Levické poľovnícke dni

Jozef HIKL

Na tému prípravy a organizácie Levických poľovníckych dní sa s predsedom organizačného výboru Ing. Dušanom Krajniakom, riaditeľom Odštepného závodu v Leviciach zhováral člen redakčnej rady Ing. Jozef Hikl:

Pán predseda, popíšte nám stručne, akou hlavnou témou sa budú zaoberať tohoročné Levické poľovnícke dni ?

Ing. Dušan Krajniak

Levické poľovnícke dni si už za roky trvania získali veľmi dobré meno a sú už trvalou súčasťou kalendára akcií poľovníkov nielen u nás, ale v celej Strednej Európe. Organizátorom sa podarilo naplniť pôvodný zámer, dostať najnovšie vedecké poznatky do každodennej praxe v našich poľovných revíroch. Bol to pred rokmi doslova pioniersky počin, začať s takýmto podujatím v okresnom meste, mimo centier poľovníckeho diania. Ukázalo sa však, že keď je chuť a dobrá snaha organizátorov ísť za svojim cieľom, vec sa podarí. Z počiatočnej akcie regionálneho významu naše podujatie prerástlo hranice regiónu a dnes už môžeme povedať, že aj Slovenska. Do Levíc sa na začiatku poľovníckej sezóny ponáhľajú poľovníci z celého Slovenska a krajín Strednej Európy.

Témou tohoročných poľovníckych dní je životné prostredie. Je to téma nanajvýš aktuálna, pretože atak človeka na životné prostredie zveri, a zvlášť poľovnej zveri, je zo dňa na deň väčší. Zver trpí stresom, nedostatkom potravy, nedostatkom pokoja pre rozmnožovanie a pod. Nemôžeme sa my poľovníci nečinne prizerať a je potrebné robiť v poľovných revíroch veľmi konkrétne opatrenia, aby sme tomu zabránili.

Aký je teda program Levických poľovníckych dní ?

Dňa 23. marca 2006 bude slávnostne otvorená výstava Príroda okolo nás, prehliadka videofilmov Hubertlov 2006 a vyhodnotenie výsledkov súťaže Príroda očami detí. Súčasťou výstavy je už tradičná chovateľská prehliadka trofejí okresu Levice za rok 2005.

Nosným bodom programu je odborný seminár s medzinárodnou účasťou „Životné prostredie a poľovníctvo.“

Na aké témy budú hlavné referáty ?

Prednášajúci sa budú zaoberať najmä otázkami zlepšovania životného prostredia poľovnej zveri, možnosťami ekologizácie životného prostredia v lesných revíroch i v agrárnej krajine. Aktuálne sú ekologické aspekty vodnej pernatej zveri, iste nie je treba spomínať prečo. Ochranári nás budú informovať o Nature 2000, v systéme subvencií z EU a pod. Veľmi nás trápi v ostatnom období stret zveri s motorovými vozidlami na našich cestách. Ako vidíte, sú to všetko témy nanajvýš aktuálne a chceme dať priestor nielen referátom, ale aj obsiahlejšiej diskusii a prípadné závery chceme čo najskôr aplikovať priamo v teréne.

Aké budú sprievodné akcie ?

Už tradične to bude predaj poľovníckej literatúry, odevov, výstroja, keramiky, skla, výstava a predaj obrazov.

Uvažujete do budúcnosti s rozšírením tohto podujatia ?

Žiaľ v Leviciach sme limitovaní priestormi. Vhodnejší objekt, ako je Dom kultúry v centre mesta zatiaľ nemáme. To nám bráni aj v rozšírení podujatia do ďalších dní.

Limitovaní sme tiež možnosťami vhodného ubytovania. Ale samozrejme, že vo výbore sa s rozširovaním aktivít zaoberáme.