Stalo sa v Koromli

Ján MIČOVSKÝ

Koromľa je dedina neďaleko Sobraniec, vari tri kilometre od ukrajinskej hranice. Orechovský potok, či skôr len potôčik, ktorý obcou priamo preteká zregulovaným korytom s mnohými skalnými prahmi sa vo štvrtok 19. mája 2005 premenil na divokú riavu. Prudké zrážky zaplnili nielen betónový profil, ale vystúpili tesne k mostíkom, ktoré na viacerých miestach pretínajú tok. Poľovný inšpektor z LS Porúbka Jaroslav FABIAN a lesný robotník Ladislavom KATANČÍK sa práve vracali z lesa, keď povodňová vlna vrcholila. Hukot vody v tej chvíli preťal zúfalý krik otca, ktorý pri potoku namiesto svojho osemročného Adamka už našiel iba opustené autíčko. Bolo zle. Fabian a Katančík sa impulzívne rozbehli popri potoku v snahe predbehnúť rýchly prúd. To, že s pomedzi mostíkov si vybrali práve ten, na ktorý asi po 300 metroch odbočili, nemalo žiadny racionálny dôvod. Malý Adam, ak sa do vody vôbec dostal, mohol v tejto chvíli byť už ďaleko za dedinou, alebo aj kdesi vyššie... Z rovnakého dôvodu okolo bežiaci miestny farár Ľuboslav TOTH zahol k nim s otázkou v očiach. Spolu sa zahľadeli do mútneho prúdu. Pod mostom sa prudko krútil sud, zachytený o akési skrížené drevá. Či tam bolo ešte čosi...? Nejaká látka...? Pančušky...? Pančušky!! Všetci traja sa rýchlo pospájali do živej reťaze a Ľuboslav Toth sa nahol tesne nad hladinu. Čosi pod vodou v ruke zacítil, až sa  toho preľakol.

„Pán farár držte, to je on!!!“ skríkli tí dvaja nad ním.

Vytiahnutý chlapček bol úplne modrý, nedýchal. Všetci traja začali oživovať. Zakloniť hlavu, dva vdychy, pätnásťkrát stlačiť hrudnú kosť. A odznovu. Medzitým bolo treba ratovať aj chlapcovho otca, ktorý v panike padol pod mostom do vody. Účinne pri oživovaní pomohla aj ktorási šikovná žiačka. Striedali sa dlho, čas nik nemeral. Vo chvíli keď sa na konci dediny ozvala siréna sanitky, chlapček prvý krát zaplakal...

„To, že sa chlapec prebral po tom, čo bol vo vode viac ako desať minút, je zázrak“, hovorí Fabian. „A druhý je ten, že sa na tých skalných prahoch nezabil“, dodáva Katančík. „A asi najväčší zázrak je ten, že sme sa v tej chvíli všetci traja zišli práve na tom moste“, dodáva gréckokatolícky kňaz Toth.

Orechovský potok tečie opäť neuveriteľne lenivo. Chlapček, ktorý bol v Koromli vtedy na návšteve z Košíc je úplne v poriadku. A traja ľudia z tohto príbehu si určite ešte neraz spomenú na to, ako znenazdajky sa možno ocitnúť v centre skutočnej drámy. V tomto prípade však, práve vďaka ním, s dobrým koncom.

P.S.: Generálny riaditeľ Lesov SR Ing. Karol VINŠ poslal záchrancom ďakovný list a rozhodol o mimoriadnej odmene pre obidvoch zamestnancov podniku štátnych lesov.