Kick – off* implementácie nového informačného systému

Peter GOGOLA

Nový informačný systém je pre LESY SR nevyhnutnosťou. Ten starý, pôvodne určený na oveľa kratšie obdobie, fungujúci na báze DOS, je už archaizmom a výrobca jeho vývoj ukončil v roku 2003. Systém je už upravovaný iba v prípade legislatívnych zmien a iba pre našu firmu. Jeho nástupca je omnoho výkonnejší. Výber dodávateľa nového informačného systému (IS) však nebol úplne bezproblémový a „podaril“ sa až na druhý pokus. Víťazom sa stala spoločnosť SAP Slovensko. Implementácia nového IS si vyžiada koordinovaný prístup a dobrú komunikáciu medzi zadávateľom (t.j. nami) a dodávateľom – „SAPákmi“.

Začiatok (moderne povedané „kick – off“) implementácie bol formálne odštartovaný pracovným stretnutím vedúcich desiatich procesných tímov z radov pracovníkov LESOV SR a najvyššieho vedenia projektu za obidve strany. Uskutočnilo sa vo štvrtok 11. mája vo veľkej zasadačke v budove generálneho riaditeľstva. Na úvod stretnutia ekonomický riaditeľ Ing. Ľuboš Németh konštatoval, že implementácia nového IS je vo vývoji nášho podniku medzníkom, ktorého význam si možno ešte dostatočne neuvedomujeme: „Vďaka novému informačnému systému získame štandardnú informačnú podporu pre riadenie podniku, teda poskytnutie rýchlych a správnych finančných, ekonomických a logistických informácií pre všetky potrebné úrovne manažmentu štátneho podniku“.

Za pracovníkov spoločnosti SAP Slovensko prehovoril Ing. Juraj Vojtko. Predstavil svojich kolegov a vyjadril presvedčenie, že sú položené základy bezproblémovej komunikácie.

V druhej časti pracovného stretnutia vystúpil Ing. Jozef Sámel, vedúci Odboru informačných technológií s prezentáciou súčasného stavu IS. Na jeho prezentáciu nadviazal Ľubor Šramo zo spoločnosti SAP. Prezentoval organizačnú štruktúru projektu implementácie.

Nový IS je netrpezlivo očakávaný a možno mnohí podliehajú nádeji, že je to zázračný liek, ktorý ľahko a rýchlo vyrieši všetky problémy. Bohužiaľ, nevyrieši. Kvalita fungovania každého systému závisí od kvality ľudí, ktorí ho za obidve strany implementujú, a od toho, ako pri tom dokážu pochopiť potreby užívateľov, ktorí s ním budú pracovať.

*kick off (angl.) - výkop, začiatok futbalového zápasu