Navštívte OZ Prešov

Ján LÍŠKA

Územie Odštepného závodu Prešov sa nachádza vo východnej časti republiky a rozprestiera sa od hrebeňov Slanských vrchov na východe až po východné výbežky Nízkych Tatier na západe. Územie je rozdelené pohorím Branisko na dve odlišné oblasti - oblasť Šariša a oblasť Spiša.

História štátneho lesníctva viažuca sa na územie dnešného OZ Prešov je veľmi bohatá. Najstaršie lesnícke stredisko Solivar (dnešná miestna časť Prešova), bolo známe už v X. storočí ako Castrum salis - Soľný hrad. V roku 1780 bol vymenovaný prvý lesmajster, čím sa začínajú rysovať prvé zárodky Lesného úradu, ktorého existencia je doložená prvýkrát v roku 1793. Už v roku 1813 bola zriadená Správa lesov pre obhospodarovanie lesných majetkov solivarského komorského panstva.

Územie OZ tvoria viaceré geografické celky, ku ktorým patria Slanské vrchy, Šarišská vrchovina, Levočské vrchy, Volovské vrchy, Čergov, Slovenský raj a Nízke Tatry.

Turisticky najatraktívnejším územím OZ je Národný park Slovenský raj. Jeho prekrásne rokliny, vodopády, povrchové a podzemné krasové útvary, vzácne druhy rastlín a živočíchov patria k prírodným pokladom Slovenska. Nachádza sa tu niekoľko jedinečných chránených území (NPR Sokol, Kyseľ, Tri kopce, Prielom Tornádu, Suchá Belá a mnoho ďalších prírodných rezervácií a pamiatok) s veľmi prísnym režimom ochrany. Pôvodne bola celá oblasť národného parku veľkým plošným celkom, ktorý postupne toky riek (Hornád, Hnilec) a potokov (Veľký Sokol, Suchá Belá, Biely potok) rozkrájali na niekoľko väčších i menších plošín (Glac, Geravy). Menšie toky vytvorili za tisícročia pre Slovenský raj tak charakteristické rokliny s vodopádmi (Kyseľ, Piecky, Sokolia dolina, Zejmarská roklina). Na plošinách sa nachádzajú mnohé krasové javy - závrty, škrapy, podzemné jaskyne a diery (Dobšinská ľadová jaskyňa, Stratenská jaskyňa, Medvedia jaskyňa, Čertova diera). Turisti obľubujú taktiež aj blízke historické a prírodné pamiatky (Spišská Nová Ves, Markušovce, Spišský Štvrtok, Levoča, Spišský hrad, Vysoké a Nízke Tatry).

Skutočnou raritou na území OZ Prešov sú Dubnické opálové bane, ktoré sa nachádzajú v pohorí Slanských vrchov. Najvyššími vrchmi tohto pohoria sú Šimonka (1092 m.n.m) a Čierna Hora ( 1040 m.n.m.) V blízkom okolí sú upravené vstupy do povrchových baní aj pre turistov. Sú tu zrekonštruované turistické náučné chodníky o histórii ťažby opálu v týchto miestach, ktoré sú jedinečné v strednej Európe. V lete sa tu dá využívať cyklistický chodník a prírodné kúpalisko Sigord, ako aj minerálny prameň šťavica Sigord, v zime zase nekonečne krásne bežkárske trasy poprepletané Slanskými vrchmi. Objavíte tu Zbojnícky zámok - štátnu prírodnú rezerváciu vyhlásenú v roku 1964. Rozprestiera sa na ploche 8 ha. Zaberá geobotanicky a lesnícky významnú lokalitu s lesnými a teplomilnými skalnatými spoločenstvami. Lesníci, ale aj bežní turisti si isto prídu pozrieť známu Kokošovskú dubinu. Prejsť Slanské vrchy od Zbojníckeho zámku cez Kokošovskú dubinu, ďalej smerom na Sigord a potom Dubník a Opálové bane zvládne dobrý turista aj za jeden deň. Na druhej strane pohoria Slanských vrchov sa nachádzajú prírodné rezervácie a chránené územia, k najznámejším patria vrch Oblík a Hanušovské skaly spolu s Dolinou obrou, ktoré sú navštevované tak v lete ako aj v zime.

Vyznávačov zimných športov najviac poteší Branisko, kde sú v blízkosti výborné lyžiarske strediská ako Krompachy Plejsy, Ski centre Levoča, stredisko Závada, Rittenberg Spišská Nová Ves, Poráč - Brodok.

Vyšné Ružbachy - malebná dedinka ležiaca na východných svahoch Spišskej Magury, ktorej história a rozvoj sú úzko späté s využívaním minerálnych prameňov. Ich liečivé účinky už v minulosti privádzali poľskú i uhorskú šľachtu a dodnes lákajú ľudí, ktorí si chcú upevniť svoje zdravie. Pre svoju výhodnú polohu sa Vyšné Ružbachy stali vyhľadávaným miestom pre letné i zimné pobyty spojené s rekreáciou, turistikou, športovaním a lyžovaním.

Deväť prameňov dáva asi 150 litrov minerálnej vody za sekundu s teplotou od 19°C do 22,3°C. Najvýdatnejším prameňom Vyšných Ružbách a azda aj najvýdatnejším uhličitým žriedlom v Európe je prameň “Izabella”, ktorý dáva až 100 litrov vody za sekundu. Zvláštnosťou je liečivé žriedlo “Kráter”, nazývané podľa svojho charakteristického tvaru. Jeho pramenište má skutočne podobu krátera naplneného termálnou vodou. Jazierko obklopuje asi meter vysoký val travertínu.

Ubytovacie možnosti OZ Prešov:

Atraktívnymi ubytovacími zariadeniami sú Lesovňa Vyšné Ružbachy, Chata Hranovnícke pleso nachádzajúca sa medzi obcami Hranovnica a Vernár, ako aj Hájenka Diana neďaleko obce Spišské Podhradie. V blízkosti Opálových baní je rekreačné zariadenie Chata Dubník a neďaleko Oblíka Chata Zajacová. Priemernú kvalitu nájdete na chatách Sokol, Poľany, Koľaje, Podhradík a pod., no na svoje si prídu aj tí, čo hľadajú chatu bez elektriny a s vodou v studničke.

Ing. Ján Líška je riaditeľom OZ Prešov

Bližšie informácie o ubytovacích možnostiach OZ Prešov získate

na www.lesy.sk (turizmus),

na e-mailovej adrese sekriad.po@lesy.sk

alebo na t.č. 051/7464711.

Lesovňa Vyšné Ružbachy Hájenka Diana Chata Hranovnícke pleso