Inšpirujúci príklad komunikácie

Jozef MARKO

Dnes už azda nik z nás lesníkov nepochybuje o tom, že ak chceme dosiahnuť celospoločenské uznanie našej práce a zmeniť tak skreslený pohľad verejnosti na lesnícku profesiu, musíme venovať viac pozornosti komunikácii. Foriem, ako sa otvoriť svetu okolo nás je nepreberné množstvo. Miera dopadu na povedomie verejnosti u týchto foriem, nástrojov a prostriedkov je síce rôzna, ale isté je, že každý počin v komunikácii s okolím na podnikovej i závodovej úrovni je vítaný a cenný.

Nedávno si naši kolegovia na OZ Považská Bystrica dali tú námahu a dotazníkmi oslovili starostov 38 obcí na teritóriu závodu. Odpovedali všetci. Považskobystrickí lesníci tak ukázali zástupcom dôležitej nárokovej skupiny nielen záujem a ochotu komunikovať, ale na základe vyhodnotených odpovedí si zároveň dokážu vyhodnotiť, ako sú vnímaní v danom regióne a kde majú rezervy a príležitosti na zlepšenie svojho pôsobenia smerom navonok.

A tak sa napríklad dozvedeli, že 97 percent predstaviteľov obcí vie, kde sídli najbližšia lesná správa, že 68 percent respondentov odpovedalo kladne na otázku, či sa zamestnanci š.p. LESY SR zúčastňujú na činnosti obecného úradu a jeho orgánov. Že 74 percent odpovedí obsahovalo spokojnosť so spoluprácou s príslušnou lesnou správou a že rovnaké percento opýtaných má záujem oboznámiť sa s projektom lesnej pedagogiky v školských zariadeniach v správe úradu. Bez zaujímavosti neboli ani odpovede na otázku, ako je vnímaná hospodárska činnosť príslušnej lesnej správy vo vzťahu k ochrane prírody a ekológii. Necelá tretina reakcií bola pozitívna. Dotazník obsahoval ešte niekoľko ďalších otázok. Zaujímavé a inšpirujúce, však? A nielen pre lesníkov z Považskej Bystrice.