Nový ekonomický riaditeľ š. p. LESY SR

Peter GOGOLA

1. marca 2006 vymenoval generálny riaditeľ š. p. LESY SR Ing. Igor Olajec do funkcie nového ekonomického riaditeľa Ing. Ľuboša Németha.

Vážený pán riaditeľ, prezraďte, kedy a kde ste sa narodili?

Som zo západného Slovenska, svetlo sveta som uzrel vo Vrábloch 13. januára 1962.

 

Na ktorej vzdelávacej inštitúcii ste získali svoje vysvedčenia a diplomy?

Maturoval som na Strednej lesníckej technickej škole v Banskej Štiavnici v roku 1981, nasledovali dva roky základnej vojenskej služby, vysokoškolský diplom som získal na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave, konkrétne na Fakulte riadenia, v roku 1987.

 

Spomeňte v stručnosti miesta vášho profesijného pôsobenia.

Po ukončení štúdia som pôsobil u Západoslovenských lesov Bratislava, na Odštepnom závode Levice. Najprv ako ekonóm na Lesnej správe Bohunice, neskôr ako plánovač a ekonomický námestník riaditeľa OZ. Po zlúčení podnikov a vzniku š.p. LESY SR som pracoval na OZ Topoľčianky na pozícii plánovač, posledné tri roky ako ekonomicko-obchodný námestník riaditeľa OZ.

 

IIng. Ľuboš Németh

Aké sú vaše ambície pri nástupe do funkcie?

Najskôr musím povedať, že som veľmi rozmýšľal, či túto pozíciu prijať, alebo nie. Na dovtedajšom pôsobisku v Topoľčiankach som hral v dobrom tíme, a aj pri silnej centralizácii sme sa snažili tvoriť. Je totiž známe, že prílišný centralizmus ubíja tvorivé myslenie, nižšie články riadenia pracujú v režime – neurobiť chybu a budeme prijateľní. Po návšteve všetkých odštepných závodov nášho podniku sa mi dnes ľahšie odpovedá na vašu otázku. Nie je tu možné zaviesť systém riadenia ako v banke, alebo vo fabrike pod jednou plechovou strechou. Tá naša strecha je úplne odlišná. Čo odštepný závod, to iné prírodné a výrobné podmienky. Som presvedčený, že tímy ľudí, ktoré tam pracujú, najlepšie vedia, ako sa s nimi vysporiadať. Takže ambície: pomôcť vytvárať slušný servis pre činnosť týchto tímov jednotnou metodikou (stanovením mantinelov pre riadiace procesy), účelným kontrolingom a odbúraním nadbytočnej byrokracie. A ešte jedna vec. S externým účtovníctvom sa nedá robiť nič, je proste dané. Ale účtovníctvo vnútropodnikové (manažérske) je v našich rukách a tu sa skrýva nástroj a možnosť na zjednodušenie a sprehľadnenie riadiacich procesov na GR, OZ a LS. Dúfajme, že nám to nové programové vybavenie umožní.

 

Prezraďte nám niečo zo svojho súkromia. Aké sú vaše koníčky, záľuby?

Mám pevné rodinné zázemie. Som ženatý, mám dve dcéry. Medzi moje záľuby patrí literatúra všetkého druhu a ako u väčšiny mojich kolegov tak trochu poľovníctvo.

 

Máte nejaké životné krédo?

Áno. S dobrým tímom je to v pohode.

 

Ďakujem za rozhovor.