Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci

S  Ing. Bohumírom Glončákom o úrazovosti v š.p. LESY SR

Achilovou pätou externé prostredie

Jozef MARKO

Oblasť bezpečnosti práce bola ešte donedávna v kompetencii úseku riaditeľa š.p. LESY SR pre vnútornú správu Ing. Bohumíra Glončáka, s ktorým sme sa porozprávali o problematike výskytu ťažkých a smrteľných pracovných úrazov.

Aký je vývoj v početnosti ťažkých a smrteľných pracovných úrazov za uplynulé roky?

- Štatistika vývoja úrazovosti, najmä ťažkých a smrteľných úrazov, dokumentuje, povedal by som presun ich výskytu do externého prostredia. Za uplynulé dva roky sme nezaznamenali jediný smrteľný úraz zamestnancov LSR, naopak až deväť smrteľných úrazov živnostníkov a dodávateľov prác a ďalších deväť smrteľných úrazov v samovýrobe dreva. Sú to alarmujúce čísla! Z tej prvej skupiny ich najviac vzniklo v ťažbe dreva, ďalej v približovaní a doprave dreva.

Aké sú najčastejšie príčiny vzniku ťažkých a smrteľných úrazov pracovníkov v externom prostredí?

- Aj keď sa LESY SR pri vyšetrovaní úrazov živnostníkov priamo nepodieľajú, čo sa týka klasifikácie zdroja a príčin ťažkých a smrteľných úrazov môžem povedať, že ich prevládajúcou príčinou je rutinný prístup k realizácii jednotlivých pracovných operácií a s ním súvisiace porušenie bezpečnostných predpisov.

Môžete spomenúť pár príkladov zo života, ktoré dokumentujú vaše slová?

- Minulý rok sa stalo, že pri približovaní dreva sa pilič viezol v traktore tak, že sedel v jeho dverách na podlahe traktora, ktorý sa pri jazde prevrátil a došlo k usmrteniu tohto človeka. Podotýkam, že terénne podmienky, teda sklon a stav povrchu, boli v poriadku, ale chybu urobil vodič, ktorý prepravoval osoby nesprávnym spôsobom. Ďalší príklad. Pri odvetvovaní v hlbokom snehu sa pilič pohyboval medzi kmeňmi tak, že neodhadol napruženie silných vetiev. Následne mu tieto vetvy pritlačili a pohmoždili nohu v takom rozsahu, že aj napriek okamžitej pomoci vykrvácal. Do tretice, v odvoze dreva pri odopínaní predných bezpečnostných pásov zaisťujúcich náklad vypadli z neho na vodiča dva kmene tak, že mu spôsobili smrteľné zranenia.

Ako je to s úrazovosťou u našich vlastných zamestnancov?

- Potešiteľný je priaznivý trend znižovania ťažkých úrazov. Kým v roku 2001 sme zaznamenali šesť, v rokoch 2002 a 2003 po päť, tak v rokoch 2004 a 2005 už len po tri ťažké pracovné úrazy. Na druhej strane je ale zarážajúce, že ťažké pracovné úrazy sa vyskytujú u lesníkov v činnostiach, ktoré priamo nesúvisia s výkonom ich profesie. Mám na mysli opravu a údržbu poľovných zariadení. Respektíve ide aj o činnosti, nevyhnutné k zvládnutiu stanovených úloh – napríklad presun v rámci lesného obvodu.

Akým smerom sa budú uberať opatrenia LESOV SR na zlepšenie tejto situácie?

- Predpokladám, že v nadväznosti na nové právne predpisy, za účelom zlepšenia kvality ťažbového procesu a eliminácie úrazovosti živnostníkov a dodávateľov, LESY SR prehodnotia stav odbornej spôsobilosti a technologickej disciplíny dodávateľov. Na základe získaných poznatkov budú uzatvárať dodávateľské zmluvy len so subjektmi, ktoré budú spĺňať nastavené kritéria – odborná spôsobilosť len od organizácii s akreditáciu, ktorú LESY SR uznajú, referencie subjektov o kvalite práce s dodržiavaním zásad zdravotnej spôsobilosti a prevencie.