Spoločenská hra pre malých i veľkých

Peter GOGOLA

Lesnícky skanzen je unikátnou učebnou pomôckou, aká na Slovensku nemá páru. Na trase necelých troch kilometrov má každý návštevník jedinečnú príležitosť dozvedieť sa veľa zaujímavého o lese a práci lesníkov. Je viac než pravdepodobné, že skôr či neskôr sa Lesnícky skanzen stane cieľom školských výletov žiakov a študentov z celého Slovenska. Pre netrpezlivcov, ktorí nechcú čakať do mája na otvorenie novej sezóny v skanzene, máme riešenie: už dnes je možné prejsť si areál Lesníckeho skanzenu. A nemusíte ani cestovať do Vydrovskej doliny. Stačí si sadnúť k novej spoločenskej hre VÝLET DO LESNÍCKEHO SKANZENU.

Hra vznikla so zámerom poskytnúť lesným pedagógom predmet, ktorý by bol vhodným a dostatočne atraktívnym darom pre kolektívy detí – účastníkov lesných vychádzok. Hra je taktiež vhodnou cenou do rôznych súťaží pre deti. Je vizuálne atraktívna a umožňuje hravým spôsobom poznávať les, rastliny a živočíchov, lesnú techniku a prácu lesníkov.

Princíp hry je jednoduchý. Hracie figúrky sa pohybujú po hracom pláne podľa čísla hodeného na kocke. Po trase sú farebne odlíšené políčka, na ktorých si hráči berú z kôpok hracie karty s otázkami alebo obrázkami. Správne odpovede sú na kartách maskované farebnou potlačou a dajú sa prečítať po priložení farebnej fólie. Za správnu odpoveď si hráč kartu ponechá, keď odpovie nesprávne, vracia ju do hry. Cieľom hry je nazbierať čo najviac hracích kariet.

Autorom námetu je Peter Gogola, spoluautorom textovej časti hry je Ján Mičovský. Grafiku excelentným spôsobom navrhla výtvarníčka Silvia Kováčiková. Kolektív tvorcov verí, že spoločenská hra Výlet do Lesníckeho skanzenu si nájde svojich priaznivcov medzi deťmi vo veku od sedem do sedemdesiatsedem rokov.