená skala Odštepného závodu Beňuš pod vrcholom majestátnej Kráľovej hole.

„Dnešné stretnutie je motivačné. Očakávame od vás maximálnu podporu prípravy energetického dreva, potrebného pre výrobu lesnej štiepky. Očakávame od vás návrhy, ako systém prípravy energetického dreva nastaviť a sfunkčniť tak, aby prinášal očakávané efekty a aby sme spracovávali aj tú časť drevnej hmoty, ktorá doteraz ostávala nevyužitá ležať v lese. Zišli sme sa, aby sme ukazovali, vysvetľovali, presvedčili vás, ale aj žiadali od vás, aby ste spolu s pracovníkmi Strediska Biomasa hľadali odpoveď na otázku nie či, ale ako,“ povedal o cieli stretnutia generálny riaditeľ š.p. Lesy SR Ing. Karol Vinš.

Kľúčové použitie najvhodnejšej technológie

 

Biomasa nie je strediskom na „smeti“, ale strategickým rozvojovým programom a kľúčovým v jeho napĺňaní je ekonomicky efektívne

použitie technológií, pretože práve vhodne zvolená technológia rozhoduje o ekonomike.

 

V sektore, v ktorom spracováva kalamitu OZ Košice, boli účastníkom stretnutia predstavené postupne všetky technológie, ktoré boli v tejto lokalite použité aj pri príprave energetického dreva, s komplexným ekonomickým porovnaním. To znamená aj s dopadom na úpravu holiny pred zalesnením. „Naším cieľom je pomôcť pri hľadaní odpovede na otázku, akú technológiu je najvhodnejšie použiť, aby zvyšky, ktoré ostávali na pracovisku, bolo možné čo najefektívnejšie priblížiť na odvozné miesto,“ uviedol sprievodca celého podujatia Ing Peter Gerčák, VOR – ťažbár košického odštepného závodu, ktorý doteraz spracoval z plánovaných 20 000 kubíkov kalamity na Beňuši už takmer polovicu.

Praktické ukážky v teréne však ukázali, že príprava energetického dreva si mnohokrát nevyžaduje priblíženie až na odvozné miesto. „Stačia nám aj malé plochy popri lesných cestách. Nepotrebujeme odvozné miesta, ak nám každý odštepný závod takto pripraví 1 000 až 1 500 ton energetického dreva na viacerých lokalitách. Na to, aby sme mohli efektívne premiestňovať a využiť štiepkovače, potrebujeme mať v danej lokalite pripravenú minimálnu zásobu 500 ton dreva. Mesačne sme schopní vyrobiť až 2 000 ton štiepky, ale potrebujeme hmotu! Nechceme kvalitnú nad 15 centimetrov, potrebujeme iba korunovú časť,“ apeloval na pozvaných ľudí z prevádzky vedúci Strediska Biomasa Ing. Ján Farkaš.

Najľahšie zarobená je ušetrená koruna

Už porovnanie použitia klasickej metódy ťažby motorovou pílou, s odvetvovaním a manipuláciou pri pni na prvom pracovisku a použitia predstínky stromov, ich krátenia na 4 – 5 metrové časti motorovou pílou a vývozu krátených kmeňov s vetvami vývoznou súpravou ukázal v tom istom poraste, že niekedy je skutočne výhodnejšie uprednostniť stromovú metódu pred metódou surových kmeňov. „V tomto poraste je len 50% dreva vhodného na výrobu klasických sortimentov a 50% biomasy. Odvetvovanie je preto úplne zbytočné. Preto je dôležité včas a dôkladne zvážiť všetky rozhodujúce kritériá použitia technológie a po prekalkulovaní naplánovať do projektu ťažby takú technológiu, ktorá je najvýhodnejšia a zohľadňuje možnosť prípravy nehrúbia na výrobu štiepky. Veď takéto uvažovanie je tým pravým lesníctvom! Pri takomto plánovaní technológií musíme vedieť, koľko kubíkov energetického dreva ideme vyrobiť a garantovať tieto objemy pre dodávateľov služieb. Týmto argumentom ich musíme presvedčiť, aby kupovali moderné vývozné súpravy, lanovky a harvestory. Biomasa nie je strediskom na „smeti“, ale strategickým rozvojovým programom a kľúčovým v jeho napĺňaní je ekonomicky efektívne použitie technológií, pretože práve vhodne zvolená technológia rozhoduje o ekonomike. Lesy SR idú týmto smerom, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že k začiatku budúceho roka budeme mať k dispozícii sedem štiepkovacích strojov a dostatok kapacít na výrobu lesnej štiepky, takže budeme schopní pripravené energetické drevo spracovávať a garantovať zasa regionálnym odberateľom lesnej štiepky dostatočné objemy na to, aby prebudovali svoje energetické zariadenia na spaľovanie produktu, vyrobeného z obnoviteľných zdrojov energie,“ zdôraznil širší aspekt prípravy energetického dreva technicko – rozvojový riaditeľ š.p. Lesy SR Ing. Ján Štefánik.

Lesníci videli v kalamitných porastoch na vlastné oči použitie viacerých technológií a dostali do rúk prepočty nákladov a výnosov použitia rôznych technológií prípravy energetického dreva z predrubných a rubných ťažieb s porovnaním týchto ekonomických ukazovateľov pri použití klasickou metódou. Mali možnosť presvedčiť sa o pravdivosti slov Ing. Vladimíra Hlinku z OZ Revúca, ktorý komentoval ušetrenie zbytočne nevynakladaných nákladov slovami: „Najľahšie zarobená koruna je ušetrená koruna.“ Je na nich, aby sa týmito múdrymi slovami začali riadiť aj vo svojej práci.

Foto: Alexander Šagát

Foto č.1:

Vývoj mechanizácie prác v lesnom hospodárstve je pevne zviazaný s použitím vývozných súprav. Pri príprave energetického dreva vôbec nie je nutné, aby sa dostala na odvozné miesto. Môže ho ukladať aj vo svahu, pri lesnej ceste.

Foto č.2:

Ing. Ján Farkaš ukazuje na štiepkovač Grizzly, ktorý presviedča aj na Slovensku o tom, že ide o výkonný a flexibilný stroj, dokonale vyhovujúci našim podmienkam.