Štartujeme program „Talent Manažment“ – strategický projekt š. p. LESY SR

NIČ PRE PRIEMERNÝCH A SLABÉ NÁTURY...

Ivan RUSKO

Na otázku, čo je filozofiou projektu „Talent Manažment“, si dovolím odpovedať parafrázovaním slov jedného z najvýznamnejších štátnikov 20. storočia, bývalého prezidenta Spojených štátov amerických Johna Fitzgeralda Kennedyho: nepýtajme sa len na to, čo môže urobiť táto firma pre nás. Spýtajme sa aj samých seba, čo môžeme my urobiť pre náš podnik. A odpovedajme si rýchlo, pretože dnes sú už len dva druhy firiem – tie rýchle, úspešné, ktoré sa neustále rozvíjajú a tie mŕtve...

Čo je to talent?

Pojmom talent označujeme špeciálne zručnosti na podávanie výkonov v známej oblasti. Môžu to byť nadštandardné výsledky a výkony. O talente nemusíme hovoriť len v súvislosti s riadením ľudí, môžu to byť všetky pracovné či odborné oblasti, s ktorými sa talent spája. Talent je niekto, kto si aj v neustálych zmenách dokáže flexibilne osvojovať a zdokonaľovať poznatky a schopnosti, orientuje sa na procesy, riešenia a výsledky a je pre to aj motivovaný.

Pokiaľ ide o rozvoj talentu, existujú rôzne stratégie a názory. Najčastejšie používanými stratégiami rozvoja talentu sú konzervatívna stratégia talentu (opiera sa o predpoklad, že rozhodujúce sú vedomosti, zručnosti, kompetencie), trhovo založená stratégia talentu (opiera sa o predpoklad, že prostredie a trh sa menia tak rýchlo, že vedomosti a zručnosti sú menej dôležité než individuálna schopnosť prispôsobiť sa novým okolnostiam a vizionárska stratégia talentu (opiera sa o fakt, že nemusíte sa prispôsobiť vývoju, ale že budúcnosť vytvárate na základe vašich silných stránok). V talent manažmente našom podniku sa zameriame na stratégiu trhovo založenú, s orientáciou do budúcnosti na vizionársku stratégiu.

Cieľ projektu „Talent manažment“ je vlastne jednoduchý - efektívne rozvíjanie ľudského potenciálu v našom podniku ako súčasť našej firemnej kultúry.

Talent a kompetencie

V talent manažmente spoločnosti Lesy SR, š. p. hovoríme o talente v spojení s tzv. „kompetenčným modelom“, ktorý bol pripravený na pôde Odboru riadenia ľudských zdrojov v spolupráci s renomovanými odborníkmi, spoločnosťami Motiv-P Brno a Transform Olomouc. To znamená, že hovoríme o talente v spojení s odbornou spôsobilosťou, produktovým vodcovstvom, zákazníckou orientáciou a organizačnou dokonalosťou ako základnými skupinami kompetencií v našom podniku. Kompetenčný model je „chrbtovou kosťou“ celého rozvoja zamestnancov. Nie, nemusíte si tie skupiny kompetencií pamätať. Nájdete ich na našom intranete, kde sme kompetenčný model zverejnili.

Vo svojej podstate kompetenčný model „dešifruje“ prácu zamestnanca a popisuje ju v merateľných jednotkách správania sa – kompetenciách. Model je odpoveďou na otázku, čo od svojich zamestnancov očakávame, aké kvality musia mať, aby boli úspešní nielen dnes, ale aj v budúcnosti. V tomto zmysle má kompetenčný model strategický význam a bez neho býva rozvoj iba málo efektívny. Vďaka zadefinovaniu kľúčových kompetencií dochádza k pretlmočeniu strategických plánov firmy do konkrétnych, merateľných činností. To je pre úspech firmy mimoriadne dôležité. Okrem toho kompetencie pomáhajú vyjasniť správanie podporujúce firemné hodnoty a dôležité princípy, ktoré sa stávajú sa štandardom nadpriemerného výkonu, sústreďujú učenie sa pracovníkov na to podstatné, sú bázou pre priebežnú spätnú väzbu manažérom, podporujú vznik učiacej sa organizácie. Aj vďaka nim ľahšie odlíšime vynikajúcich od priemerných pracovníkov a vieme identifikovať talenty.

