Niekoľkým účastníkom Levických poľovníckych dní sme položili otázku:

V čom vnímate najväčší prínos Levických poľovníckych dní?

 

profesor Josef Hromas, čestný predseda Českomoravské myslivecké jednoty:

„Já si myslím, že za jedenáct let existence Levických polovnických dnů se ukázalo, že lidi sem jezdí rádi. Jezdí sem pro poučení. Líbí se mi, že jsou tady výstavy, že sem choděj děti, že je tady výstavka jejich výtvarních prací, líbí se mi taky dobrá úroveň konference. Tradice Levických polovnických dnů by se měla zachovat do budoucna.“

Török Henrik, Maďarský poľovnícky zväz:

„Veľmi sympatické je to, že Levické poľovnícke dni prerástli do podujatia medzinárodného významu. Ostáva veriť, že v budúcnosti by mohla vzniknúť akási Visegrádska poľovnícka štvorka, ktorá by bola platformou pre diskusiu, ako ďalej v poľovníctve po politickej, hospodárskej a odbornej stránke.“

Paul Weis, Rakúsko:

„Je zaujímavé, že na stretnutiach s poľovníckymi odborníkmi z Čiech, Maďarska,Slovenska a Nemecka zisťujem, že máme rovnaké problémy. Je dôležité, aby sme vlády našich krajín primäli prijať také programy, ktoré povedú k ekologizácii poľnohospodárstva s cieľom zlepšovať životné prostredie zveri.“

hosť. profesor Pavel Hell, nestor slovenského poľovníctva:

„Na Levických poľovníckych dňoch sa už tradične prezentujú najnovšie poznatky z výskumu i z praxe ako z domova, tak i z cudziny, a kto má chuť a vôľu, môže sa tu niečo priučiť. Okrem toho je to dobrá príležitosť stretnúť sa, nadviazať nové kontakty. Cením si aj to, že sa tu prezentujú trofeje a CIC vykonáva ich hodnotenie. Vo všeobecnosti možno povedať, že Levické poľovnícke dni získali dobrý ohlas doma i vo svete.

 

Levické poľovnícke dni 2006

Peter GOGOLA

 

Organizátorom Levických poľovníckych dní sa za jedenásť rokov existencie tohto podujatia podarilo z udalosti regionálneho výzamu vybudovať úspešnú akciu, ktorá má svoje pevné miesto v kalendári poľovníkov nielen na Slovensku, ale aj v Strednej Európe. Tohto roku sa uskutočnili od 23. marca do 1.apríla pod záštitou ministra pôdohospodárstva SR Zsolta Simona a ministra životného prostredia SR László Miklósa. Podujatie bolo súčasťou osláv 850. výročia prvej písomnej zmienky o meste Levice.

Program bol už tradične bohatý. V deň slávnostného otvorenia sa uskutočnila vernisáž výstavy „Príroda okolo nás“, vyhlásenie výsledkov medzinárodného festivalu s tematikou poľovníctva a prírody „Hubertlov-Levice 2006“ a prehliadka víťazných videofilmov a vyhlásenie výsledkov výtvarnej súťaže “Príroda očami detí“.

Festival filmov Hubertlov – Levice 2006

M. Číž

Za čestného prezidenta festivalu filmov s poľovníckou tematikou „Hubertlov“ bol slávnostne vymenovaný riaditeľ Lesníckeho a poľovníckeho múzea v Svätom Antone pán Marián Číž. Medzi autormi ocenených filmov sa tentokrát objavila aj žena – redaktorka televízie Markíza Danica Kleinová. V kategórii Dokumentárny film získala prvú cenu. Ako sama povedala o svojom filme Poľovačka bez výstrelu, vznikol z materiálu, ktorý s televíznam štábom natočila v rámci prípravy príspevku do spravodajskej relácie. „Ten materiál – bolo ho asi štyridsať minút – ležal dosť dlho v archíve. Som rada, že som sa k nemu vrátila a s pomocou kolegov som zostrihala dokument, ktorého kvalitu ocenila aj porota na festivale Hubertlov. Teším sa oceneniu a som naň patrične hrdá“, dodala usmiata víťazka. V kategórii Náučno – metodický film si prvé miesto odniesol maďarský filmár Dr. Magdolna za film Tajomstvá vábenia jeleňov, v kategórii Príroda a zver získal víťazný vavrín pán Beracko za film Medvede. Absolútnym víťazom festivalu sa stala autorská dvojica Trnka – Pšenák za film Zvieratá v zime. Porota udelila okrem toho aj Cenu televízie Markíza, Cenu Slovenského poľovníckeho zväzu za prínos pre vzdelávanie poľovníkov, Cenu TV magazínu Halali, Cenu Múzea vo Sv. Antone a Cenu Mestského kultúrneho strediska v Leviciach za umelecké spracovanie.

