Zmena a kontinuita

Jozef MARKO

Zmena na top manažérskej pozícii nemusí nevyhnutne znamenať zmenu vízie, strategických cieľov a smerovania firmy alebo odbočenie z nastúpenej cesty. Prvé vyjadrenia nového generálneho riaditeľa š.p. LESY SR Ing. Igora Olajca ukazujú, že táto zmena šéfa podniku nebude o prehodnocovaní a revidovaní toho, čo sa podarilo urobiť. Nebude o návrate späť, nebude o spochybňovaní úsilia a snahy zreštrukturalizovať a transformovať podnik na štandardne fungujúcu firmu so všetkým, čo k tomu patrí.

Ak nový generálny riaditeľ verejne ocenil prácu odstupujúceho Ing. K. Vinša a všetko to, čo sa podarilo štátnym lesníkom pod jeho vedením za takmer tri roky dosiahnuť pred zástupcami médií, nešlo len o zdvorilostné frázy, ktoré sa zvyknú pri výmene stráží vravieť. Ing. Olajec doteraz pôsobil na pozícii predsedu Dozornej rady š.p. LESY SR a v priebehu uplynulých šiestich mesiacov získal dostatok relevantných informácií o hospodárení podniku, o význame a kontexte realizovaných a pripravovaných zmien v procesnom riadení, v príprave a nastavení výrobno-obchodného logistického systému, ako aj o ďalších aktivitách podniku. Dostatok na to, aby povedal svoje hodnotenia s plnou vážnosťou a so znalosťou veci.

Táto skutočnosť je zároveň zárukou toho, že zmena zachová minimálne na obdobie do konania parlamentných volieb kontinuitu, teda pokračovanie a nadviazanie na to, čo už máme zvládnuté. A to je pre náš podnik a pre jeho zamestnancov v tomto čase to najdôležitejšie.