Sviatok detí – skutok hodný ocenenia a uznania

Marta GAVULOVÁ

Vážená redakcia, myslím si , že aj tento môj príspevok patrí k zaradeniu do Vášho časopisu –Lesník –pre lesníkov a priateľov prírody. Prečo ? Posúďte a rozhodnite sami.

Posledný mesiac v školskom roku býva v materských školách vždy veľmi pestrý a veselý. Pripravujú sa rozlúčky s predškolákmi, slávnosti na záver školského roku, ale dlhú tradíciu má aj 1.jún – Deň detí. Tento deň máva najrozmanitejšiu podobu. Je veľa možnosti i pekných nápadov ako osláviť tento sviatok. Aj napriek tomu, že nápady by boli, no ich realizácia je často nesplniteľná. A práve tu by som chcela opísať, ako sa náš sen stal skutočnosťou.

V deň, na ktorý sme oznámili poldennú vychádzku do prírody, sme dostali ohromnú ponuku od LSR š.p., OZ Sobrance, LS Remetské Hámre, že nám zorganizujú deň detí na svojej chate Bystrý potok. Pod pojmom zorganizujú nasledovalo – dovoz detí, podanie desiatej, obeda, súťaže detí v prírode, poznávanie lesných zvierat a rastlín, kŕmnych zariadení pre zver a posedov. Za súťaže a poznávanie zvierat a rastlín boli deti bohato odmenené sladkosťami a propagačnými materiálmi. Spoznávali nové a upevňovali si svoje vedomosti o prírode, rozvíjali si vzťah ku krásam našej rodnej zeme, k živému tvorstvu a starostlivosti oň. Spoločne sme sa naladili na rovnakú nôtu a cítili sme, že program úzko spätý s prírodou je pre deti predškoského veku ako stvorený a prirodzene veľmi potrebný.

Po prechádzke nasledoval chutný obed, ktorý zmizol z tanierov akoby zázrakom i tým najslabším jedákom. Po obede a krátkom oddychu sa deti odmenili lesníkom programom a tak poďakovali za ich ochotu a zorganizovanie ich dňa.

Cestou domov sme na tvárach detí videli, že ujovia lesníci nesľubovali, čo by splniť nemohli. Vrava v autách to ešte utvrdzovala. Každý chcel prispieť aspoň niečím zo svojich zážitkov.

Preto práve touto cestou chcem sa poďakovať za vynaložené úsilie pri realizácií tohto podujatia LSR š.p. GR B .Bystrica, OZ Sobrance a LS Remetské Hámre ako organizátorom tohto podujatia, že ste spomenuli a chápete základnú myšlienku, že dieťa je najdôležitejšie a peniaze majú ísť aj za ním. Vážim si toho, že ako jediná z mala materských škôl sme boli takto lesníkmi odmenení. Je to cesta nielen k šíreniu myšlienok, ktoré sa snažia naučiť už deti v MŠ – porozumieť reči lesa, ale aj cestou k spolupráci s deťmi. Takýmto spôsobom sa často dá povedať oveľa viac, než haldou suchých argumentov či triezvych slov.

Srdečná vďaka

Marta Gavulová riaditeľka MŠ Remetské Hámre