Zrkadielko, zrkadielko, povedz že mi...

Jana GEROVÁ

Nato, aby sme skutočne mohli chodiť spávať s vedomím, že práca, ktorú sme odviedli, bola naozaj na vysokej profesionálnej úrovni, nestačí len náš pocit uspokojenia. K tomu je nevyhnutná spätná väzba od našich obchodných partnerov. A sú to práve oni, ktorí nám nastavia spätné zrkadlo a povedia, či je to skutočne tak. Opýtali sme sa preto na ich názor na spoluprácu s naším podnikom, na včasnosť, kvalitu a rozsah dodávok, ale aj prístup zamestnancov LESOV SR, š.p. v obchodnom styku. Zaujímalo nás aj to, kde vlastne drevo zo štátneho podniku LESY SR končí. No a z týchto prozaických dôvodov sme im položili nasledujúce dve otázky:

Aký je záujem vašej firmy o drevnú hmotu z LESOV SR, š.p. a do akej miery sú vaše požiadavky uspokojované? 

Ing. Pavol Hlaváč,

riaditeľ spoločnosti Smrečina Hofetex,a.s.

V súčasnom období je záujem našej spoločnosti o drevnú hmotu z produkcie vášho podniku pokrytý bezo zvyšku. Uzavretá ročná zmluva nám zabezpečuje potrebný objem hmoty na pokrytie plánovaného objemu výroby. Jej doterajšie plnenie je bez problémov. Podotýkame však, že surové vlákninové drevo nie je jediným vstupným drevným materiálom pre našu výrobu. Dodávky sú tiež vo vyhovujúcej kvalite a prístup zamestnancov vášho podniku na všetkých stupňoch riadenia hodnotíme v tomto období kladne.

Ako isté negatívum však pociťujeme fakt, že sme doteraz nedokázali vo vzájomných obchodných rokovaniach pokročiť k dlhodobým zmluvným vzťahom, čo značne komplikuje naše investičné zámery a vnáša do nich zvýšené riziko. Naším záujmom je uzatvárať zmluvy na obdobie 2 až 5 rokov. Mrzí nás aj skutočnosť, že sa nám nepodarilo dohodnúť na obchodovaní v mene EÚ, v Euro.

 

Anton Vološin,

výkonný riaditeľ a člen predstavenstva Slovwood Ružomberok,a.s.

Slovwood Ružomberok a.s.- spoločnosť zabezpečujúca nákup drevnej hmoty pre Mondi Business Paper SCP má samozrejme vzhľadom na ročnú spotrebu cca. 1,7 mil. m3 suroviny vhodnej na výrobu celulózy záujem o čo najväčší objem dodávok dreva (hlavne listnatého) z podniku LESY SR, š.p.

Čo sa týka spolupráce s vaším podnikom, tá je na vysokej úrovni, prístup vašich zamestnancov je ústretový a plnenie zmluvných dodávok v čase aj kvalite je nadštandardné.

 

Ing. Zsolt Szelecky,

manažér nákupu dreva Smurfit Kappa Štúrovo, a.s.

Z podniku LESY SR, š.p. nakupujeme skupinu mäkkých listnáčov (topoľ, vŕba, osika, jelša), pričom k spracovávaniu jelše sme sa opäť vrátili po vyše piatich rokoch. Typickou drevinou pre nás je breza a druhým rokom spracovávame hrabovú vlákninu, ktorej podiel na celkovej spotrebe sa postupne zvyšoval až na súčasných 20%.

So štátnym podnikom LESY SR sme pred dvomi rokmi podpísali rámcovú zmluvu na dodávku drevnej hmoty. Na tento rok nám zmluvne garantujete dodávku 127 tis. m3 drevnej hmoty, čo je však iba 39% našej celkovej potreby. Smurfit Kappa Štúrovo, a.s. v tomto roku potrebuje 327 tis. m3 drevnej hmoty. Pri špecifikovaní požadovaných objemov sme vychádzali (v prípade brezy a topoľa) z reálnych dodávok v minulosti. Fakt, že LESY SR, š.p. nie sú ochotné zaviazať sa k dodávkam vyšších objemov, vnímame ako zákazník negatívne. Taktiež je pre nás rozčarovaním, že ponuka na dodávku drevnej hmoty našej firme v tomto roku nedosahuje ani beztak nízku úroveň „zazmluvnených“ objemov, ktoré sú zakotvené v rámcovej zmluve. Dodávky mäkkých listnáčov klesli o jednu tretinu, dodávky brezy o polovicu… Pre našu výrobu nevyhnutne potrebujeme topoľ a brezu, no dokážete nám dodať iba 7% našej potreby brezového vlákna, pričom v minulých rokoch to bolo podstatne viac. Nahradiť spomínané dreviny iným, napríklad guľatinovým sortimentom, nie je pre nás vzhľadom na podstatne vyššie ceny guľatiny schodnou cestou.

