Suomen Tasavalta – siedma

najväčšia krajina Európy

Jana GEROVÁ

Suomen Tasavalta – teda Fínsko, je krajina, o ktorej bude reč v nasledujúcich riadkoch. Konkrétne o fínskych štátnych lesoch Metsähallitus, ktoré spravujú viac ako 12 mil. ha lesnej pôdy. V rámci svojej organizačnej štruktúry vytvorili viaceré obchodné jednotky, ktoré majú na starosti rôzne aktivity. Jednou z nich je i „Wild North“, ktorá sa primárne zaoberá poskytovaním služieb ekoturizmu a prenájmom ubytovacích zariadení.

Poďme sa teraz bližšie pozrieť, čo konkrétne nájdeme v ponuke našich kolegov z fínskych štátnych lesov:

1. Pešia turistika: v rámci špeciálneho zákona týkajúceho sa rekreácie vo voľnej prírode bolo vo Fínsku vyšpecifikovaných 7 národných turistických oblastí, ktoré disponujú vyznačenými turistickými chodníkmi, táboriskami, prírodnými lesnými cestami, prístreškami a pod. V mnohých z nich sa nachádzajú „centrá pre návštevníkov“, ktoré poskytujú turistom rôzne

 zaujímavé informácie.

2. Poľovačka a rybačka: Metsähallitus má v kompetencii i výkon práva poľovníctva a rybárstva, a to na rozlohe takmer 9 mil. ha. V správe má 4 mil. ha vodných plôch, z ktorých väčšina je situovaná v severnej a východnej časti krajiny. Obe tieto aktivity sú podmienené pridelením licencie. K poľovačke je tak, ako aj u nás, nevyhnutné byť držiteľom zbrojného pasu, zaplatiť príslušný poplatok a mať povolenie od vlastníka daného pozemku. Zaujímavosťou je, že pri love na losa sa dodatočne vyžaduje úspešné absolvovanie streleckých skúšok. Rybárske revíry sú rozdelené do viacerých územných celkov, ktoré zahŕňajú jednak menšie vodné plochy, ako i jazerá. Je zvykom chytať na najmä na návnadu a sieťou.

3. Ubytovanie: v ponuke sa nachádza široká škála ubytovacích zariadení - počnúc hotelmi s kompletným servisom, cez luxusné horské chaty až po horské zruby a chatky s nižším štandardom. Dokonca aj bez elektrickej energie. Zvláštnosťou je možnosť bezplatne prenocovať v chatkách so základným vybavením, pri ktorých nie je nutné rezervovať si ubytovanie dopredu.

4. Ak je vaším snom kúpiť si chatu, prázdninový dom alebo kúsok lesa, neváhajte a dôverou sa obráťte na fínske štátne lesy, ktoré sú najväčším vlastníkom nehnuteľného majetku tohto charakteru vo Fínsku.

5. Zber lesných plodov a húb: zber týchto darov lesa je nielen osviežením ducha, ale pre mnohých aj dodatočným príjmom; je dovolený všetkým, bez ohľadu nato, kto je vlastníkom pozemku, kde sa nachádzajú.

6. Organizovanie skupinových výletov: na internetovej stránke www.wildnorth.net vám pracovníci „Wild North“ sľubujú neopakovateľné zážitky a dobrodružstvá. V lete sú to pešia turistika, poľovačka, rybačka, špeciálne výlety podľa vašich prianí, splavovanie riek a mnoho iných prekvapení. No a samozrejme dnes tak veľmi populárne wellness pobyty. Zima má tiež svoje čaro a v tejto severskej krajine obzvlášť – pozorovanie polárnej žiary, nočná obloha plná hviezd, panenský biely sneh...A pre tých menej romanticky naladených je v ponuke jazda snežnými skútrami, sánkovanie, lyžovanie a všeličo iné.

Tak, to bolo v skratke to, čomu sa v oblasti turizmu venujú naši fínski kolegovia. Tí z vás, ktorí by mali záujem dozvedieť sa niečo viac, kliknite si na www.metsa.fi. Mnohé zo záberov uverejnených na tejto internetovej stránke sú vskutku inšpirujúce. Veru ani ja by som sa nenechala dlho prehovárať a hneď by som si zbalila kufre a hor sa za dobrodružstvom a spoznávaním nových miest na našej matičke Zemi. Len keby tam nebolo tak chladno...

Foto: internet