Spýtali sme sa: Ako sa vám – ako žene

- pracuje v prevažne mužskom kolektíve?

Chceli by ste niečo odkázať vašim kolegom?

 

Ing. Alena Kaššáková, hlavný účtovník OZ 

Na začiatku môjho nástupu do lesníckej praxe som sa stretla s názorom, že žena do lesníckej prevádzky nepatrí, a tak moje pracovné zaradenie bolo na ekonomický úsek. I keď sa vymenila generácia šéfov, zaradenie žien ostáva rovnaké, je to pre mužov pohodlnejšie, oni neradi pracujú na tomto úseku.

Vzťahy s kolegami sú korektné, cením si otvorenosť a priamosť v našej komunikácii. Väčšina kolegov je priateľská, pozorná, veľmi dobre sa pracuje v mužskom kolektive. Kolegov by som nevymenila, len to pracovné zaradenie…

Ing. Elena Kubičková, vedúca úseku ekonomiky OZ

Asi som mala kúsok šťastia v mojom živote na dobrých ľudí okolo seba. Či už som pracovala na lesnej správe, závode, podniku a opäť na závode – vždy som bola obklopená múdrymi ľuďmi s veľkým a láskavým srdcom. Je to asi tým, že kto má rád prírodu, má rád všetko čo ju tvorí – teda aj nás – ženy lesníčky.

A čo by som odkázala svojim kolegom – lesníkom ? Zostaňte takí, akí ste a milujte prírodu.

Ing. Katarína Bakošová, referentka ochrany lesa a pestovateľka

Myslím, že takmer všetci kolegovia sú v pohode a berú nás ako rovnocenných pracovníkov. Žiaľ nájdu sa medzi nimi aj výnimky. Sú kolegovia pre ktorých náš názor a práca nebude nikdy rovnoprávna. Vzhľadom na to, že žijeme v XXI storočí je smutné, že niekto hodnotí prácu ľudí nie podľa výsledkov, ale podľa pohlavia.  

Ing. Lucia Šalapková, manažérka lesoturistiky

Našťastie kolegovia v mojom najbližšom okolí považujú ženy za rovnocenných partnerov. Vo všeobecnosti sa niektorí správajú skutočne gentlemansky, no je veľa takých, čo by ženy v lesníckom prostredí najradšej ani nevideli. Väčšinou je naozaj ťažké presadiť sa, ale to nie je problém lesníkov skôr celej našej spoločnosti. Je veľa kolegov, ktorí majú za sebou množstvo skúseností, majú zdravý pohľad na vec, sú správnymi ľuďmi na správnych miestach a tých si vážim a rešpektujem. Naopak si myslím, že kolegovia lesníci ma majú radšej ako lesničiarku a harmonikárku, než ako zamestnankyňu generálneho riaditeľstva.

Eva Jevčinová, sekretárka riaditeľa OZ

Na OZ Bardejov pracujem od 1. februára 2000 ako sekretárka a napriek tomu alebo práve preto, že pomer medzi mužmi a ženami je 17:4, je veľmi dobrý a dobre sa mi s nimi spolupracuje. Osobne sa mi lepšie pracuje v prevažne mužskom kolektive. Vážia si nás, o čom svedčí aj to, že každoročne 8. marca si na nás vždy spomenú a dajú nám kvietok. Žeby sme boli ako tie kvietky – ozdoby? Dúfam, že ich tá galantnost nikdy neopustí.