Pohorelský Bľancár 2006 s medzinárodnou účasťou

Ján TLUČÁK

Obec Pohorelá leží medzi Slovenským Rudohorím od rieky Hron až po úpätie Nízkych Tatier.

Chotár obde sa nachádza na území OZ Beňuš a aj tu veterná kalamita v novembri 2004 narobila veľa škôd na lesných porastoch.

V zle prístupných terénoch sa kalamitné drevo môže najlepšie spracovať za pomoci ťažných koní. Len samotní furmani vedia oceniť, čo je to vlastniť dobrého koňa, ktorý sa vie pohybovať v kalamitnom lesnom poraste. Najlepší z najlepších sa aj tento rok stretli v Pohorelej na 4. ročníku furmanov „POHORELSKÝ BĽANCÁR 2006“

Podujatie si už získalo svojich priaznivcov v radoch furmanov, ako aj veľkej diváckej verejnosti. V krásnom, slnkom zaliatom prostredí pod Orlovou 1840 m n. m. sa zišlo 15 párov koní. Súťaž už tradične začína sprievodom rázovitou obcou, aby si následne zmerali svoju furmanskú zdatnosť na kolbisku organizátora PD Agoropohorelá. Súťažiaci boli z Pohorelej, Heľpy, Šumiaca, Krupiny a susedného Poľska. Súťaž pozostáva z troch disciplín: slalom so žrďovinou, ťahanie driev na povalku /na presnosť/, hlavná disciplína ťahanie guľatiny na silu.

Výsledky v každej disciplíne sa zaratávali do celkového sumáru. Najvyrovnanejšie výkony mal celkový víťaz Ján Pompura – Špiritus z Pohorelej. Celú súťaž komentoval Ján Jankov, rodák z Heľpy, ktorý párkrát utrúsil, že niektorý kôň je múdrejší ako furman.

Foto: Pavol Brenčič