Nová OD1 vyvolala diskusie a protichodné názory

O zmene kultúry riadenia

Jozef MARKO

Keď koncom roka uzrel svetlo lesníckeho sveta v našom štátnom podniku plán tržieb na rok 2006 (OD1), vyvolal zaujímavú polemiku o tom, či je alebo nie je proces plánovania so softwarovou podporou E-les pre podnik prínosom. Na generálnom riaditeľstve i odštepných závodoch sa našli kolegovia, ktorých prekvapila odchýlka plánovanej výšky ťažby zostavenej na jednotlivých OZ s pomocou systému E-les a očakávanej bilancovanej výšky tržieb zostavenej na generálnom riaditeľstve. Boli totiž presvedčení, že nový systém plánovania, podporený informačným systémom E-les ihneď, na prvý raz, bez manažérskych korekcií „vypľuje“ v podobe OD1 definitívne a presné čísla. Keďže sa tak nestalo, viacerí zapochybovali o zmysle doteraz vykonanej práce na vytvorení výrobno – obchodného logistického systému založenom na poznaní reálnych zdrojov dreva v porastoch a korektnom plánovaní. O presné čísla síce išlo, ale neboli konečné. Odchýlka za celú firmu predstavovala necelé 3% oproti bilancovanej potrebe.

Spätná kontrola odhalí rezervy

„Podstata fungujúceho výrobno – obchodného logistického systému spočíva v tom, že sa chceme prispôsobiť meniacim sa podmienkam na trhu. Ide nám o to, aby sme boli schopní v priebehu roka zareagovať na zmeny v dynamicky sa rozvíjajúcom prostredí, v ktorom sa menia požiadavky zákazníkov, ceny dodávaných služieb a podobne. Doteraz sme nedokázali zareagovať na konkrétnu požiadavku zákazníka. Dnes už vieme, v akých porastoch aké dreviny máme. Takisto disponujeme aj informáciami o sortimentoch. A pretože máme jednotnú sortimentáciu na stojato, dokážeme rátať v sortimentácii aj s určitou chybovosťou objemov. Najdôležitejším prínosom systému je, že nám dokáže spätnou kontrolou odhaliť rezervy. Ak si napríklad OLH, logistik, či vedúci obchodu a logistiky urobia svoju prácu kvalifikovane, môžete sa opýtať: musí OLH ísť znovu do porastov a natipovať do LHKE iné údaje o porastoch? Musí logistik s vedúcim obchodu a logistiky inak rozvrhnúť sortimentáciu vo VT2 alebo upravit cenníky? Odpoveď znie: nie. Pokiaľ to nie je potrebné kvôli opodstatnenej korekcii napríklad plánu OD1. Systém nám dáva možnosť správne sa rozhodovať, ktoré sú a ktoré nie sú opodstatnené a možné následné korekcie pôvodne plánovaných objemov v databáze E-les.

Zmena doterajšieho systému nám teda umožňuje pri správnom prístupe manažérov na všetkých úrovniach riadenia zabezpečiť korektné plánovanie hospodárskeho výsledku a následne zamedziť nepremyslenému dorúbavaniu potrebných objemov dreva,“ hovorí Ing. Miroslav Borsek, vedúci Odboru manažmentu kvality a kontroly na generálnom riaditeľstve š.p. LESY SR, ktorý je spoluautorom novej koncepcie a implementácie princípov procesného riadenia v podmienkach transformovaného štátneho podniku.

Stačí sa vrátiť do nedávnej minulosti a uvedomiť si, že vo všetkých medzikrokoch toku informácií od sortimentácie na stojato, cez LHKE, VT2 a OD1 až po VYK (finálny dokument do celkového ekonomického plánu podniku) nebola doteraz plne kompatibilná štruktúra dát, ktoré boli navyše viacnásobne zaokrúhľované. Výsledný efekt práce s týmito dátami bol tak mimoriadne nepresný. Iba jeden príklad. V cenníkoch bola doteraz cena stanovená pre daný sortiment vo všetkých hrúbkových stupňoch rovnaká. Dnes sú cenníky rovnako štruktúrované podľa jednotlivých sortimentov a hrúbkových stupňov.

Namiesto dvoch mesiacov dva dni

PhDr. Petr Balej

„Nie je to iba o zmene systému práce s dátami. Pravá podstata transformácie riadenia spočíva v zásadnej zmene kultúry riadenia. Teda v prechode od rozhodovania sa na základe skúseností a pocitov k rozhodovaniu sa na báze presných čísiel, presnej metodiky, konkrétnych faktov a údajov. Úspech spočíva v zmene prístupu manažérov pri práci s týmito informáciami na všetkých úrovniach riadenia. LESY SR sú momentálne v prechodnom období, v ktorom bude najdôležitejšou úlohou naučiť manažérov pripravený systém manažérsky používať. Tak, aby dokázali v každej časti systému na základe spätnej kontroly včas identifikovať rezervy a nekorektnosti. Aby dokázali každý mesiac prehodnotiť plánované ukazovatele na základe aktuálnej situácie a aby boli schopní zareagovať nie v priebehu dvoch mesiacov, ako tomu bolo doteraz, ale po dvoch dňoch. Pretože aj takúto efektivitu nový systém skutočne umožňuje. Som presvedčený, že nový systém plánovania podporený softwarom E-les je efektivny a transparentný, nekorektnosť môže spôsobiť iba jeho nekorektné používanie manažérmi.“ hovorí PhDr. Petr Balej z expertnej skupiny Transform.

Podľa bývalého generálneho riaditeľa Ing. Karola Vinša a predchádzajúceho obchodného riaditeľa Ing. Dávida Németha predstavuje 3-percentná odchýlka plánovaných tržieb v OD1 a očakávanej bilancovanej výšky tržieb v tomto roku úspech a vedenie ju chápe ako minimálnu. Systém a jeho prvé výsledky sú veľmi dobrým základom preto, aby boli všetci kompetentní manažéri postupne schopní systematicky nachádzať rezervy a vylepšovať celú činnosť v rámci konštituovaného výrobno – obchodného logistického systému. Prvé výsledky a skúsenosti aj napriek tomu, že vyvolali diskusiu a protichodné názory, jednoznačne ukázali, že máme na   čom stavať.