Skvalitníme komunikáciu

Jozef MARKO

Z akých zdrojov získavate informácie o dianí v podniku? Dostávate informácie od svojich nadriadených načas? To sú iba dve z pripravených otázok v dotazníkoch, na ktoré dajú v júli odpoveď niektorí zamestnanci nášho podniku v rámci auditu internej komunikácie. Jeho cieľom je po vyhodnotení zistiť, kde sú slabé miesta pri odovzdávaní informácií, nevyhnutných pre efektívne fungovanie podniku smerom zhora dole, zdola nahor, ale aj medzi kolegami na rovnakej úrovni riadenia.

Dotazníková forma zberu odpovedí je anonymná, takže nehrozí ich zneužitie v neprospech tých, ktorí budú na otázky odpovedať. Je vybratá reprezentatívna vzorka zamestnancov na ústredí podniku, odštepných závodov, na lesných správach a strediskách tak, aby mali vyhodnotené odpovede dostatočnú vypovedaciu schopnosť o problémoch, s ktorými sa zamestnanci rôznych organizačných jednotiek a úrovní riadenia v každodennom živote stretávajú.

Iba tak je možné nielen identifikovať slabiny vo vnútro firemnej komunikácii, ale aj navrhnúť optimálne riešenia, ktoré budú smerovať k jej skvalitneniu. Cieľ je jediný: aby mali všetci zamestnanci vždy a načas dostatok kvalitných a kompletných informácií, potrebných pre ich prácu a rozhodovanie. Je to v ich záujme, ale aj v záujme celej firmy.