Efektívne narábanie so zásobami dreva - hľadanie a nachádzanie riešení

Jana GEROVÁ

„Chceme vás aj dnes presvedčiť, že je za nami, ale i pred nami systematická práca, ktorá má jasný cieľ – vybudovať z LESOV Slovenskej republiky modernú firmu“. To boli úvodné slová generálneho riaditeľa Ing. Karola Vinša, ktorými otvoril v poradí už 4. seminár, ktorý v roku 2005 usporiadal náš podnik v rámci budovania dobrých vzťahov s tzv. nárokovými skupinami. Ako sám poznamenal, výraz „nárokové skupiny“ je len doslovným prekladom pojmu používaného v anglickom či nemeckom jazyku a rád by privítal, keby niekto prišiel s lepším návrhom. Takže, milí čitatelia, ak vám niečo „spásonosné“ napadne, sem s tým!

...jasný cieľ – vybudovať z LESOV Slovenskej republiky modernú firmu...

 

Kohože sme to teda pozvali a čo sa skrýva pod tým tajuplným názvom „nárokové skupiny“? Celej akcie sa zúčastnilo 75 zástupcov z radov našich obchodných partnerov, ale i predstavitelia štátnej správy, odborných lesníckych inštitúcií, stredného i vysokoškolského školstva, MP SR, ochranárskych organizácií a prišli i naši kolegovia z TANAP-u.

Na podujatí s názvom „PLÁNOVANIE A VYUŹÍVANIE ŤAŽBOVÉHO FONDU V LESOCH SR, š.p.“, ktoré sa uskutočnilo 30.11.2005 v Hoteli Kaskády v Sielnici, odzneli po prvýkrát prezentácie viacerých prednášajúcich z rôznych inštitúcií. Pozvanie prijal prorektor TU vo Zvolene prof. Ing. Ľ. Scheer, CSc., ktorý sa venoval problematike zisťovania zásob drevnej hmoty v porastoch, pričom spomenul teoretické východiská i praktickú realizáciu. Ako sa zmienil, posledným trendom v danej oblasti sú snímkovo - terestrické odhady zásob dreva. Po ňom s príspevkom vystúpil špecialista Lesoprojektu Zvolen Ing. K. Burgan s témou stanovenia výšky ťažby a tvorby LHP na obdobie decénia v kontexte platnej legislatívy. „Nehľadajme možnosti len v obnovnej ťažbe, ale zamyslime sa aj nad objemom predrubnej ťažby“, to boli jeho slová, ktoré isto stoja za úvahu.

Na neho naviazal rozvojovo – technický riaditeľ š.p. LESY SR Ing. J. Štefánik, ktorý zastrešil oblasť tvorby ročných plánov ťažieb v podmienkach LESOV SR, š.p. Dotkol sa i nového prístupu k jednotnej sortimentácii a korektného poznania zdrojov dreva v porastoch.

 

...boxersky súboj v majstrovstvách š.p. Lesov SR medzi výrobou v červenom rohu

a obchodom a logistikou v modrom, sa v roku 2005 konal naposledy....

 

„Dovoľte mi slávnostne oznámiť, že boxerský súboj v majstrovstvách š.p. Lesov SR medzi výrobou v červenom rohu a obchodom a logistikou v modrom, sa v roku 2005 konal naposledy“. Tak uviedol svoj príspevok obchodný riaditeľ Ing. Dávid Németh, v ktorom sa venoval nasledujúcim témam:

nová softwarová podpora plánovania ťažieb a predaja dreva,

kritériá bonitácie zákazníkov,

možnosti posúdenia efektivity ťažby a jej usmernenia podľa dopytu odberateľov dreva – nástroj na dosiahnutie vyváženého vzťahu medzi potrebami lesa a požiadavkami zákazníkov.

Sériu prednášok zakončil riaditeľ Správy NAPANT-u Ing. M. Jasík a téma „Mŕtve drevo a jeho význam pre lesný ekosystém“.

Záverečné slovo ako vždy patrilo generálnemu riaditeľovi Ing. K. Vinšovi, ktorý sa s účastníkmi seminára rozlúčil týmito slovami: „Uzavreli sme etapu, kedy š.p. Lesy Slovenskej republiky boli papierovou firmou. I dnešné prezentácie ukázali, ako široký je pohľad do lesa a požiadavky, ktoré sú na lesníkov kladené“.

 

Snímkovo – terestrické odhady zásob

„Nechajme mŕtve drevo žiť“

IKONOS – nová generácia kozmických snímok