Nová rubrika v podnikovom časopise Lesník bude pravidelne prinášať krátke rozhovory s členmi vedenia podniku, v ktorých sa budú vyjadrovať k aktuálnemu dianiu a problémom.

Na slovíčko

...dnes s Ing. Igorom Olajcom - generálnym riaditeľom

 

Peter GOGOLA

 

Vedenie š.p. LESY SR uskutočnilo v druhej polovici marca dvojtýždňové turné po všetkých dvadsiatich ôsmich odštepných závodoch – včítane Semenolesu a Odštepného závodu lesnej techniky. Na to, aké poznatky toto turné prinieslo vedeniu podniku sa pýtame toho najpovolanejšieho – generálneho riaditeľa.

Vaša „spanilá jazda“ po odštepných závodoch vyvolala zaujímavé reakcie: kolegovia od Šaštína až po Sobrance ocenili, že ste sa odhodlali venovať dva týždne stretnutiam priamo v sídlach závodov. Kto – alebo čo – vám vnuklo túto myšlienku?

Nikdy sa mi nepáčilo, keď ma šéf zavolal do svojej kancelárie, lebo v podvedomí každý cíti nejaký malér. Doma je istota. Však aj športovci sú na svojom domácom ihrisku favoritmi. Z istoty vyplýva pohoda a z pohody väčšia otvorenosť. Ak som chcel vedieť naozaj, čo jednotlivé odštepné závody trápi, bolo treba hneď na prvom stretnutí ukázať, že ľudí z vonkajšej prevádzky si vážim a to nielen formálne vyhlásiť, ale to dokázať. Pracovných stretnutí mám neúrekom a ako som aj predpokladal, po dvojtýždňovom turné som dlho nevedel, kam skôr skočiť. No mojou prioritou boli a ostanú ľudia v zelených uniformách, na ktorých sa vždy môžem spoľahnúť. Dobre fungujúca firma je o ľuďoch a tak je mojou povinnosťou poznať ich problémy, ale aj prostredie, v ktorom pracujú.

Stretnutia na OZ vám bezpochyby poskytli veľké množstvo informácií o tom, čo teší a čo trápi lesníkov v prevádzke. Ktorá z týchto informácií bola pre vás najväčšším prekvapením a prečo?

Mojím najväčším prekvapením bolo, že z úst zamestnancov skoro na každom OZ do 10 minút zaznelo slovo byrokracia z GR. Hlavne sa to týkalo spôsobu a zberu informácií, ktoré v obmenenej podobe o pár dní pýta znova iný kolega, sediaci možno v tej istej kancelárii. Ďalej nedôvera a zamedzovanie samostatnému konaniu a rozhodovaniu vedúcich pracovníkov závodov a správ. Ak zamestnanci strácajú dôveru vedenia, znižuje sa ich výkonnosť a následne sa sami stávajú nástrojom brzdy pre napredovanie podniku, lebo sa riadia heslom čím horšie, tým lepšie.

Je nepochybné, že ste zvolili náročný, ale zároveň najefektívnejší spôsob zmapovania situácie na odštepných závodoch. Plánujete niekedy v budúcnosti absolvovať podobné turné?

V takejto podobe v najbližšom období – do volieb - asi nie. Ale riešenie aktuálnych otázok a podnetov špecifických pre jednotlivé OZ by som chcel riešiť priamo na mieste. Predpokladám, že v budúcnosti si vytvorím určitý systém priameho kontaktu na získavanie spätnej väzby, ktorá je nevyhnutná pre správne riadenie podniku.