Priebeh projektu Talent manažment

1. fáza - nábor

Prvá fáza projektu zahŕňa nábor záujemcov z radov našich zamestnancov do tzv. „banky talentov“ (talent pool). Po nábore bude nasledovať krátky predvýber účastníkov do projektu. Prihlásiť sa môžu potenciálni účastníci sami, resp. môžu byť navrhnutí nadriadenými a kolegami, ktorí ich považujú za vhodných kandidátov na účasť v projekte. Táto fáza bude prebiehať vo februári až marci 2006.

2. fáza - posudzovanie

Druhú fázu projektu bude tvoriť posudzovanie kandidátov formou tzv. „Assessment Centre“, ktoré sa budú realizovať v marci až apríli 2006. Assessment Centre (hodnotiace centrum, AC) je v súčasnosti najspoľahlivejšou metódou hodnotenia a výberu ľudí. Je postavená pre potreby objektívneho posúdenia potenciálu kandidátov. Princípom AC je pozorovanie účastníkov niekoľkými nezávislými hodnotiteľmi v rôznych situáciách o vymedzenom čase. Assessment centre ako metóda výberu pracovníkov je celodenný program. Účastníci počas dňa prechádzajú v základe troma typmi situácií:

Skupinové modelové situácie - vytvárajú optimálnu klímu k hodnoteniu toho, akým spôsobom účastník dokáže spolupracovať s ostatnými.

Individuálne modelové situácie - tu je účastník sám za seba a je konfrontovaný s problémovými situáciami, ktoré postihujú charakter pracovného miesta.

Psychodiagnostika - patria sem testy výkonu a testy osobnosti, oboje je dôležité pre odhad potenciálu (rozumové schopnosti a miera motivácie).

Výstupom je správa, ktorá poskytuje prehľad o použitých metódach a podrobný komentár k tomu, ako sa uchádzač v tej ktorej situácii správal, ako konal. Pri každom z troch typov situácií je čiastkové zhrnutie a závery s vyzdvihnutím silných a  slabých stránok. V celkovom hodnotení je potom výklad prejavov uchádzača naprieč všetkými situáciami.

3. fáza - rozvoj

V apríli 2006 začneme sériu rozvojových a tréningových aktivít pre účastníkov projektu Talent manažment. V tretej fáze pôjde o kombináciu interného a externého rozvoja účastníkov projektu. Inými slovami, účastníkom ponúkneme a zabezpečíme kvalitnú škálu vzdelávania, tréningov a ďalších rozvojových aktivít, ktoré budú zamerané na podporu ich silných stránok. Súčasťou tejto fázy budú aj rozvojové aktivity včlenené do samotného pracovného procesu – práca v projektových tímoch, rotácie v rámci firmy – rôzne stáže a v neposlednom rade aj koučing ako mimoriadne zaujímavá a účinná metóda osobného rozvoja. Uvedené aktivity potrvajú až do roku 2007.

4. fáza - hodnotenie

Výsledky rozvoja účastníkov projektu zhodnotíme prostredníctvom tzv. „Development Centre“. Cieľom Development Centre (rozvojové centrum, DC) je určenie rozvojových kapacít našich zamestnancov – účastníkov projektu. A toto je aj náš prípad pri talent manažmente. Development Centre ako metóda rozvoja je takisto celodenný program. Zamestnávateľovi umožňuje táto metóda identifikovať potenciál vlastných zamestnancov. Na základe DC je možno určiť vzdelávacie potreby jednotlivých pracovníkov alebo rozhodnúť o ich ďalšom vývoji a vlastnej pracovnej perspektíve. Samotným účastníkom poskytne DC predovšetkým možnosť bližšieho sebapoznania a získania spätnej väzby.

