Mapa Jozefa

Dekreta Matejovie

Marek VANGA

Dekret zhotovil túto mapu v roku 1809, teda dva roky potom, ako bol povolaný na miesto lesného pojazdného v Brezne. Jeho pozornosť bola v tom čase upriamená okrem iného na usporiadanie osadníckych pomerov na „handloch“ a obnovu lesa. Mapa by bola pri riešení takých komplikovaných úloh vítanou pomocou, a keďže žiadnu nemal, zhotovil si ju.

Nebolo to po prvýkrát. Podobnú mapu pre banskobystrickú oblasť, kde v tom čase pôsobil, vypracoval už v roku 1800. Neskôr, keď mu vlastný revír zväčšili o Tajov, Kordíky a Selce, mapu prepracoval.

Svoje mapy z banskobystrického a breznianského obdobia sám Dekret nazýva „ideálne“ (Ideal Forst Mappe). To preto, lebo tak zachytávali zemský povrch a najmä jeho detaily, ktoré boli do máp zakreslené po očitom a veľmi podrobnom odpozorovaní priamo v teréne. Mapy len zvoľna zapadali do hrubej orientačnej (hodinovej) siete. Dôsledkom bol fakt, že zhotoviť takúto mapu bolo veľmi náročné - vyžadovalo to dokonalé poznanie terénu.

Dekret sa s týmto nárokom vysporiadal skvele a mapa ktorú vypracoval v roku 1809 jasne dokumentuje jeho znalosť terénnych detailov - enkláv, porastových hraníc, zastúpenia drevín (zakreslené pomocou schematických značiek). Je na nej zobrazené údolie Hrona od Hronca po Bacúch s okolitými lesmi a celá oblasť Čierneho Hrona. Veľmi podrobne zachytáva cestnú a riečnu sieť, v tej dobe mimoriadne dôležitú pri doprave (plavení) dreva. Zvláštnymi značkami v podobe miliera sú na mape pravdepodobne označené miesta pálenia dreveného uhlia.

Mapa je maľovaná na papieri prilepenom na plátne. Je bohužiaľ poškodená, keď sa niekto v minulosti pokúsil z plátna papier strhnúť. Pre múzeum ju v roku 1955 získal Ing. Ján Madlen, jeho dlhoročný riaditeľ, ako dar od Podnikového riaditeľstva Štátnych lesov v Banskej Bystrici.

Ing. Marek Vanga, Múzeum vo Sv. Antone - Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene