Stále tá istá pesnička

Peter GOGOLA

Netreba veľmi loviť dlho v pamäti, aby si človek spomenul na rétoriku, akou komentovali niektorí predstavitelia Zväzu spracovateľov dreva obchodnú politiku š. p. LESY SR, ktorú presadzoval manažment podniku pod vedením bývalého generálneho riaditeľa Karola Vinša. Drevári nevedeli prísť Vinšovi na meno, a najviac naň kydali práve tí, ktorí sa svojou platobnou disciplínou nemohli veľmi chváliť. Nečudo. Namiesto očakávaného tajtrlíka sa v kresle generálneho riaditeľa objavil človek, ktorý neváhal doslova na hodinu vyhodiť obchodného riaditeľa, keď zistil, že nehrá voči podniku fér. Chrbtová kosť sa v ponímaní niektorých predstaviteľov ZSD nenosí. Qui bono?

Celý cirkus časom utíchol a len občas sa ozval urazený bývalý predseda ZSD, ktorý všade bol, všetko videl a od všetkého má kľúče. Pravý a nefalšovaný slovenský Vševedko.

Rozhodnutie Karola Vinša rozlúčiť sa s postom generálneho riaditeľa prekvapilo iste mnohých, predstaviteľov ZSD však samozrejme nie. Ich reakcia bola promptná a doslova jasnovidecká: oni to vedeli a čakali! Transformácia á la Vinš bol trapas a minister Šimon spolu s Vinšom sú amatéri. Ó, vďaka za to, že ste národu otvorili oči, ctihodní kapitáni drevospracujúceho priemyslu.

Pardón, odpusťte. Trošku som sa nechal strhnúť. Ostaňme vo vecnej rovine. Dovoľte mi vyjadriť sa k replikám, ktoré odzneli v januári na tlačových konferenciách ZSD vo Zvolene a Bratislave. Takže pekne po poriadku:

„Zo Slovenska sa vlani vyviezla zhruba polovica vyťaženého dreva.“

- LESY SR exportovali v uplynulom roku cca 8% svojej produkcie. Ak by všetci ostatní vlastníci lesov vyviezli celú svoju produkciu, i tak by to nemohlo byť 50%. Páni, čo ste mali v ľudovej škole na vysvedčení z matematiky?

„Slovenské drevárske podniky vedia spracovať všetko domáce drevo.“

- Chvalabohu! Konečne máme spracovateľa na ihličnatú vlákninu! Ale vážne: a prečo potom ZSD po veternej kalamite v novembri 2004 nedokázal vypracovať projekt na spracovanie kalamitného dreva? Na zasadnutí vládneho výboru pre obnovu Tatier za to rozhodne pochválený nebol. Zabudnuté?

„Protimonopolný úrad SR síce vydal rozhodnutie, že 60 % produkcie môže predávať podnik a zvyšnú časť musia realizovať odštepné závody, toto rozhodnutie sa však nedodržiava.“

- Opak je pravdou, objem centrálne kontrahovaných dodávok v uplynulom roku bol 58%.

Expert drevárskeho zväzu Ivan Kolenka: „Stačilo, keby bola vláda našla sto miliónov korún na vybudovanie tzv. mokrých skladov dreva. Keby bol štát pomohol, drevo sa nemuselo vyviezť a mohlo sa v nasledujúcich dvoch rokoch spracovať na Slovensku.“

- Je prekvapujúce, že páni, ktorí sa vehementne dožadujú férového trhového prostredia chcú od štátu, aby zasahoval a tým niekoho zvýhodňoval. Asi si nevšimli, že vstup Slovenska do Európskej únie znamenal vstup do ekonomického prostredia, kde je voľný pohyb kapitálu, tovaru a služieb. Slovko „export“ už zaváňa archaizmom a ekonomický priestor Európy je veľké ihrisko, na ktoré si musíme zvyknúť. Globalizácia ekonomiky bude znamenať pohlcovanie malých veľkými, spájanie malých a boj o prežitie. Šancu majú len silní a veľkí hráči, schopní investovať do progresívnych technológií a s prístupom na trhy.

A takto by som mohol pokračovať vetu za vetou. Je smutné, keď páni, ktorí sú manažéri, odborníci alebo vysokoškolskí pedagógovia (teda inteligentní a vzdelaní ľudia) balamutia verejnosť donebavolajúcimi – odpusťte za výraz – táraninami.