Spýtali sme sa: Ako vnímate odchod Ing. Karola Vinša

z postu generálneho riaditeľa LESOV SR?

 

Ing. Igor Viszlai, riaditeľ OZ Revúca

Ťažko sa mi vyjadruje ku skutočnosti, ktorej pozadie nepoznám. Z môjho pohľadu vidím odchod pána generálneho riaditeľa ako veľmi prekvapujúci krok. Možno mi potom chýba jeho dovetok za výrokmi „...poblázniť-presvedčiť-urobiť..., projekt je odsúdený na úspech...“ Z úspešnej cesty sa neodchádza, ale opakujem, nepoznám pozadie.

Z pohľadu tohoročných volieb je krátky čas na veľké zmeny a dlhý na stagnáciu!

(Ešteže aspoň les rastie aj bez politických vplyvov!)

Ing. Jaroslav POHLY, vedúci Lesnej správy Hrable

Priznám sa, že som pána Vinša nevnímal v najlepšom svetle. Až do chvíle, kým sme ho pred rokom nepožiadali o prijatie vo veci ďalšej existencie LS Hrable. Prekvapila ma jeho schopnosť počúvať názor druhého a vecne argumentovať. Vtedy som si uvedomil, ako nesprávne  je posudzovať ľudí podľa vzdialených a skreslených informácií. A dnes mi je úprimne ľúto, že sa pán generálny riaditeľ rozhodol práve takto.

Ing. Milan Benco, riaditeľ firmy Rettenmeier Tatra Timber s.r.o.

Odchod pána Vinša z postu generálneho riaditeľa Lesov SR bol pre mňa prekvapením.

Obchodná spolupráca medzi firmou Rettenmeier Tatra Timber s.r.o. a Lesmi SR pod  vedením Ing. Karola Vinša  bola na dobrej a korektnej úrovni. Jeho odchod  z postu generálneho riaditeľa Lesov SR nevnímam pozitívne.

doc. Dr. Ing. Viliam PICHLER, prodekan pre vedeckovýskumnú činnosť, LF TU Zvolen

Odchod Ing. Karola Vinša z postu generálneho riaditeľa štátneho podniku LESY SR z môjho pohľadu potvrdil názor, že medializovaná vnútorná kríza lesného hospodárstva bola v skutočnosti skôr virtuálnou realitou, vytvorenou na objednávku záujmových skupín. Človek z vonkajšieho prostredia a bez lesníckeho vzdelania takúto situáciu mohol len ťažko analyzovať a vyvodiť z nej objektívne závery. Pôvodná predstava o krízovom manažmente tak prešla skôr do polohy oboznamovania sa so zákonitosťami LH a postupného pochopenia jeho dynamiky, strategického významu a poslania, ktoré ďaleko presahuje rámec výročných správ. Na mieste generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR by mal preto pôsobiť lesnícky odborník s vysokoškolským lesníckym vzdelaním, s vedeckou kvalifikáciou a s intenzívnymi praktickými skúsenosťami v oblasti LH.

Za pozitívum pôsobenia Ing. K. Vinša na pozícii generálneho riaditeľa a jeho manažérsky vklad však považujem veľký dôraz, ktorý on sám a jeho vedenie kládli na prácu s verejnosťou a formovanie verejnej mienky v prospech LH. Tento trend bude potrebné podporovať a využiť na vytváranie priestoru pre etablovanie ďalších zdrojov príjmov pre LH.

Ing. Marián Jasík, riaditeľ Správy Národného parku Nízke Tatry

Význam mimoprodukčných funkcií lesov trvalo rastie. Mám pocit, že LESY SR práve v posledných 2-3 rokoch tento trend zachytili, čo spájam  s osobou pána Vinša a niektorých ďalších členov „jeho tímu“. Fakt, že do vedenia podniku štátnych lesov bol ustanovený „nelesník“, nielen mňa prekvapil a „vystrašil“, no s odstupom času to však hodnotím pozitívne. Zostáva mi len veriť, že aj nové vedenie podniku bude pokračovať v nastúpenom trende a bude sa usilovať o naplnenie verejného záujmu v lesníctve.