Aj na pozadí tohto vývoja sa téma zakladania plantáží rýchlorastúcich drevín stáva čoraz dôležitejšou.

 

Aj na pozadí tohto vývoja sa téma zakladania plantáží rýchlorastúcich drevín stáva čoraz dôležitejšou.

 

Moderné lesné hospodárstvo by malo brať do úvahy reálne potreby celulózo-papierenského priemyslu na Slovensku, ktorý je jedným z kľúčových odberateľov. Čo sa týka logistiky, z pohľadu zákazníka je na škodu veci, že boli zrušené expedičné sklady a drevo sa do našej firmy dováža z rôznych miest. Výhodou expedičných skladov bolo, že drevná hmota sa sústredila na jednom mieste. Dnes je vhodná drevná hmota „roztrúsená“ po viacerých miestach, čo zvyšuje nároky na jej dopravu. Pokiaľ ide o včasnosť dodávok, tá je teraz viac závislá na počasí. Stretávame sa s tým, najmä tu na južnom Slovensku, kde lesné cesty nie sú spevnené, že sa k vyťaženému drevu nie je možné dostať kvôli dažďu, odmäku, snehu, hladinám riek a podobne.

Kvalitu dreva pokladáme za vyhovujúcu. Radi by sme však LESY SR, š.p. vnímali ako partnera, ktorý by podporoval domácich spracovateľov dreva, pričom by bral do úvahy aj vysokú pridanú hodnotu, ktorú celulózo-papierenský priemysel spracovávaním drevnej hmoty vytvára.

 

Ing. Milan Benco,

riaditeľ spoločnosti Rettenmeier Tatra Timber s.r.o.

Spoločnosť Rettenmeier Tatra Timber s.r.o. si až do roku 2003 zabezpečovala nákup guľatiny hlavne cez súkromných dodávateľov. Až v roku 2004 sa pre našu spoločnosť stali LESY SR, š.p. rozhodujúcim dodávateľom drevnej hmoty. Objem dodávok v danom roku predstavoval 30% z celkovej potreby. V roku 2005 tvorili dodávky od štátneho podniku LESY SR 60 % z celkového objemu nákupu drevnej suroviny v našej spoločnosti. Ich objem bol však ovplyvnený kalamitou, ktorá postihla Tatry.

Množstvo spracovanej drevnej hmoty každým rokom zvyšujeme. V roku 2006 plánujeme spracovať drevnú surovinu v objeme 600 tis.m3, z toho s vaším podnikom máme zmluvne zabezpečené dodávky vo výške 35 %. Tento objem však nepostačuje, čím je plánovaný porez guľatiny v našej spoločnosti ohrozený z dôvodu nedostatku suroviny. Aby k uvedenej situácii nedošlo, potrebovali by sme od štátneho podniku LESY SR zmluvne zabezpečiť dodávky drevnej hmoty do výšky 60% ročnej potreby.

...mnohí súkromní dodávatelia a Štátne lesy TANAP-u uprednostňujú export pred domácimi odberateľmi.

 

So zabezpečovaním zmluvného plnenia sme spokojní. Kvalita, termíny aj objemy dodávok sú realizované v zmysle zmlúv, aj keď zmluvne dohodnuté objemy nepostačujú na pokrytie všetkých potrieb našej spoločnosti. Sklz v dodávkach nastáva v mesiaci január, čo je do značnej miery zrejme ovplyvňované poveternostnými podmienkami (najmä veľa snehu).

Napriek tomu, že je podľa nášho názoru na Slovensku pre domácich spracovateľov dreva dosť, ich výroba je často ohrozená nedostatkom drevnej hmoty. K uvedenej situácii dochádza najmä z dôvodu, že mnohí súkromní dodávatelia a Štátne lesy TANAP-u uprednostňujú export pred domácimi odberateľmi. Tento jav považujeme za veľmi nepriaznivý a je potrebné ho riešiť.

Karola Volková, 

konateľka spoločností Amico Drevo, P.F.A. a Slovincom

Požiadavky našich spoločností na dodávky drevnej hmoty sú cca 150 000 m3 ihličnatých výrezov SM/JD ročne v kvalite III.A,B,C a cca 45 000 m3 ročne v listnatých (topoľových výrezoch), z toho 10 000 m3 v kvalite III.B,C a zvyšok v kvalite I,II,III A.

