Lesoochranárska škola 2006

Peter GOGOLA

Viliam Bartuš v spoločnosti víťazov

Po štvrtýkrát dostanú všetky základné a stredné školy na Slovensku príležitosť zapojiť sa do súťaže o najlepšiu lesoochranársku školu. Záštitu nad štvrtým ročníkom súťaže, v minulých rokoch organizovanou Lesoochranárskym zoskupením VLK, prevzali Nadácia Zelená nádej a štátny podnik LESY SR.

Od 1. apríla do 19. mája 2006 sa môžu školy aktívne a tvorivo zapojiť do činností spojených s poznávaním a ochranou lesov. Cieľom akcie je rôznymi formami upozorniť na cenné lesy (chránené i nechránené) v okolí školy, na rozdiely medzi prirodzenými a umelými lesmi a na možnosti pomoci lesom. Odborná porota zložená zo zástupcov š. p. LESY SR, Nadácie Zelená nádej a Lesoochranárskeho zoskupenia VLK bude hodnotiť konkrétne činnosti súvisiace so záchranou lesov, zdokumentovanie poškodzovania lesov alebo stromov, prínos akcie pre rozšírenie znalostí študentov, ale aj to, do akej miery sa zapojili do akcie svojimi nápadmi a aktivitami samotní študenti.

Školy, ktoré prejavia záujem o účasť v súťaži, budú vo svojom okolí okrem chránených skúmať aj hospodárske lesy, poznávať spôsoby, akým sa lesníci o ne starajú a hospodária v nich. To je príležitosť nielen pre odborných lesných hospodárov, ale aj pre lesných pedagógov a pracovníkov, vyškolených pre LIK (lesné informačné kancelárie). Komunikácia so žiakmi, vychádzky do lesa spojené so zážitkovým učením, účasť lesníkov na besedách a prednáškach – to všetko sú príležitosti pre zdôrazňovanie významu práce lesníkov a pre diskusie o hľadaní rovnováhy medzi hospodárením v lesoch na jednej a medzi ochranou prírody na druhej strane.

Výsledky budú jednotlivým školám zaslané do 12. júna 2006. Každá škola zapojená do súťaže dostane aktuálne informačné materiály od štátneho podniku LESY SR, od VLKa a Nadácie Zelená nádej. Odmenou pre najlepšiu základnú školu bude tona zošitov z recyklovaného papiera od spoločnosti NOTES a.s., Slavošovce a LESY SR a knižné tituly vydavateľstva ABIES. Jednotlivci spomedzi všetkých prihlásených škôl, ktorých práca porotu zaujme, budú odmenení zaujímavým výletom. Pre najlepšiu strednú školu sú pripravené knižné tituly vydavateľstva ABIES a živý koncert skupiny Ska2tonic, ktorý sa bude konať v júni v meste, kde sídli víťazná škola. Študentom, ktorí sa o víťazstvo školy najviac zaslúžili, interpret navyše venuje CD svojho albumu s autogramom.

 

Prihlášku do súťaže spolu so stručným popisom aktivít,

ktoré škola vykonala, majú školy posielať

do 19. mája 2006 na adresu: Nadácia Zelená nádej, 082 13 Tulčík 27.

 

Viliam Bartuš v spoločnosti víťazov