Bilancia lesnej pedagogiky v roku 2005

Peter GOGOLA

Projekt lesnej pedagogiky v štátnom podniku LESY SR sa v uplynulom roku výrazne posunul k naplneniu stanovených cieľov. Systematická a cieľavedomá práca s deťmi a mládežou už nie je len zbožným prianím, ale reálnou šancou formovať vzťah verejnosti k lesu. Že to nie je ľahké ani jednoduché, to najlepšie vedia sami lesní pedagógovia. Dôležité je, že nechýba dobrá vôľa a podpora vedenia podniku.

V prvom polroku sa zavŕšila prvá, pilotná etapa projektu lesnej pedagogiky. Uskutočnila sa na OZ Revúca a priniesla cenné skúsenosti. Zásadný vplyv na úspech pilotnej etapy mala skutočnosť, že sám riaditeľ OZ Ing. Igor Viszlai je lesník s prirodzeným talentom pre prácu s verejnosťou. Nemenej významnou skutočnosťou bol fakt, že našiel schopných a činorodých spolupracovníkov v radoch zamestnancov OZ, Ing. Evu Vavrekovú a Stanislava Nováka. V priebehu roka k nim pribudli Ing. Zuzana Borošová a Ladislav Mlynarovič. Uskutočnili spolu 8 vychádzok pre 7 škôl v regióne a zúčastnilo sa nich 192 detí. Lesní pedagógovia nadobudli užitočné skúsenosti, nadviazali kontakty so školami a učiteľmi a urobili kus poctivej práce.

Nielen revúcki lesníci sa pustili s vervou do práce s mládežou. Aj na OZ Trenčín (Ing. Jaroslava Hatalová a Ing. Zuzana Mihálová) a OZ Považská Bystrica (Ing. Alena Kaššáková a Ing. Eva Gabovičová) sa aktivizovali čerstvo vyškolení lesní pedagógovia. Keďže sú to napospol ženy – lesníčky, skúsili to s najmladšou vekovou kategóriou – a veľmi úspešne. Spomínané považskobystrické a trenčianske kolegyne pripravili pre najmenších návštevníkov výstavy Poľovníctvo a príroda v Nitre v máji uplynulého roku zážitkové hry v areáli výstaviska. V septembri na výstave Drevo & les 2005 sa nitrianske výstavisko opäť hemžilo deťmi. Tentokrát bol program ešte bohatší. Trenčianski, považskobystrickí a revúcki lesní pedagógovia spojili sily a postarali sa o Lesnú školu pre150 žiakov zo 7 tried druhého, tretieho a štvrtého ročníka zo ZŠ na Beethovenovej ulici v Nitre.

 

Cieľom v roku 2006 je dosiahnuť, aby na každom OZ pracovali aspoň dvaja vyškolení lesní pedagógovia.

To je základný predpoklad pre systematickú, cieľavedomú a sústavnú prácu s deťmi a mládežou.

 

Druhá etapa realizácie projektu lesnej pedagogiky sa začala v septembri. Riaditelia jednotlivých odštepných závodov vytipovali v radoch svojich zamestnancov lesníkov, ktorí majú pre prácu s deťmi osobnostné predpoklady. Na každom OZ bolo cieľom získať aspoň dvoch, no na niektorých závodoch sa našli aj piati. Všetci adepti sa stretli v Banskej Bystrici 8. septembra. Na tomto stretnutí sa zúčastnila aj pracovníčka vtedajšieho Ústavu pre výchovu a vzdelávanie pracovníkov lesného a vodného hospodárstva vo Zvolene Ing. Ľudmila Marušáková, ktorá organizuje kurzy lesnej pedagogiky. Sedemdesiat prítomných lesníkov a lesníčok sa dozvedelo o cieľoch projektu, o náplni práce a o organizácii a termínoch kurzov lesnej pedagogiky. Každý OZ dostal pre potreby lesných pedagógov literatúru – manuál a publikáciu „Hráme sa a učíme v lese“.

V priebehu jesenných mesiacov sa uskutočnili dva kurzy lesnej pedagogiky, absolvovalo ich 20 lesníkov a lesníčok: Ing. Juraj Rományik (OZ Palárikovo), Ing. Zuzana Mihálová (OZ Trenčín), Mgr. Ľudovít Ivan (OZ Slovenská Ľupča), Ing. Katarína Dávidová, Ing. Ivan Brašeň (OZ Žarnovica), Ing. Miloš Vaňo, Ing. Ján Naď (OZ Krupina), Ladislav Mlynarovič, Branislav Gdovin (OZ Revúca), Marian Smerek, Ing. Matin Slovák, Ing. Ján Borčík (OZ Rožňava), Eva Jevčinová (OZ Bardejov), Michal Dobranský, Ing. Marcel Fiala (OZ Vranov), Ing. Mária Oberhauserová (OZ Košice), Ing. Vladimíra Ondrášová (OZ Liptovský Hrádok), Ing. Martina Palušová (GR), Ing. Jozef Ropjak (OZ Bardejov), Ing. Ján Václavík (OZ Čierny Balog). Celkový počet vyškolených lesných pedagógov tak stúpol na 43. Cieľom v roku 2006 je dosiahnuť, aby na každom OZ pracovali aspoň dvaja vyškolení lesní pedagógovia. To je základný predpoklad pre systematickú, cieľavedomú a sústavnú prácu s deťmi a mládežou.

Foto: archív redakcie