Seminár Životné prostredie a poľovníctvo

Už tradične je významnou súčasťou Levických poľovníckych dní odborný seminár. Je to príležitosť prezentovať najnovšie poznatky z výskumu a zároveň konfrontovať skúsenosti z praxe. Organizátori jedenásteho ročníka LPD sa tentokrát rozhodli pre tému Životné prostredie a poľovníctvo. Táto výsostne aktuálna problematika usmernila pozornosť účastníkov seminára na problémy, týkajúce sa implementácie siete chránených území NATURA 2000, zlepšovania životného prostredia poľnej, lesnej a vodnej zveri, možností financovania úpravy životného prostredia, ale i na mnohé ďalšie problémy, týkajúce sa vzťahu poľovníctva a životného prostredia, predovšetkým životného prostredia zveri. Odznelo štrnásť podnetných prezentácií, na seminári vystúpili poprední odborníci zo Slovenska, Maďarska, Rakúska a Českej republiky. Moderátorský post zaujal profesor Pavel Hell. Medzi prednášajúcimi si zvláštnu pozornosť získal generálny riaditeľ Národného lesníckeho centra profesor Július Novotný so svojou prezentáciou Vtáčie územia a ich vplyv na lesné hospodárstvo a poľovníctvo v Slovenskej republike. Záujem vyvolala aj prezentácia rakúskeho špecialistu Ing. Paula Weissa na tému Systém subvencií EÚ pre zlepšenie životného prostredia zveri a prezentácia docenta Jaroslava Slamečku zo Slovenského centra poľnohospodárskeho výskumu na tému Súčasný stav a možnosti ekologizácie životného prostredia zveri v agrárnej krajine. Taktiež generálny sekretár CIC Kai -Uve Wollscheid a jeho prezentácia na tému NATURA 2000 a poľovníctvo v EÚ – šance a riziká rozvírila hladinu záujmu medzi prítomnými. Všeobecne možno hodnotiť úroveň seminára ako veľmi dobrú.

Workshop poľovníkov a členov mimovládnych organizácií

V nedeľu 26. marca sa uskutočnil workshop pozvaných účastníkov na tému:„Možnosti spolupráce ochranárov a poľovníkov pri zlepšovaní životného prostredia zveri“. Tento priekopnícky počin sa uskutočnil z iniciatívy predsedu organizačného výboru LPD a riaditeľa OZ Levice Ing. Dušana Krajniaka. Samotný fakt, že obe strany prejavili záujem o diskusiu, je sľubný. To, že tento dialóg nebude beh na krátku trať, chápu poľovníci i ochranári. Cenu má už samotná skutočnosť, že bol urobený prvý krok.

... a ešte všeličo iného

Súčasťou Levických poľovníckych dní sú už neodmysliteľne ďalšie aktivity, ktoré sú lákadlom pre poľovnícku i nepoľovnícku verejnosť. Poľovnícko - ochranárska výstava „Príroda okolo nás“, chovateľská prehliadka trofejí, výstava medailových trofejí, živočíchy a zver vodných, lesných a poľných biotopov, osivá a sadivá pre zlepšenie životného prostredia zveri, najlepšie videofilmy z festivalu, predaj poľovníckej literatúry, odevov, výstroja, vábničiek, keramiky, skla, videofilmov – to všetko sú atrakcie, ktoré za desať dní trvania Levických poľovníckych dní prilákali do priestorov Kultúrneho domu Družba v Leviciach približne desať tisíc návštevníkov. Toto úctyhodné číslo je zároveň záväzkom do budúcnosti pre organizátorov podujatia, zachovať a naďalej zvyšovať kvalitu. Latka je vysoko.