Vzniklo Národné lesnícke centrum

Peter GOGOLA

1. januára 2006 vzniklo zlúčením zvolenského Lesníckeho výskumného ústavu, Lesoprojektu a Ústavu pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva SR Národné lesnícke centrum (NLC). Prvý pracovný rok novej organizácie slávnostne otvorili 10. januára v aule Technickej univerzity vo Zvolene.

Ako povedal minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ktorý sa na otvorení zúčastnil, „...spojením intelektuálnych kapacít, databáz a technológií troch doterajších lesníckych inštitúcií vzniknú podmienky nielen na efektívnejšie zabezpečovanie požadovaných úloh, ale vytvorí sa priestor aj pre nové rozvojové aktivity. Vznik centra bude prínosom predovšetkým pre vlastníkov a užívateľov lesov“.

Podľa Júliusa Novotného, ktorý je poverený vedením centra, „cieľom splynutia troch organizácii do jednej je najmä integrácia kapacít a zlepšenie spolupráce, keďže predtým všetky vykonávali podobné činnosti“. Dôležitou úlohou je tiež zníženie rozpočtu, ktorý v roku 2005 bol celkovo 250 miliónov Sk, pričom asi polovicu tvoril príspevok štátu. Rozpočet na tento rok sa znížil takmer o desatinu a predstavuje približne 230 miliónov Sk.

Činnosť centra by sa v budúcnosti mala orientovať výlučne na lesnícky výskum, poradenstvo, vzdelávanie pracovníkov lesného hospodárstva a poskytovanie informácii o lesoch. V oblasti výskumu a vzdelávania vidí J. Novotný veľké možnosti získavať prostriedky najmä z fondov Európskej únie.

Pod NLC prejde aj všetkých približne 530 zamestnancov pôvodných organizácií. Aj keď J. Novotný nepripustil v priebehu roku hromadné prepúšťanie, uviedol, že k redukcii pracovných miest dôjde. Celkový počet zamestnancov centra však bude podľa jeho slov závisieť najmä od množstva prostriedkov, ktoré sa im podarí získať z neštátnych zdrojov.