Správa z DC je detailným rozborom toho, ako sa účastník prejavoval v daných situáciách. Obsahuje výklad pozorovaného správania spolu s diagnostickými metódami. Celkové hodnotenie je smerované do budúcnosti, obsahuje mnoho podnetov v zmysle odporúčaní. Správu dostáva do rúk nielen zadávateľ, ale tiež každý z účastníkov. Správa slúži k vypracovaniu vlastného plánu ďalšieho rozvoja v rámci firmy.

Tí najlepší účastníci budú mať šancu postúpiť do vyššieho stupňa „banky talentov“, do tzv. pokročilej úrovne (Advanced level), ktoré poznáme aj pod pojmom „TOP rezervy“.

Realizačný tím

Celý projekt garantuje a organizačne zabezpečuje Odbor riadenia ľudských zdrojov, projektovým manažérom je RNDr. Ivan Rusko. Samozrejme, nezaobišli by sme sa bez odborného zázemia, ktoré nám aj po dobrých skúsenostiach z projektu Outplacement poskytne personálno-poradenská spoločnosť Trenkwalder Management Partners, s.r.o. Bratislava pod vedením renomovanej odborníčky PhDr. Lívie Osvaldovej, CSc. Okrem toho to budú už známi kolegovia, psychológovia Mgr. Barbora Kekeňáková a Mgr. Miloš Gočik, ako aj mnohí ďalší.

Prečo to všetko?

Pochopiteľne, je na mieste otázka prečo celý projekt spúšťame, čo sa napokon stane s jeho „absolventmi“. Nie je žiadnym tajomstvom, že začíname pociťovať nedostatok kvalitných manažérov na rôznych úrovniach riadenia a v  rozličných odborných oblastiach života nášho podniku. A práve absolventi projektu Talent manažmentu budú tí, s ktorými budeme uvažovať na manažérske pozície a ktorým chceme dať šancu vyššou mierou prispieť ku riadeniu nášho podniku. To znamená zároveň aj morálny záväzok – tak pre podnik, ako aj pre absolventov projektu. Nemá význam realizovať časovo a finančne náročný projekt, dávať účastníkom po mesiacoch testovania a rozvojových aktivít šance a nádej na kariérny postup, ktoré sa nebudú môcť naplniť. Bolo by to demotivujúce a neférové. Pretože talent je ako padák – funguje, iba ak sa otvorí a je pripravený na let. A ešte mi napadá jedna stará rímska zásada – „Quid pro Quo“, niečo za niečo. Vy poskytnete podniku svoj talent a my vám poskytneme šancu na kariérny rast.

Záverom, skúste si, prosím odpovedať na otázku:

Chcete pracovať na vlastnom rozvoji a zároveň sa spolupodieľať na smerovaní podniku Lesy SR?

Vaša odpoveď je ÁNO?. Máme pre vás dobrú správu! Hľadáme medzi nami talenty a možno ste jedným z nich...

Prihlásiť sa môže každý, kto:

...vidí a vyhľadáva príležitosti...

...prichádza s nápadmi...

...orientuje sa na riešenia...

...koho lákajú nové prístupy...

...prispieva k výborným a kvalitným výsledkom...

Ak ste to vy...tak hľadáme práve vás!

Ako, kedy a kde sa môžete prihlásiť?

Do projektu Talent manažment sa môžete prihlásiť do 28. februára 2006 vypísaním prihlášky u Bc.  Ruženy Vaňousovej, Odbor riadenia ľudských zdrojov, tel.: 048 434 4272, e-mail: vanousova@lesy.sk. Prihlášky budú takisto k dispozícii v elektronickej forme na Intranete Lesov SR a na oficiálnej web stránke www.lesy.sk.

Tak čo, naberiete odvahu...?