Akceptujeme aj zvýšenie cien

oproti roku 2005. Myslíme si,

že vzhľadom k tomu, že kalamita

je už z väčšej časti spracovaná

a na trhu je nedostatok drevnej hmoty, je tento nárast zodpovedajúci.

Čo sa týka ihličnatej guľatiny, pokladáme vzájomnú spoluprácu v posledných rokoch za uspokojivú. Môžme dokonca konštatovať, že sa postupom času stále zlepšuje, a to čo sa týka pravidelnosti a kvality dodávok i spolupráce s vašimi pracovníkmi v organizácii logistiky. Dodávky vášho podniku pokrývajú na rok 2006 cca 65% našej potreby, čo vnímame pri súčasnej situácii na trhu s drevnou hmotou ako dostačujúce. Akceptujeme aj zvýšenie cien oproti roku 2005. Myslíme si, že vzhľadom k tomu, že kalamita je už z väčšej časti spracovaná a na trhu je nedostatok drevnej hmoty, je tento nárast zodpovedajúci. Čo sa týka topoľovej guľatiny, je situácia podstatne komplikovanejšia. Ešte však nemáme uzavretú otázku dodávok na rok 2006, takže zatiaľ sa k tomu nevieme zodpovedne vyjadriť.

S akými výrobkami sa presadzujete na tuzemských a zahraničných trhoch v najväčšej miere? Do ktorých krajín a aký podiel produkcie vyvážate? 

P. Hlaváč:

Naša spoločnosť je jediným slovenským producentom drevných izolačných materiálov. Drevovláknité izolačné dosky a panely z nich vyrobené takmer výlučne exportujeme, a to 90 až 95 % výroby, predovšetkým do krajín Európskej únie a Švajčiarska.

Naše izolačné panely sa používajú ako ekoizolácia predovšetkým v drevostavbách, ale aj v objektoch z iných stavebných materiálov, kde je kladený vysoký dôraz na ekológiu.

 

Ing. Ľubomír Hruška,

riaditeľ Odboru predaja Mondi Business Paper SCP, a.s.

Spoločnosť Mondi Business Paper SCP sa najúspešnejšie presadzuje s predajom offsetových a kopírovacích papierov. Tie vyrábame v zákazníckych alebo vlastných obaloch - Maestro a IQ rada. Export tvorí v našom podniku okolo 95% a vyvážame prakticky do celého sveta.

Z. Szelecky:

Sme jediným slovenským, ale aj stredoeurópskym výrobcom flutingu (papier na zvlnenú vrstvu vlnitých lepeniek) a ako jediní v Európe prevádzkujeme bezsírnu technológiu varenia polocelulózy SAQ. Fluting vyvážame v najväčšej miere do členských štátov Európskej únie a v menšej miere do zámoria. Na export smeruje približne 94% našej produkcie. Na Slovensku dodávame tento výrobok našej dcérskej spoločnosti Smurfit Kappa Obaly Štúrovo, a.s., ktorá je najväčším slovenským výrobcom vlnitých lepeniek a obalov z nich.

M. Benco:

Naša spoločnosť so zahraničnou účasťou umiestňuje svoje produkty najmä na zahraničné trhy. Až 95 % produkcie putuje na export, z toho asi 35 % do Nemecka, asi 40 % do Talianska, zvyšok do Rakúska, Švajčiarska, Česka, Poľska a Španielska. Snahou do budúcnosti je vo vyššej miere pokrývať východoeurópske trhy – Poľsko, Maďarsko, Ukrajinu či Rusko. Vyvážame hlavne stavebné produkty – sušené rezivo vo všetkých rozmeroch a kvalitách podľa požiadaviek odberateľov a trojvrstvové šalovacie dielce. Medzi vedľajšie produkty patrí škárovka, laty, štiepky, piliny a kôra. Tohto roku počítame s ešte efektívnejším využitím biomasy – štiepok, pilín a kôry ako druhotných produktov pri výrobe reziva na výrobu tepla a elektriny.

K. Volková:

Našimi výrobkami sú lepené nosníky (rovné aj oblúkové), šalovacie dielce, laťovkové stredy, dĺžkovo nadpájané lamely a pelety. Tieto výrobky sú určené do stavebníctva a nábytkárskeho priemyslu, či už v kategórii polotovarov alebo hotových výrobkov. Viac ako 90% našej produkcie je určenej na export do krajín Európskej únie (Taliansko, Rakúsko, Česká Republika).