OLH a lesníci? Názory sú rôzne

Jozef MARKO

Nový model rozdelenia kompetencií, právomocí a zodpovedností medzi OLH a lesníkov stále vyvoláva kontroverzné reakcie a názory. Nedávno napríklad vedenie OZ Sobrance rozdalo na stretnutí so zamestnancami na týchto dvoch kľúčových lesníckych pozíciách dotazníky, ktoré obsahovali otázky, týkajúce sa aj tejto problematiky. V odpovediach iba mierne prevažoval názor, že nový model fungovania OLH a lesníkov je lepší ako ten predchádzajúci. Spoluprácu OLH – lesník označili dotazovaní za dobrú, ale polovica vyjadrila presvedčenie, že OLH by mal byť nadriadený lesníkovi. Teší skutočnosť, že až 80 percent považuje kompetencie, vyplývajúce z ich pracovných náplní za dostačujúce a až 93 percent OLH a lesníkov na tomto závode využíva možnosť vplyvu na maximalizáciu výnosov a minimalizáciu nákladov pri dodržiavaní všetkých zákonných ustanovení.

Nedávno som mal možnosť hovoriť s dvoma vedúcimi lesných správ na OZ Považská Bystrica. Na jednej správe sa osadenstvo skôr prikláňa k návratu zodpovednosti lesníka za svoj lesný obvod, na druhej dostávam odpoveď, že súčasné rozdelenie práce medzi OLH a lesníkov vyhovuje. Zhodli sme sa, že všetko závisí od prístupu ľudí, od ich vzájomných vzťahov, od zanietenia pre svoju prácu, od snahy poznať a vedieť viac aj o práci kolegu, ktorý má síce iné miesto v organizácii, ale poslanie OLH a lesníka je predsa rovnaké. Aj preto teší posledne uvedený výsledok z ankety na OZ Sobrance. Podľa neho to totiž vyzerá tak, že tamojší OLH a lesníci pochopili, aké je ich spoločné poslanie.

Prieskum názorov ukázal ešte jednu optimistickú súvislosť. Ak budú lesné správy vybavené viacerými počítačmi, ak bude vďaka novému informačnému systému menej manuálnej práce s administratívnou agendou, ak budú mať potom OLH a lesníci viac času na prácu v teréne a budú aj inak finančne motivovaní, určite pochopia aj ďalší, že nový model ich vzájomných vzťahov je na prospech lesa i na prospech ich samotných.