Moja lesná kniha

Peter GOGOLA

Moja lesná kniha, vydala ALEA – agentúra

pre podporu lesníckych a ekologických aktivít,

grafický návrh Mária Gálová,

tlač ÚVVP LVH SR Zvolen, 2005

 

Dobrá správa: vďaka tvorivosti a šikovnosti lesných pedagógov z občianskeho združenia ALEA vznikla pomôcka, ktorá bezpochyby poslúži každému dieťaťu na lesnej vychádzke. Je to brožúrka, ktorá slúži ako poznámkový blok a pracovný zošit zároveň.

Autorky lesnej knihy Eva TrnovskáĽudmila Marušáková zúročili svoje bohaté skúsenosti. Moja lesná kniha na 16 stranách prináša zásady správania sa v lese, poučí svojho majiteľa o zvukoch lesa, o stopách lesných obyvateľov, o dreve – úžasnej surovine, poskytne návod na hľadanie chrobáka – „Štipca dreveného“, umožní urobiť si záznam o „svojom“ strome, porovnávať stromy podľa tvaru, výšky, farby a vône a ešte veľa iných zaujímavých úloh. Brožúrka je veľkosti A6, ako stvorená do batôžka. Praktický rozmer a dobrá kvalita papiera umožňuje písať či kresliť doslova na kolene či na pni. A k tomu oku lahodiace grafické spracovanie. Veľká jednotka s hviezdičkou obom autorkám.

Ostáva veriť, že sa podarí zabezpečiť pre všetkých lesných pedagógov dostatočný počet výtlačkov. Pretože Moja lesná kniha je ďalšou možnosťou, ako zatraktívniť deťom vychádzku do lesa a zároveň pomôcť im utriediť si poznatky.