Pred rokom vstúpil do platnosti nový Etický kódex š.p. LESY SR

Zodpovednosť, profesionalita, slušnosť

Jozef MARKO

Ing. Ivana Špiláková

Pred rokom, presnejšie 1. februára 2005, nadobudol účinnosť nový Etický kódex š.p. LESY SR. Jeho príprava trvala niekoľko mesiacov, pripomienkovali ho lesnícke autority. Filozofiu, pravidlá a ustanovenia kódexu odkomunikovalo vedenie podniku so zamestnancami na viacerých stretnutiach, ktoré sa konali po celom Slovensku. Zamestnanci dostali možnosť upozorňovať na možné porušenia etického kódexu telefonovaním na etickú horúcu linku. V podniku bola zároveň ustanovená deväťčlenná etická rada, ktorej úlohou je riešiť podnety na porušovanie etického kódexu. Jej predsedníčkou bola bývalá organizačná riaditeľka Ing. Ivana ŠPILÁKOVÁ, ktorú sme požiadali o rozhovor.

V úvodnom príhovore dokumentu generálny riaditeľ Ing. Karol Vinš povedal: „Etický kódex, ktorý držíte v rukách, predstavuje isté vyjadrenie celkovej filozofie nášho podniku. Je to filozofia slušnosti, korektného prístupu, ale aj profesionálneho citu a osobnej zodpovednosti každého z nás.“ Je po roku možné povedať, že LESY SR sú slušnou firmou?

- Na priamu otázku priama odpoveď: myslím, že áno. Uvedomujem si však, že otázka i odpoveď problematiku etiky, slušnosti, korektnosti a profesionality, respektíve ich hodnotenia v rámci podniku dosť zjednodušujú. Na jednej strane nás môže tešiť, že etický kódex, jeho úroveň, ako aj projekt jeho prípravy a implementácie vysoko ocenili renomovaní odborníci na riadenie ľudských zdrojov. Na druhej strane každý zamestnanec by si mal sám odpovedať na otázku, či rešpektuje v každodennom pracovnom živote celkovú filozofiu etického kódexu a všetky jeho ustanovenia. Vedenie venovalo veľkú pozornosť tomuto projektu práve preto, aby neostal iba na papieri. Od začiatku nám išlo o to, aby na prístupe každého zamestnanca k povinnostiam, ku kolegom, ale aj k obchodným partnerom a vôbec ku všetkým osobám, s ktorými prichádza do kontaktu v mene š.p. LESY SR, bolo cítiť zodpovednosť, profesionalitu a slušnosť.

Spomenuli ste obchodných partnerov. Máme od nich nejakú spätnú väzbu, ako vnímajú premietnutie etického kódexu do praxe, aké majú osobné skúsenosti z kontaktu s našimi zamestnancami?

- Pred pol rokom sme oslovili desiatky firiem a organizácií. Vo všeobecnosti môžem povedať, že ich reakcie boli pozitívne, nezaznamenali sme žiadnu sťažnosť na prístup našich zamestnancov.

A ako je to so sťažnosťami zamestnancov? Využívajú inštitút etickej horúcej linky?

- Áno, využívajú. I keď sa dá povedať, že po tom, ako etický kódex nadobudol pred rokom účinnosť, tých podnetov bolo v prvých týždňoch a mesiacoch viac ako je tomu dnes. Jedným dychom je ale potrebné dodať, že etická rada sa zaoberala iba niekoľkými podnetmi. Väčšina sa totiž po prvom prešetrení ukázala ako neopodstatnená z hľadiska porušenia etického kódexu.

Môžete spomenúť konkrétne prípady?

- Nie, pretože jedno z ustanovení etického kódexu jasne hovorí, že etická rada, uvedomujúc si citlivosť týchto problémov, zaručuje absolútnu dôvernosť údajov o identite osôb podávajúcich oznámenie o podozrení z porušenia etického kódexu. V tejto súvislosti chcem povedať, že mňa osobne mrzí, že prevažujú anonymné podania. Je mi ľúto, že nám niektorí kolegovia nedôverujú a že nemajú v sebe dostatok odvahy a cti, aby sa pod svoje sťažnosti ako slušní ľudia podpísali. Pritom im skutočne môžeme garantovať diskrétnosť. Nebudem teda menovať osoby ani organizačné jednotky, ktorých sa sťažnosti týkali. Faktom ale ostáva, že aj keď sa podozrenia z nekorektných postupov na rôznych úrovniach po dôkladnom prešetrení nepotvrdili, sťažovatelia boli o tom náležite informovaní. Chcem tým povedať, že každému upozorneniu, sťažnosti či oznámeniu venujeme stále veľkú pozornosť. Iba tak môže ostať etický kódex skutočne živým materiálom, ktorý položil spolu s novým pracovným poriadkom základ zmene podnikovej kultúry ako celku. A o túto zmenu nám v konečnom dôsledku ide.

Štandardným postupom každého manažmentu, ktorý chce niečo meniť k lepšiemu je, že zabezpečí dostatočné a relevantné zmapovanie súčasného stavu. Má súčasné vedenie dostatok informácií na to, aby vedelo, ako postupovať v nastavovaní pravidiel progresívnej zmeny podnikovej kultúry?

- Tých zdrojov, ktoré nám ukazujú, kde sú naše slabé miesta, je niekoľko. V druhej polovici minulého roka bol zrealizovaný reprezentatívny audit internej komunikácie, ktorý nám všetkým ukázal prstom nielen na rezervy v samotnej komunikácii na rôznych úrovniach organizácie a riadenia podniku, ale aj na rezervy v samotnej kultúre riadenia, v zabezpečení prevádzky komunikačnými prostriedkami, atď. Ďalej máme k dispozícii hodnotenia nezávislej spoločnosti, ktorá odhalila bariéry v pochopení procesu zmien a spôsobov ich implementácie medzi rôznymi organizačnými a riadiacimi úrovňami. Takže presne vieme, čo a ako potrebujeme vylepšiť a vieme aj to, že ide o dlhodobý proces, za ktorým je množstvo práce. Práce, ktorá sa týka každého z nás.