Interná komunikácia v OZ Námestovo

Rudolf TRAJ

Prenos informácií a hospodárskych zámerov vedenia OZ na vonkajšiu prevádzku sa uskutočňuje prevažne formou pracovných porád na lesných správach. Spätne sa informácie a požiadavky cez vedúceho LS prenášajú na OZ.

Po organizačných zmenách, ktoré sa dotkli hlavne vonkajšej prevádzky (zníženie počtu lesných správ, vytvorenie OŠL , zmene pracovnej náplne lesníka) a v našom OZ nastali k 1.10.2005, som ako vedúci LS uvítal účasť OLH na pracovnej porade vedúcich LS s vedením závodu.

Prítomnosť OLH na pracovných poradách sa uskutočńuje jedenkrát za štvrťrok, kde dostávajú informácie od vedenia OZ:

o hospodárskych zámeroch, dosahovaných výsledkoch, okruhu problémov z pohľadu OZ,

pomocou výpočtovej techniky a dataprojektoru formou grafov a prehľadných tabuliek majú možnosť porovnania objemu úloh, plnenie plánu nielen podľa výkonov v rámci jednotlivých LS, ale aj podľa OŠL,

o nových právnych predpisoch a vyhláškach, ktoré súvisia s hospodárskou činnosťou v lesoch (napr. Vyhláška o chránených vtáčích územiach),

nových technológiách a metódach v ťažbovej a pestovnej činnosti, rekonštrukcií vozoviek lesných ciest a pod.

Pre OLH je okrem prenosu informácií potrebné vytvoriť aj dostatočný priestor na vzájomnú výmenu poznatkov a skúseností, prednesenie problémov. Účasť OLH na niektorých pracovných poradách vedúcich LS s vedením závodu by mohla tento priestor poskytnúť.

Iste problémov a úloh, ktoré musia OLH zvládať je veľa, ale aj dobrý prenos informácií a vzájomná komunikácia môže napomáhať naplňovať predstavy o OLH, ktorý bude odborne zdatný plniť hospodárske zámery, technicky vybavený, finančne ohodnotený a uznávaný verejnosťou.

Ing. Rudolf Traj je vedúci LS Or. Polhora