Svetlá a tiene spolupráce so zahraničnými partnermi

Jozef MARKO

Slovenská kalamita a zahraničné firmy. Bez tohto spojenia by sa štátnemu podniku LESY SR určite nepodarilo tak rýchlo a kvalitne spracovať novembrovú kalamitu. Na druhej strane kalamita na Slovensku firmám spoza hraníc umožnila zlepšiť si ich hospodárske výsledky. Nás zaujímali názory predstaviteľov aspoň troch z nich na spoluprácu s lesníkmi zo š.p. LESY SR, na to, čo v nej hodnotia pozitívne a čo negatívne.

 

Ing. Bohdan Zvoníček,

riaditeľ divízie lesnej výroby, CE WOOD a.s.:

 

„Společnost CE WOOD a.s. pracovala prostřednictvím své dceřiné společnosti CE WOOD Slovakia s.r.o. v TANAP-u na Ochranném obvodě Dolný Smokovec. Na zbytkové objemy, a to zejména v terénně nepříznivých lokalitách, byly použity klasické motomanuální technologie. Další aktivitou bylo nasazení lanovkových technologií u Lesů SR, konkrétně na OZ Beňuš. Celkem 6 věžových lanovek zde zatím zpracovalo objem cca 17 000 m3 dříví.Poslední aktivitou bylo nasazení harvestorů prostřednictvím naší dceřiné společnosti FORESTA WOOD a.s. na OZ Námestovo (cca 15 000 m3) a OZ Rožňava (cca 2 500 m3).

Mezi naše pozitivní skušenosti jednoznačně patří, že po okamžitém šoku ze způsobené škody jsme byly svědky velmi rychlého a profesionálního jednání slovenských lesníků. Dále sme zaznanemali dobrou úroveň komunikace slovenských lesníků a jejich velmi dobrý přehled o stavu kalamity, který se především projevil v organizaci rozmísťování výpomocných kapacit. Mezi pozitiva rozhodně taky patřilo dodržování uzavřených dohod a kvalitní spolupráce při řešení provozních záležitostí.

Mezi ty méně pozitivní skutečnosti naopak řadíme malou zkušenost slovenského lesnictví s harvestorovými technologiemi, dále nepřipravenost legislativy na tak rozsáhlou kalamitu a na možnost nasazení harvestorových technologií. Jedná se o problémy spojené s ciachováním, evidencí a expedicí dřevní hmoty, které velmi zdržovaly výrobu a přenášely se tak do nákladů zpracovatele. Negativami byl také absolutní nedostatek lanovkových systémů, nízká úroveň pravomocí organizačních jednotek a z toho plynoucí nemohoucnost při rozhodování o otázkách obchodních vztahů a cenové úrovně. V neposlední řadě nám práci komplikovalo taky nedostatečné zpřístupnění rozsáhlých lesních komplexů.“

 

Markus Krenn,

KONRAD FORST-TECHNIK GmbH:

 

„V mesiacoch január až november 2005 sme spracovali cca 40 000 m3 kalamity na OZ Beňuš. Použili sme lanovkovú technológiu MOUNTY 4000+ (špeciálna lanovka s harvestorovou hlavicou) a 2 lanovky MOUNTY 4000.

Hneď v úvode by som sa chcel poďakovať všetkým pracovníkom OZ Beňuš a LS Polomka, ktorí boli vždy ochotní pomôcť pri riešení akýchkoľvek organizačných i technických ťažkostí. Na začiatku som pociťoval jazykovú bariéru ako vážny problém, ktorý sa neskôr ukázal ako menej podstatný. Myslím si, že sa nám napriek všetkému vždy podarilo nájsť riešenie, ktoré bolo prijateľné pre obe strany.

