Podávame pomocnú ruku poľnohospodárom

Jozef HABARA

V stredu 15.júna 2005 sa konal odborný seminár v lokalite Selice - Báb (neďaleko Palárikova), určený svojou náplňou hlavne pre poľnohospodárov. Zámerom organizátorov bolo ukázať, akým spôsobom by mohli využiť ich ladom ležiace pôdy, ktorých v posledných rokoch značne pribúda.

Hneď zrána polhodinku trvajúci intenzívny dáždik skomplikoval prístup k lesnému komplexu. No organizátori boli aj na túto alternatívu pripravení a návštevníkom spestrili program dopravou do lesných porastov skriňovými V3S-kami .

Seminár otvoril Ing. Karol Vinš, generálny riaditeľ LESOV SR. Potom sa konala ukážka mechanizmov, za pomoci ktorých sa vykonáva príprava pôdy, výsadba sadeníc a ošetrovanie.

Na ďalšom stanovišti sa prezentovalo a vysvetlilo zakladanie lesných porastov. Na tretom stanovišti sa prezentovali technológie čo najšetrnejšieho približovania drevnej suroviny z prebierkových porastov, ako aj ekonomika pestovania topoľov.

Slovo mali aj obchodný partneri, ktorí zastupovali svoje spracovateľské firmy. Tí uvítali novotvoriace sa možnosti a získanie nových zdrojov drevnej suroviny.

Na poslednom stanovišti sa prezentovalo komplexné spracovanie drevnej hmoty od ťažby, cez akostné výrezy guľatiny, až po štiepkovanie. Pri tejto príležitosti vystúpili aj zahraniční hostia (Maďarsko, Česká republika) a informovali prítomných o riešení tejto problematiky v ich krajinách.

Seminár uzatváralo neformálne posedenie, pri ktorom bolo ponúknuté malé osvieženie pre návštevníkov seminára, pričom sa už na všetkých usmievalo slniečko.

Ing. Jozef Habara je pestovateľ na OZ Palárikovo