Hókus –pókus

Peter GOGOLA

Práca s verejnosťou v lesníckom sektore je v ostatnom období vnímaná ako dôležitý a nezanedbateľný prvok. Neveriaci Tomáši, ktorí spochybňovali aktivity a podujatia pre verejnosť, dnes voľky – nevoľky priznávajú, že úctu k lesníckej uniforme môže prinavrátiť práve to, ako sa lesníci reprezentujú smerom k verejnosti. Aj keď základným predpokladom je profesionálny prístup k obhospodarovaniu lesov, nemenej dôležité je vedieť sa pochváliť.

Jedna zo základných manažérskych poučiek hovorí, že čo nevieme odmerať, to nedokážeme riadiť. Otázka znie: dokážeme odmerať vzťah verejnosti k lesu, lesníkom, k nášmu podniku? Odpoveď znie: áno. A robíme to pravidelne, každý rok. Ako? S pomocou renomovanej agentúry FOCUS, ktorá pre LESY SR už po tretí krát uskutočnila prieskum verejnej mienky. Poďme sa pozrieť na jeho výsledky.

V období od 1. februára do 7. februára 2006 sa uskutočnil reprezentatívny kvantitatívny prieskum v rámci SR (tzv. omnibus), do ktorého bolo zapojených 1 037 respondentov (dotazovaných) nad 18 rokov. Táto vzorka bola zvolená tak, aby presne zodpovedala percentuálnemu zastúpeniu obyvateľov Slovenska podľa pohlavia, veku, vzdelania, národnosti a veľkosti bydliska. Respondetom boli kladené otázky, týkajúce sa ich názorov na hospodárenie štátnych a neštátnych lesov, hodnotenia činnosti štátnych lesov v oblasti ochrany prírody, znalosti štátneho podniku Lesy SR a Štátnych lesov TANAPu, názorov na činnosť štátneho podniku Lesy SR a na korektnosť a transparentnosť obchodu s kalamitným drevom.

Zistenia, získané prieskumom verejnej mienky, sú zaujímavé. Viaceré otázky boli kladené aj v predchádzajúcich prieskumoch, čo ponúka príležitosť porovnávať, sledovať trendy a uvažovať nad ich príčinami. Napríklad otázka porovnania kvality hospodárenia štátnych a neštátnych lesohosodárskych subjektov prináša každoročne takmer navlas rovnaké rozloženie percent odpovedí (štátni 23%, neštátni 23%, asi narovnako 44%, neviem 11%). Priemerná známka, udelená LESOM SR za ochranu prírody, sa taktiež veľmi nemení – v troch prieskumoch za sebou nám z piatich stupňov hodnotenia vyšlo 3,1 (dec.2003), 2,9 (feb. 2005) a 2,9 (feb. 2006). Trojka v školskej terminológii znamená „dobre“. Je to aj v lesoch „dobre“? Odpoveď nechám na vás, vážený čitateľ.

Zaujímavé boli výsledky na otázku, či verejnosť pozná š. p. LESY SR. 81% respondentov odpovedalo, že pozná (Štátne lesy TANAPu pozná 77%). Až 66% opýtaných uviedlo, že vie, že sú to dve odlišné organizácie. Mimochodom, toto číslo ma príjemne prekvapilo, lebo napríklad novinári si to často pletú. Z odpovedí na otázku vnímania obrazu LESOV SR vyplynulo potešiteľné konštatovanie, že až 54% ľudí si myslí, že máme profesionálny prístup k pestovaniu a ochrane lesa, 50% verí, že zachovávame lesy pre budúce generácie, 49% sa domnieva, že používame moderné technológie, 48% rešpektuje náš zodpovedný prístup voči prírode a spoločnosti, 36% vníma fakt, že dbáme na slušnosť v komunikácii s verejnosťou. Čo nás neteší, je fakt, že podľa výsledkov prieskumu až 35% opýtaných myslí, že drancujeme lesy zvyšovaním ťažby, 33% si myslí, že hospodárime podozrivo, 29% sa domnieva, že máme konfliktný prístup k ochrancom prírody.

Výsledky prieskumu sú dôvodom na zamyslenie. Je to cenný zdroj informácií, ktorý nás môže posunúť ďalej v našom snažení o korektné vzťahy s verejnosťou, o uznanie významu a nenahraditeľnosti práce lesníkov. Takéto zrkadlo nám môže pomôcť. Žiadny hókus – pókus. FOCUS.