Čo sa týka negatívnych skúseností, našli sa aj tie, ale nebolo ich veľa. Týkali sa najmä odvozu dreva a celkovej logistiky. Kontinuálny odvoz dreva je zvlášť pri lanovkovom systéme MOUNTY veľmi dôležitý. Nevyhovujúci technický stav lesnej cestnej siete (najmä v jarnom období), nedostatok nákladných áut a zčasti zastaralá technika používaná na odvoz dreva a z toho plynúce časté opravy, boli príčinou občasných improvizácii zo strany posádky lanovky. No a čo stále nemôžem pochopiť, je neochota vodičov nákladných áut používať v zimnom období snehové reťaze. Je to niečo, čo je u nás v Rakúsku úplne bežná vec. Ale i to sa už postupne lepší. Za nie veľmi produktívnu pokladám aj tú skutočnosť, že drevo je príliš často prekladané, pokiaľ sa dostane z miesta výroby ku konečnému zákazníkovi. A to stojí čas a peniaze.

Ak by som to mal v skratke zhrnúť, všetci sme mali možnosť naučiť sa niečo nové. Postupom času naša spolupráca nadobúdala čoraz harmonickejší charakter a dnes jej nemožno už nič vytknúť. Dúfam, že bude rovnako dobrá aj v roku 2006.“

 

Ing. Jan Václavík, konateľ LESS & Co, s.r.o. a podpredseda predstavenstva LESS a.s:

„Naša spoločnosť LESS & Co, s.r.o. spolupracuje s Lesmi SR od svojho vzniku v roku 2003. Realizovali sme spoločne pilotné projekty, súvisiace so zavádzaním harvesterových technológií do lesnej prevádzky a so strojovým spracovaním a následným využitím biomasy. Na spracovaní kalamity sme sa začali podieľať už 42 hodín po jej vzniku nasadením harvesterov na uvoľňovanie priechodnosti ciest v Tatranskej Lomnici a na Čertovici. Okrem ôsmich harvesterových uzlov sme pri spracovaní kalamity využili aj klasické metódy ťažby dreva spojené približovaním pomocou traktorov LKT, UKT, HSM aj lanoviek.

Už pred tým, ale následne aj vďaka kalamite, sme sa stretávali s veľkým množstvom profesionálnych lesníkov na mnohých odštepných závodoch š.p. LESY SR. Mohli sme spoznať veľa naozaj pre les zapálených odborníkov na všetkých riadiacich úrovniach podniku. Potom trocha zamrzí, keď sa stretnete aj so situáciou, kedy politika nahradzuje profesionalitu. Spracovanie takej veľkej kalamity, ako vás postihla, je vždy organizačne, technologicky, logisticky aj obchodne neobyčajne zložitým procesom. Ale práve preto bola „kalamita“ aj akýmsi zväčšovacím sklom, pod ktorým bolo dobre vidieť ako politika negatívne ovplyvnila napríklad rýchlosť nastavenia pravidiel pre spracovanie kalamity, ale nakoniec aj kvalitu týchto pravidiel. Dnes si všetci vravíme, vy – štátni lesníci i my – vaši partneri, ako sme to všetko dobre zvládli a koľko kubíkov sme spracovali. Akoby sme chceli zabudnúť, ako často sme mali zviazané ruky politikmi a byrokraciou. Dokážeme si priznať, že sa mohlo urobiť oveľa viac? Myslím, že nie...

Pretože som v úvode chválil vysokú profesionalitu pracovníkov LESOV SR myslím si, že môžem byť v jednom prípade trocha viac kritický. Každý pracovník kalamitného závodu mohol k svojej úlohe pristúpiť rôznym spôsobom. Väčšina demonštrovala svoj manažérsky a lesnícky fortieľ v sťažených podmienkach kalamity, no niektorí jednotlivci pravdepodobne využili situáciu skôr na iné ciele. Boli sme dokonca obvinení, že sme ukradli drevo, ktoré ale podľa zmluvy bolo už naše. Aj v tomto prípade ešte čakáme odpoveď na otázku, či to bol iba príklad neprofesionality, alebo hlbší zámer ako nás poškodiť. Polícia aj prokurátor obvinenie zamietli. Prípad je uzavretý. Nič sme neukradli. Drevo bolo naše a riadne sme zaň v súlade so zmluvou zaplatili. Tieň na našom dobrom mene ale ostal. Je trocha nezdvorilé žiadať touto cestou, aby sa nám niekto ospravedlnil, ale myslím, že oveľa horšie je, keď niekto nevie, že aspoň to sa patrí.

 

Forwarder nasadený s harvesterom

na LS Červená Skala