Ceny dreva na aukciách

začínajú byť zaujímavé

 

Štefan BEŇA,

Daniel RIMANČÍK

LSR š.p. závod Bardejov, zorganizoval v dňoch 28.2.-3.3. 2006 v poradí už deviatu aukciu dreva. Na aukcii bolo ponúknuté 298 m3 najkvalitnejšej hmoty z ťažbového fondu 1. polroka 2006. V ponuke bolo 168 m3 buka, 57 m3 čerešne, 47 m3 javora a zvyšok v menšom objeme to boli dreviny dub, jaseň a brest. Kvalitou vynikala najmä čerešňa a javor, z ktorého niekoľko kusov bolo rezonančných.

Na aukcii sa zúčastnilo 15 dražiteľov z krajín EÚ - Slovenska, Poľska, Rakúska, Nemecka, Švajčiarska a Maďarska. Z nich 13- ti boli úspešní, jedni viac, druhí menej.

Až na drevinu buk, z ktorej zostalo nepredaných 18 m3, sa predalo všetko drevo, teda predajnosť bola 94 %. Najvyššie cenové navýšenie aj s najvyššími priemernými cenami za 1 m3 predaného dreva bolo u dreviny javor, čerešňa a brest. Keďže išlo o ponuku hmoty z bežnej ťažby, náklady na zorganizovanie aukcie boli minimálne, takže významné cenové navýšenie odpredaného dreva je v podstate čistým výnosom.

Na aukcii bol v ponuke aj 1 výnimočne kvalitný kus rezonančného javora. Bol to výrez o dĺžke 4,1 m, hrúbke 60 cm a kubatúre 1,1 m3. Mal malé jadro a s výnimkou koncovej hrče (zámku), bol absolútne bezhrčatý, bez deformácií kmeňa, s výrazným fládrom po celej dížke aj hrúbke. Vzbudil výrazný záujem všetkých účastníkov aukcie, ktorí ho skúmali po centimetroch, brali vzorky dreva. Niektorí taktizovali do poslednej chvíle a ponuku dali až tesne pred uzávierkou. Bolo jasné, že sa tu hrá vysoká hra. Po otvorení obálok sme však boli doslova šokovaní aj my. Doteraz bol na Slovensku na aukciách najlepšie predaný 1 m3 dreva za 88 tis. Sk. Na náš javor bola najvyššia ponuka 135 555 Sk/m3, čo je nový „slovenský rekord“. Aj druhá ponuka bola vysoká 111 111 Sk/m3, čo je zase na naše pomery a doterajšie skúsenosti niečo úplne nové a zasluhuje si preto osobitnú pozornosť. Celý výrez o hmotnatosti 1,1 m3 má hodnotu 149 111 Sk a ponuku naňho dali 5 dražitelia. Bol medzi nimi aj taký, ktorý drevu a aukčnému predaju asi vôbec nerozumie. Pre úplnosť informácie treba dodať, že javor bol vyťažený pod hlavným hrebeňom Čergovského pohoria, na severnej expozícii a v nadmorskej výške približne 800 m n.m, kde rástol viac ako 120 rokov a kde čas jeho rubnej zrelosti sa naplnil.

Na aukcii sme ponúkli aj 20 m3 čerešne a javora, ktoré boli vykúpené od súkromného vlastníka a považujeme to za nový fenomén, ktorý môže byť na trhu s drevom v budúcnosti zaujímavý. Bol medzi nimi aj rezonančný javor, i keď nie najlepšej kvality, ale bol vydražený za cenu 50 888 Sk/m3.

Z celkového množstva bolo na aukcii 125 ks sortimentov dreva vydražených s cenou vyššou ako 10 000 Sk/m3.

Tieto výsledky potvrdzujú význam konania aukcií. Podľa našich skúsenosti majú zmysel len vtedy, keď sa na nich obchoduje skutočne s hmotou mimoriadnej kvality, od ktorej je možné očakávať aj mimoriadné cenové ponuky. Žiaľ, takejto hmoty je v našich porastoch veľmi málo. Bežné sortimenty dreva, ktoré sú predmetom obchodovania v priamom predají nie sú obchodníci ochotní kupovať na aukciách. Zároveň sa potvrdilo aj to, že ten, kto drevu rozumie a vie, čo z neho spracovaním získa, vie ho aj zaplatiť. Je to dobrá správa pre štátnych producentov dreva a zrejme nie najlepšia pre rôznych obchodných cestujúcich, ktorí s cieľom získania osobného profitu skupujú takúto veľmi kvalitnú drevnú hmotu od súkromných vlastníkov lesov po celom Slovensku.

Účasťou súkromného sektora na aukciách poriadaných LSR, š.p., je možné eliminovať takéto vplyvy a tým zvýšiť transparentnosť obchodovania s drevnou surovinou tak na domácom ako aj zahraničnom trhu.

Ing. Štefan Beňa, riaditeľ závodu

Ing. Daniel Rimarčík, vedúci OaL