Detektív v prírode

Peter GOGOLA

Slovenská agentúra životného prostredia v spolupráci s Field Studies Council vydala CD-rom Detektív v prírode. I keď to nie je pomôcka, ktorú by lesný pedagóg mohol využiť pri vychádzke do lesa, ponúka skvelú príležitosť spoznávať prírodu iným spôsobom.

Táto „elektronická encyklopédia“ je rozdelená na dva diely: prvý diel je zameraný na rôzne stopy v prostredí a obsahuje, okrem iného, špeciálne určovacie kľúče na nepriame zisťovanie pôvodcov živočíchov podľa odtlačkov, stavieb a vydávaných signálov (zvukových a svetelných). Súčasťou je aj ilustrovaný terminologický slovník, ktorý obsahuje takmer 3000 hesiel a doplnkové kľúče na určovanie ekosystémov v krajine, pôdnych druhov a porúch pôdy, na určovanie hornín a zemských tvarov, na určovanie vajec obojživelníkov, plazov a vtákov... Na jeho spracovaní sa podieľal kolektív autorov, pričom sa čerpalo z viac ako 550 informačných zdrojov. CD-rom je vhodný tak pre študentov ako aj pracovníkov, ktorí vykonávajú inventarizačný prieskum, resp. monitoring živočíchov.

Základom prvého dielu je ilustrovaný terminologický slovník, ktorý obsahuje 2 960 hesiel prevažne z ekológie.

Jeho súčasťou sú kľúče na určovanie (pozn.: v zátvorke je uvedený počet druhov):

hornín (46),

geomorfologických tvarov (40),

pôd a ich porúch (28),

stavieb živočíchov (500),

vajec obojživelníkov, plazov a vtákov (243),

odtlačkov nôh a iných častí tela živočíchov (75),

svetelných a zvukových signálov živočíchov (140).

Základom druhého dielu bude ilustrovaný terminologický slovník, ktorého súčasťou je kľúč na určovanie vyšších rastlín s farebnými ilustráciami väčšiny stredoeurópskych druhov, kľúč na určovanie pôvodcov pozoruhodných zmien na rastlinách a živočíchoch, kľúč na určovanie lariev fytofágneho hmyzu, kľúč na určovanie živočíchov na základe zanechaných zvyškov koristi, kľúč na určovanie vtákov a cicavcov podľa trusu a vývržkov, kľúč na určovanie pozostatkov po odumretí živočíchov a iné. Súčasťou budú, podobne ako v prvom dieli, rôzne doplnkové určovacie kľúče a rozsiahly terminologický slovník.

Cena za prvý diel uvedenej publikácie je 250,-Sk. Všetkých záujemcov SAŽP eviduje v databáze, čím ponúka možnosť automaticky získavať zľavy na ďalšie verzie vydania.

Objednávky:

 

Slovenská agentúra životného prostredia

Centrum environmentálnej výchovy a vzdelávania

Tajovského 28, P. O. Box 252

975 90 Banská Bystrica

E-mail: detektiv@sazp.sk